Borek Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Jaki popelnilem bład?? "szwamke, zacieg, wciagłem"
Przemolkas Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Nie kapuje! Chodzi o bledy ortograficzne:D Czy wszystko zrobilem nie tak?
vhs Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 czy do prania podsufitki i tapicerki mogę użyć środków przeznaczonych do prania dywanów, czy lepiej zakupić coś delikatniejszego ?
R0N1N Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 czy do prania podsufitki i tapicerki mogę użyć środków przeznaczonych do prania dywanów, czy lepiej zakupić coś delikatniejszego ? Moim zdaniem środkami do dywanów narobisz sobie więcej szkody niż pożytku. Chyba, że zrobisz super rozcieńczenie ale wtedy to chyba będzie takie czyszczenie "homeopatyczne". A przecież w tym wątku są podane propozycje środków, które się przy czyszczeniu podsufitki sprawdzą.
SzaKal Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 Ja do podsufitki używam APC w bardzo delikatnym stężeniu i mikrofibra ... Uploaded with ImageShack.us
krzychu147 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Szakal w jakim stężeniu i jakiego używasz tego APC?
SzaKal Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Co do stężenia to ciężko mi napisać, poprostu leje troszeczkę APC do wiadra 10l. i reszta wody.APC używam sonax multiplex, jeden z najsilniejszych APC.
paluch Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ja ostatnio do podsufitki użyłem APC meg'sa w rozcieńczeniu 1:10 - efekt bardzo zadowalający
wasyl156 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ja używałem concept 3c w rozcieńczeniu 1:15 i również byłem zadowolony z efektu, nawet wydaje mi się, że mogłem bardziej rozcieńczyć.
wrobelOCP Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 Tak wygląda sprawa podsufitki u mnie w Octavii: Na pierwszy rzut oka wydawała się w miarę czysta, jednak 11 lat zrobiło swoje: Czyszcząc podsufitkę znalazłem ciekawe "kwiatki" Po około 3 minutach wyglądały o niebo lepiej, przynajmniej tak mi się wydaje :-? Następnego dnia prezentowała się tak: Użyte środki: Nap Low Foam od Nielsena, MF + szczotka
m1chal Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 na daszek tez uzyles Nap Low Foam? ja mam czasami problem, poniewaz podsufitka po wypraniu jest biala, a te daszki są jakies mega mega żółte i brudne (tylko w niektorych autach, mega zasyfionych i po palaczach itd)... no i mega sie odróżniaja i mam wlasnie problem z tymi pożółkłymi daszkami bo niestety najczesciej zostają, bo nie wiem jak to zrobic
SzaKal Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 m1chal, APC szczotka i jazda, albo ja do tego używam ,,magicznej gąbeczki``
wrobelOCP Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 na daszek tez uzyles Nap Low Foam? Wszystko było czyszczone samym NLF. Stężęnie to jakieś 3-4 nakrętki i reszta ciepłej wody do atomizera 470 ml.
qwertymind Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 Przeczytałem temat, ale nadal mam mieszane uczucia, co do tego jakich środków oraz w jaki sposób użyć. Moja podsufitka nigdy nie była ruszana, więc jest bardzo zabrudzona. Jest jasna, dlatego nie chciałbym czegoś spartolić... Co polecacie?
m1chal Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 qwertymind, ja od 4 lat podsufitki piore pianą Karchera RM81ASF i tylko raz mi sie odkleiła w ojca aucie w Audi 80 a sporo tych aut mialem przez te 4 lata. płyn jest do kupienia w Castoramie
qwertymind Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dzięki za poradę Narzędzia? Miękka ścierka z mikrofibry najlepsza?
m1chal Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 jakies 80 max 100ml na 1,5 litra chyba jest tam w tych opryskiwaczach kwazara... spryskuje podsufitke, szczotkuje miekkimi szczoteczkami i sciagam maszyną...ale próbowalem tez tego sposobu z samymi pieluchami, że wycieram tylko po wyszczotkowaniu i się udało, wiec z mikrofibrami też pewnie się uda
damian Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 qwertymind, nie zwróciłem uwagi jaka jest podsufitka w Polo, bo dwóch kumpli ma, ale jak taka jak w Golfie III to bałbym się ruszyć. W Golfiem z końca 95 miałem taki cieniutki materiał, że sam się zaczął odklejać z przodu przy szybie podczas użytkowania, a co dopiero podczas prania. W Focusie za to jest fajna taka grubsza, że obawy raczej nie ma, że zacznie się odklejać. Ostatnio przeprałem sobie przy użyciu Tenzi Texwash i taki efekt uzyskałem: Moze na zdjęciu przód się wydawać nierówno wyprany, ale później wszystko zostało jeszcze raz przetarte i nie ma żadnych plam, zacieków itp. Ja prałem tak: spryskanie opryskiwaczem ciśnieniowym po fragmencie, następnie tarłem wigotną MF przepłukiwaną w wiaderku z wodą. Ładnie zbierała brud, a fotele szczotką i później przeciarałem również wilgotną MF tak jak w przypadku podsufitki. Odkurzacza nie ma, więc wody nie wyciągałem.
m1chal Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 damianTDCi, ostatnio przyjechal do mnie wlasnie golf 3 juz z odklejajaca sie podsufitka to nawet maszyna tego nie ruszalem....spryskalem, wyszczotkowalem ,wytarlem pieluchą i nawet 1cm wiecej nie bylo odklejone
Piciosz Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2011 W Polo jest pewna, ja prałem i nie było problemów. PR101 w misce z ciepła wodą, wilgotna pielucha i przecieranie.
Krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2011 Tak czytam sobie wątek i powiem wam że osobiście przeprałem już kilkanaście podsufitówek : Peugot 206, punto I, CC, SC, VW T4, T5, Golf II, III, IV, Pasat B4, B5, Merc A klasa 05`, Eclipse, Jeep Cherokee, Octavia, audi A4, A6, 80, seat cordoba, Volvo FH12, 16, Scania R, Man ... i nigdy nie miałem problemu z odklejającą się podsufitką. Zasada zawsze ta sama RM760 do wiaderka plus najczęściej gąbka lub czasem natrysk z odkurzacza plus miękka szczoteczka i delikatne wyciąganie odkurzaczem. I zawsze była czyściutka. Może to kwestia szczęścia. Raz miałem taki problem, w przypadku czyszczenia wnętrza traktora John Deere, ale tam ogólnie był taka tapicerka, że nie nadawała się do czyszczenia. O dziwno... że nie dostosowano jej do czyszczenia.
sinrock Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2011 A ja podsufitki czyszczę MC990, 1 miarka na litr wody w przypadku mało-średnio brudnej, 2 miarki w przypadku gdy w aucie było palone. Do tego biała mikrofibra i w drugim wiaderku woda na czystą wodę W zależności od stanu podsufitki schodzi mi od 1l do 3l roztworu
miskieusz Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Hmm a APC Nielsen Cyclone w jakimś małym stężeniu może być do podsufitki czy lepiej kupić dedykowanego nap low foam? Swoją drogą z jakiej techniki skorzystać? Lepiej tetrą, czy tak jak ktoś pisał MF przecierać zmoczoną w APC, czy może "szczotką" - jakiej szczotki użyć? Czyścił ktoś w ten sposób borę? Myślę, że to będzie coś podobnego jak w octavii kolegi wrobelOCP, więc mam nadzieję, że mi się nie odklei?
vanquisz Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Hmm a APC Nielsen Cyclone w jakimś małym stężeniu może być do podsufitki czy lepiej kupić dedykowanego nap low foam?Swoją drogą z jakiej techniki skorzystać? Lepiej tetrą, czy tak jak ktoś pisał MF przecierać zmoczoną w APC, czy może "szczotką" - jakiej szczotki użyć? Czyścił ktoś w ten sposób borę? Myślę, że to będzie coś podobnego jak w octavii kolegi wrobelOCP, więc mam nadzieję, że mi się nie odklei? Wszystko zależy od upodobań i stopnia zanieczyszczeń. Ja rozprowadzam mgiełkę i resztę robie mikrofibrą, wode wymieniam z 4x. Robiłem tak bore, passata, golfa itp Cyclone powinno da rade.
Rekomendowane odpowiedzi