Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam polecam do mycia szyb RM 500 od K. jak dla mnie BDB . Producent reklamuje go jako całkowicie bez smugowy i tak jest. Używam go też w myjce do okien - rewelka . O ile dobrze pamiętam 0,5 l około 23pln , rozrabiamy 1:10 ,hej

Opublikowano

Panowie a czym wyczyścić dobrze szybę? Nałożyłem jakiegoś preparatu , ala rain x przyznam(w żelu) przyznam, że do bani firmy comma pro vision seria.

Teraz zakupiłem nowe wycieraczki i co chwię jakiś problem z nimi to mażą to szkrzypią podejrzewam, że wina leży w tym preparacie , że ciągle utrzymuje się na szybie pomimo,że nie działa.

Próbowałem czyścić płynem do mycia okien, szamponem różnego typu (turtle wax, meguiars itp) ale jak jest tak jest. Kupiłem nawet 2 dni temu nowe wycieraczki i jest lepiej, ale nie ma rewelacji.

Opublikowano

Ok spróbuje tym chociaż wydaje mi się , że już to miałem i pomogło na krótki czas. Tak jak by szyba była tłusta , ale nie mogę tego wyczyścić. Jutro zobacze też octem.

A czy ten tlenek ceru z allegro da radę-można to robić ręcznie bez polerki?

Aha i biały czy brązowy cer bo widziałem, że są dwa kolory.

Opublikowano

A korzystał ktoś z was z Turtle Waz ClearVue Glass Polish ?

Zrobiłem tym szybę, potem IPA, potem Rain-x i dupa blada :/ Albo miałem zbyt duze oczekiwania co do Rain-x albo coś nie tak położyłem. Podczas jazy szyba wygląda jakby tylko częściowo była pokryta Rain-x

Opublikowano

Użyłem właśnie AG Glass cleaner. Okazało się też , że muszę nasmarować trzpień na którym osadzone są ramiona wycieraczek :-)

Zobaczymy jaki będzie efekt. Nie potrzebnie zmyłem grafit z wycieraczek , ale myślałem, że tj brud.

• Moderator
Opublikowano

angelusag, Stosowałem identyczną kombinację i sprawdza się bardzo dobrze.

Turtla najlepiej nakładać aplikatorem bawełnianym i cienko wtedy nie ma problemów z polerowaniem, zbytnim pyleniem itp.

Rain-X najlepiej u mnie wygląda w miejscu pracy wycieraczek...

Opublikowano
używał może ktoś Microfiber Madness Cloudbuster 40x40 cm do szyb ? warta zakupu :?:

Nabylem ja jak tylko pojawila sie u Wojtka z all4auto i nie żałuje bardzo fajnie usówa smugi, mazy i inne tego typu.

Przyłączam się do powyższej opinii. Połączenie MEGUIARS GLASS CLEANER i powyższego ręcznika sprawiło, że żyje się lepiej ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie Meguiars Glass Cleaner Concentrate 3,78l. Producent zaleca rozcieńczenie 10:1 czyli w ten sposób uzyskujemy 37.8 l gotowego do użycia płynu do szyb. Przy cenie 122 zł wychodzi 3,2 zł za litr czyli dużo taniej niż "marketowe" płyny typu clin... czy polecany tutaj Meguiars Glass Cleaner jest lepszy np od Clin'a ? a może stężenie 10:1 jest zbyt duże ? bo wydaje mi się to trochę nielogiczne?

• Moderator
Opublikowano

darek87dz, Glass Cleaner do świetny produkt. Sprawdza się lepiej od Clin'a, nie pozostawia smug, świetny zapach. Stężenie stosowane wg producenta jak najbardziej się sprawdza.

Opublikowano
Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie Meguiars Glass Cleaner Concentrate 3,78l. Producent zaleca rozcieńczenie 10:1 czyli w ten sposób uzyskujemy 37.8 l gotowego do użycia płynu do szyb. Przy cenie 122 zł wychodzi 3,2 zł za litr czyli dużo taniej niż "marketowe" płyny typu clin... czy polecany tutaj Meguiars Glass Cleaner jest lepszy np od Clin'a ? a może stężenie 10:1 jest zbyt duże ? bo wydaje mi się to trochę nielogiczne?

Jeśli zalecane stężenie to 10:1 to wychodzi 37.8l wody i 3.78l płynu = 41.58l gotowego roztworu. Co do ceny za litr to dolicz koszt wody (ja bym osobiście z demineralizowaną to wymieszał). Tak Meguiar's GC to lepszy płyn od Clina.

Opublikowano

Hej, mam takie pytanie - mam 4 letnie auto - po zimie mam takie ryski od skrobaczki - drażni mnie to - przednią szybę mam (taką fiolotewą :) wiadomo o co chodzi) mam też produkt - Turtle Wax ClearVue Glass Polish - czy bez obaw taka szybę mogę tym polerować ?

Opublikowano
Hej, mam takie pytanie - mam 4 letnie auto - po zimie mam takie ryski od skrobaczki - drażni mnie to - przednią szybę mam (taką fiolotewą :) wiadomo o co chodzi) mam też produkt - Turtle Wax ClearVue Glass Polish - czy bez obaw taka szybę mogę tym polerować ?

Tak smialo rys nim nie usuniesz... zamiast skrobaczki uzywaj odmrazacza w sprayu lub atomizerze...

Rysy powyższe usuniesz tlenkiem ceru na filcowej tarczy...

Opublikowano

Zakupiłem AG Car Glass i mogę umyć nim od razu umyć przednią szybę od wewnątrz? Od razu mówie że jest brudna. W jaki sposób ją umyć? Nakładam ten preparat i zbieram mikrofibrą czy jak?

Opublikowano
Zakupiłem AG Car Glass i mogę umyć nim od razu umyć przednią szybę od wewnątrz? Od razu mówie że jest brudna. W jaki sposób ją umyć? Nakładam ten preparat i zbieram mikrofibrą czy jak?

Opublikowano

Czytając opinie na różnych forach doszedłem do wniosku, że najlepszym wyjściem będzie Car-Lack 68 Glass Sealant. A do zwykłego mycia przed aplikacją tegoż produktu zwykły płyn do szyb, podobno Tenzi się sprawuje bardzo dobrze wg. opinii osób zajmujących się myciem szyb na co dzień. Także Car-Lack+Tenzi postanowione.

Pozdrawiam

Opublikowano

Takie małe wtrącenie a'propos czyszczenia szyb, AG CGP, DG NuGlass itp gotowych preparatów ...

Chciałem kiedyś wypolerować sobie szybę w aucie (taki wątek był) i kupiłem tlenek ceru. Niestety wbrew zapowiedziom sprzedawcy, po otrzymaniu okazało się, że nie jest to czysty, biały CeO2, a raczej tzw "róż polerski". Z różnych względów odpuściłem temat i zostało mi to na stanie. Oczywiście spróbowałem polerować rysy ale efekt choć widoczny, to daleki był od oczekiwań.

Jednak do rzeczy ... Jako że AG CGP ma się ku końcowi postanowiłem go trochę zaoszczędzić, zrobić mały eksperyment i z zewnątrz szyby wyczyścić tym różem polerskim rozrobionym z wodą i nanoszonym zwykłym aplikatorem gąbkowym. Okazało się, że zachowuje się to bardzo podobnie do gotowych preparatów. Po chwili zasycha na szybie i można bardzo łatwo to spolerować. Po zaschnięciu polerowałem ręcznie jak i średnią gąbką (białą) LC na polerce DA. Tak w jednym, jak i w drugim przypadku szyba czyściutka, bez żadnych smug :) ... Na całe auto zużyłem może 1/2 łyżeczki suchego proszku. Minus taki, że zacząłem to nakładać zaraz przy uszczelkach, a że nie miałem super jednorodnej konsystencji to z aplikatora pod uszczelkę pociekło troszkę różowej wody, którą jednak po wyschnięciu łatwo dało się usunąć. Następną szybę zacząłem od środka, ku brzegom i już nie było żadnych niespodzianek.

Nigdy nie studiowałem składu CGP, ale przypuszczam, że oparty jest na jakimś podobnym preparacie, związku chemicznym (pewnie dodatkowo z jakimiś rozpuszczalnikami). Trudno też po jednorazowym eksperymencie ocenić opłacalność takiej chałupniczej metody. Wewnątrz też bym tego nie użył z obawy o ewentualne zabrudzenia. Jednak ten róż polerski jako środek do usuwania plam po wodzie, a te akurat moja woda zostawia dosyć szybko i pomimo wycierania do sucha, sprawdził się całkiem fajnie. Kolejnym testem będzie wpływ takiego czyszczenia na nałożoną na szyby NW Unique.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj przyszedł Meguiars Glass Cleaner Concentrate, rozrobiłem 30ml płynu z 220ml wody i z ciekawości popróbowałem go w domu :)

zapach ciekawy, nawet długo go czuć po myciu - przypomina mi Pro Detailera ale "siła" mycia chyba nie jest powalająca - myłem okno w warsztacie, pierwszą lepszą ścierką jaka mi wpadła w ręce wycierałem - nie zauważyłem, że była z lekka usmarowana smarem ... na szybie porobiły się ładne smugi :kox: i kurcze płyn nie chciał tego za bardzo zmyć :idea:

wziąłem Shiny Garage Glass Cleaner bo akurat miałem go pod ręką - po nim smugi zeszły od razu

w domu użyłem już mikrofibry - lustra czy okna bardzo szybko umyłem i wypolerowałem, żadnych smug czy nie do polerowanych miejsc nie widać :) a zapach unosi się do teraz :-]

tak sobie myślę, że to taki płyn do częstego i co ważne łatwego i szybkiego mycia okien - czyli nie za brudnych, odciski, kurz itp. ale czy zmyje np. owady?

tak czy inaczej podoba mi się, zwłaszcza jak się dorwie kogoś do wspólnego zakupu :-] bo bańka 3.8L to z lekka za dużo jak na jedną osobę :D