Dystrybutor Cleantle Opublikowano Środa o 11:28 Autor Dystrybutor Zgłoś Opublikowano Środa o 11:28 @NorbertN ogolnie ten kwas ma bardzo niskie pH i na pewno w takim stężeniu każda powłoka dostanie po tyłku. Bardzo duże zabrudzenia- to chodzi o zapieczona brudem stara felge Lepiej zawsze zaczynać od słabszych stężeń i zwiększać jak produkt nie daje rady.
NorbertN Opublikowano Środa o 12:57 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:57 @Cleantlejakie dokladnie ph ma kontentrat?
Dystrybutor Cleantle Opublikowano Środa o 15:14 Autor Dystrybutor Zgłoś Opublikowano Środa o 15:14 @NorbertN 1-2
NorbertN Opublikowano Środa o 16:06 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:06 Ok to wiele wyjasnia… potwor! Myslalem ze 3-4 a ja polecialem czysciochem masakra
Rafal9304 Opublikowano Środa o 20:34 Zgłoś Opublikowano Środa o 20:34 Produkt ma moc, jakiś czas temu 1:5 myłem lawetę i zmyłem ocynk Także trzeba uważać 1
Gardor Opublikowano Czwartek o 05:47 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 05:47 18 godzin temu, NorbertN napisał(a): Dobrze ze na swoim, a nie na klienta cenna lekcja. Sorki ale nie chciałbym być Twoim klientem skoro podstaw zasad mycia nie znasz i nie wiesz że mocny kwas potrafi zniszczyć. Zauważyłem ze czasami ludzie czyszcząc coś na siłę nawet nieświadomie robią więcej złego niż dobrego 1 1
xadamx Opublikowano Czwartek o 06:29 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 06:29 22 godziny temu, Mumins napisał(a): Poza tym skąd pomysł, aby kwasem usuwać ślady po deironie, który też z reguły jest kwasowy Deiron kwasowy? Ciekawe. Raczej neutralny. Który deiron jest kwaśny? Serio pytam. 19 godzin temu, NorbertN napisał(a): Narobilem sobie tylko nistety wiekszych szkód... Bo od kiedy wali się mocnym kwasem na założone koło? Nigdy tak nie rób. Koło zdejmujesz i dopiero wtedy atakujesz je mocną chemią jeśli stan koła tego wymaga. 1
NorbertN Opublikowano Czwartek o 08:04 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:04 @Gardor Rozumiem, dlatego nie testuje na autach klientów tylko na swoim. Po prostu nie uzywalem kwasu w takim stęzeniu nigdy. Mój bląd, kazdemu się moze zdazyc. Tak jak napisalem nie uzywam takich kwasow zwykle. Chcialem po prostu przetestowac jaki daje efekt. Już wiem ze srogi @xadamx Cenna lekcja. 1
Mumins Opublikowano Czwartek o 08:17 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:17 Godzinę temu, xadamx napisał(a): Który deiron jest kwaśny? Masz rację, znaczna większość jest opisana jako produkty neutralne. W sumie tylko FW Blue Blood przychodzi mi na myśl - tam jest wprost napisane, że ma kwaśny odczyn. Z drugiej strony, Nowik od zawsze wspominał, że deirony to pochodne kwasów więc coś w tym musi być. 1
NorbertN Opublikowano Czwartek o 08:30 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:30 z Ciekawostek usunalem ten rdzawy nalot deironem od Cleantle i musze to jakos zabezpieczyc teraz.
menior Opublikowano Czwartek o 08:41 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:41 @xadamx Deiron od Labocosmetica Sidero jest kwaśny,tak przynajmniej twierdzi producent,ile w tym prawdy nie wiem 1
NorbertN Opublikowano Czwartek o 10:10 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:10 Dobra, zeby nie psuć wątku chcialbym zamknąc go podsumowaniem. Uważam, że srodek jest bardzo dobry, w duzych stezeniach cholernie mocny co swiadczy o jego wszechstronności w róznych stęzeniach:) Nie jest to produkt gotowy do uzycia czego przykladem jest moj fakap jako poczatkującego detailera, ale bardzo pouczające Na moim przykladzie widzicie jakie bledy popelnilem i co potrafi ten srodek zdzialac...co nie zmienia faktu ze z felgą szczurem, zdjetą z auta mysle ze poradzilby sobie swietnie. Jest to dla mnie nowe doswiadczenie w swiecie detailingu obok zasad i neutrali dzieki @Cleantle i pozostalym kolegom za feedback i dodatkowe cenne informacje! 1
Dystrybutor Cleantle Opublikowano Czwartek o 14:56 Autor Dystrybutor Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:56 Składnik aktywny ten co barwi na czerwono ma pH około 6 ale w prawie 100% stężeniu. W niższych stężeniach pH rośnie w górę do zasadowego (9-12), oczywiście można neutralizować, można nawet zrobić kwasowy odczyn jeśli dodamy jakiegoś kwasu do składu dlatego ponownie wychodzi kwestia braku wpływu pH na działanie/bezpieczeństwo produktu tylko skład Rdzę usuwają także zasadowe środki tj. chelaty ale tam raczej potrzeba długiego czasu działania i robi się to metodą kąpieli materiału w takim produkcie. Zanurzamy produkt na np. 24h. Zazwyczaj deirony mają pH około 7 ze względu na inne dodatki w składzie (te bardziej myjące). Deiron także jest dowodem na to że pH nie ma znaczenia w kontekście oddziaływania na powierzchnię bo jak widać to agresywny produkt. 3
Moderator Domel Opublikowano 20 godzin temu Moderator Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu W dniu 19.12.2024 o 15:56, Cleantle napisał(a): Składnik aktywny ten co barwi na czerwono ma pH około 6 ale w prawie 100% stężeniu. Ciekawe informacje. Ale co to jest za składnik w ogóle? Mówie generalnie o deironizerach. On tylko koloryzuje czy coś "robi" ? Chyba powinniśmy otworzyć nowy dział: "Chemiczny" @Administrator i rozwiązywac równania na zasady i kwasy jak szkole średniej 1
MMCzysci Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Nie chodzi o kwas tioglikolowy?Wyryte w skale z S20 FE 5G
Dystrybutor Cleantle Opublikowano 8 godzin temu Autor Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu @MMCzysci tak. Tioglikolan sodu lub amonu (ten bardziej smierdzi). On nie tylko koloryzuje ale rzeczywiście usuwa rdze i inne zabrudzenia metaliczne. Jednak jest on dużo słabszy niż inne kwasy np. Fosforowy, solny, fluorowodorowy. 1
menior Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu @Cleantle usuwa rdze a jednocześnie powoduje korozje,jak to tłumaczyć?
pablo15005 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu @menior usuwa rdzę, zostawiasz "gole" i zaraz koroduje, że wszystkim tak jest chyba? Usuniesz nim korozję, zabezpieczysz czymś wtedy ma to sens... Tak na chłopski rozum
Slovak Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Czas chyba wrócić do podstawówki, jeśli pytacie o dość oczywiste rzeczy 1
menior Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu @pablo15005 @Slovak @pablo15005 o co innego mi chodzilo dlaczego zdecydowanie przyspiesza korozje co jest bardzo widoczne choć niekoniecznie przez producentów przyznawane,a z chemii owszem zawsze byłem "noga"
Dystrybutor Cleantle Opublikowano 29 minut temu Autor Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 29 minut temu @menior tak jak pisałem kwasy działają poprzez ingerencję w powierzchnie dlatego usuwa rdze, rdza to nie jest powierzchowne zabrudzenie jak błoto czy piach tylko zmieniona struktura materiału. Rdze usuwa się poprzez wytrawianie ale jesli blacha po usunięciu rdzy nie zostanie zabezpieczona to zacznie znowu rdzewieć koroduja Ci elementy metalowe nie pokryte lakierem bezbarwnym np. Śruby.
Rekomendowane odpowiedzi