Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem z 5 min pompować na różne sposoby, nawet z całkiem okręconym zaworem i nic, widać że w rurce jest pasta ale ni chu chu nie leci. 

Opublikowano

Testował ktoś pastę z maszyną planetarną? Niby mam xfe,ale najlepiej pracuje mi się na xce:) jaki dobór padów (chce spróbować lake country ,niebieski sdo scs czy pomarańczowy?) głównie do one step? Co przejazd będzie grany pad washer,  liczę się z tym że do odwirowania będzie potrzebna rotacja albo DA:)

Opublikowano

@jelinski17 z planetarką nie, ale z rotacją i dualkami owszem. 
Co do doboru kombinacji to ciężko powiedzieć. 
Dualka na lakierze Skody radzi sobie tak: IMG_6401.jpeg.37c2b12c83495cf2b184fea9e67b55bf.jpegIMG_6412.jpeg.80440de004ea0c600789ba545e1dec1d.jpeg

Próbowałem dobrać kombinacje padów żeby usunąć maksymalną ilość rys. Tutaj wleciała Bestia i wyszło całkiem zacnie 🙂

• Lubię to 3
Opublikowano

@zeea zapomniałem dodać, wybacz! 
DA15. Bestia w porównaniu do 2fejs zostawia lepsze wykończenie. 
Nie ma co się bać, trzeba testować, kombinować a przy tym dobrze się bawić 🙂 Pracowałem na biegu 3,5/4, dwa przejazdy krzyżowe wolno i ze średnim dociskiem (o ile można to tak nazwać) i ostatni przejazd również wolny ale tutaj już z małym dociskiem. 

• Lubię to 1
Opublikowano
@t.sienkiewicz91 pasta DIY na Bestii i DA 15, 21? I takie wykończenie? Raz próbowałem bestia zrobić OneStepa, ale zawsze zostawał bałagan
No właśnie przy tej paście futrzaki nie zostawiaja bałaganu... Mowa o względnie twardszym lakierze. Ważne też jest częste czyszczenie pada.
  • Lubię to 2
  • Partner forum
Opublikowano
9 godzin temu, jelinski17 napisał(a):

Testował ktoś pastę z maszyną planetarną? Niby mam xfe,ale najlepiej pracuje mi się na xce:) jaki dobór padów (chce spróbować lake country ,niebieski sdo scs czy pomarańczowy?) głównie do one step? Co przejazd będzie grany pad washer,  liczę się z tym że do odwirowania będzie potrzebna rotacja albo DA:)

Do One step to LC Niebieski ewentualnie do możesz spróbować z mikrofibrą np HDO Microfiber pad od LAke Country , wytnie mocniej  a nie bęzie haze-u.

Osobiście nie testowałem na planetarnej więc daj znać jak poszło jakbyś się do tego zabrał.

3 godziny temu, zeea napisał(a):

@t.sienkiewicz91 pasta DIY na Bestii i DA 15, 21? I takie wykończenie? Raz próbowałem bestia zrobić OneStepa, ale zawsze zostawał bałagan 😐

Na DA 15mm bestia nie zostawia haze-u , przy DA 21 już zalezy od lakieru ale przeważnie jest bardzo delikatny haze

Jak Bestia zostawia HAze a gabka jest za słaba to polecam Lake Country HDO Microfiber Cutting Pad: tnie lekko mniej niz bestia ale nie ma Haze-u

• Lubię to 4
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, przywitam się bo to mój pierwszy post chociaż forum śledzę od dawna. 

Zabieram się za polerkę swojego Passata B8 z czarnym lakierem LC9X. Postanowiłem przetestować tą pastę. Myślicie że na ADBL DA 9mm dam radę nią wyciąć tego typu rzeczy? Lakier ma sporo swirli, rys niewyczuwalnych pod paznokciem. Planowałem w pierwszym etapie użyć Honeycomb Beast a potem wykończyć jakimś miękkim padem w drugim etapie. 
Przy okazji - dobrze wyczytałem w tym temacie, że nie muszę wymywać pasty przy zmianie pada? :) 

IMG_1790.jpeg

IMG_1791.jpeg

• Partner forum
Opublikowano

Niestety lakier jest w złym stanie.... tutaj nawet maszyna o skoku 21mm i mocnej paście będzie maiła co robić. DA o skoku 9mm będzie miała spore problemy, ale wszystko jest do zrobienia, najważniejsze nie spieszyć się w przypadku tej maszyny i takich defektów to bardzo powolna praca i na małych kawałkach, przy grubszych rysach możesz podejść miejscowo metodą mocnego docisku, wysokich obrotów i krótkiej 10 sekundowej pracy.

Na drugi a zarazem finishowy etap pad nie może być zbyt miękki: uzyj jakiegoś średniego a nawet może to być jakaś gąbka cutting.

Odnosnie wycierania pasty, to prawda że zmieniając pad nie trzeba jej wycierac tylko najpier sprawdź sobie na kawałku ile czasu i jaką metodą pracowac aby uzyskać odpowiedni efekt i bezpiecznie przejść na drugi pad.

Opublikowano
Godzinę temu, CAR CRAZY napisał(a):

Niestety lakier jest w złym stanie.... tutaj nawet maszyna o skoku 21mm i mocnej paście będzie maiła co robić. DA o skoku 9mm będzie miała spore problemy, ale wszystko jest do zrobienia, najważniejsze nie spieszyć się w przypadku tej maszyny i takich defektów to bardzo powolna praca i na małych kawałkach, przy grubszych rysach możesz podejść miejscowo metodą mocnego docisku, wysokich obrotów i krótkiej 10 sekundowej pracy.

Na drugi a zarazem finishowy etap pad nie może być zbyt miękki: uzyj jakiegoś średniego a nawet może to być jakaś gąbka cutting.

Odnosnie wycierania pasty, to prawda że zmieniając pad nie trzeba jej wycierac tylko najpier sprawdź sobie na kawałku ile czasu i jaką metodą pracowac aby uzyskać odpowiedni efekt i bezpiecznie przejść na drugi pad.

Niestety, nie spodziewam się łatwej pracy z tym skokiem... 🙂 Wziąłem ostatecznie żółtą gąbkę z Honeycomba na drugi etap. Dziękuję za poradę odnośnie wypracowywania. Potestuję i podzielę się efektami 😉

Opublikowano
W dniu 29.05.2024 o 15:21, CAR CRAZY napisał(a):

Dobrze rozumiem, że mogę po prostu zmienić pada i dalej pracować na tej paście którą pracowałem wcześniejszym padem? 😮

Opublikowano

Tak, aplikujesz pastę na pada, robisz element, nie wycierasz pasty, bierzesz kolejnego pada, aplikujesz pastę na pada i jedziesz dalej. 

• Lubię to 1
  • Partner forum
Opublikowano
Godzinę temu, Szpako99 napisał(a):

Dobrze rozumiem, że mogę po prostu zmienić pada i dalej pracować na tej paście którą pracowałem wcześniejszym padem? 😮

Dokładnie tak jak napisał @Rafal9304

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 29.05.2024 o 16:32, JqbL napisał(a):

Niestety, nie spodziewam się łatwej pracy z tym skokiem... 🙂 Wziąłem ostatecznie żółtą gąbkę z Honeycomba na drugi etap. Dziękuję za poradę odnośnie wypracowywania. Potestuję i podzielę się efektami 😉

Jakiś czas temu już zrobiłem polerkę ale nie było czasu opisać wrażeń.

Na początek co do pasy: faktycznie pracuje się nią bardzo przyjemnie, prosto, opcja z wypracowaniem większej ilości elementów i docieranie na mokro po czasie jest świetna. Do tego bardzo wygodne jest to, że mogłem przerzucać się między padami i wielkościami krążków bez wcześniejszego docierania. Ogólnie wg mnie pasta jest świetna, bardzo wygodna w pracy, ale na grubsze cięcie warto mieć jednak porządną DA15 albo DA21.  Lekki minus ode mnie za ten atomizer, nie umiałem dogadać się z nim.

Co do samych efektów. Tak jak widzieliście lakier zmęczony... Bestia miała co robić, na dużych płaszczyznach pracowałem głównie maszyną DA15, wiele przejazdów. Mniejsze na ADBL Roller DA9 z małym krążkiem, także na Honeycomb Beast. Grubsze rysy spłycałem papierem 2500 i 3000, potem wyprowadzałem bestią. Z efektów jestem bardzo zadowolony, lakier odżył. Trochę brakowało mi siły cięcia, ale to zdecydowanie wina maszyny. To auto to daily, nie nastawiałem się na nie wiadomo jak duże wycinanie. Na koniec wjechała powłoka Cleante Admire z której też po miesiącu jestem bardzo zadowolony. 

Wczoraj za to pobawiłem się nią na swoim drugim aucie, na którym lakier jest w bez porównania lepszym stanie, całość polerowana DA9mm i żółtym padem z hoenycomba i efekty są super. Swirle znikneły a lakier nabrał super głębi. 🙂 

IMG_2081.jpeg

IMG_2082.jpeg

IMG_2095.jpeg

IMG_2107.jpeg

IMG_2114.jpeg

IMG_2128.jpeg

IMG_2132.jpeg

IMG_2142.jpeg

IMG_2144.jpeg

IMG_2145.jpeg

IMG_2554.jpeg

• Lubię to 7