kuchar Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 kamil2963, polecam poczytać forum i będziesz miał jasne. QD = quick detailer to środek, który używa się po myciu auta gdy jest juz w zasadzie suche lub prawie suche. Robi on efekt w zasadzie jak po woskowaniu, uzupełniając powłokę wosku. Można też używać QD do przetarcia auta gdy jest lekko przykurzone. QD dobierasz odpowiednio do wosku. Co do cleanera to jest temat "jaki cleaner" w dziale "Regeneracja / czyszczenie lakieru"
xMarcin95x Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 Doradzcie mi jaki konkretny cleaner polozyc pod FK, najlepiej jakby nie byl bardzo drogi. J Ipa a tak na serio to DoDo LP/Prima Amigo u mnie FK leży na AG SRP.
Góruś Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 FK dobrze i dlugo leży na cleanerze od R222.
kamil2963 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 FK dobrze i dlugo leży na cleanerze od R222. Wlasnie o taka, konkretna odpowiedz mi chodzilo Dziekuje bardzo, chyba kupie ten specyfik, 349 ml za 55 zl ;] A moge zamiast tego R222 uzyc np. Finish Kare 215 One Step Cleaner Sealant ?? Pytam z ciekawosci, poniewaz nie wiem jaka jest roznica. Jeszcze jedno... Jak naklada sie i czy ciezko sie poleruje R222 ?
Artih Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 a tak na serio to DoDo LP/Prima Amigo Miało być tanio. Polecam więc Temachem Cut&Shine (250ml ~30,00 zł). u mnie FK leży na AG SRP. To akurat nie jest typowy cleaner.
Góruś Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 kamil2963, Nakładam maszynowo das 6 pro na czarnym finiszowym padzie. Nie mam problemów z docieraniem mgiełki fibrą. R222 stosuje pod FK i Coli. Dla mnie świetny cleaner.
DDominikk Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Ja zrobiłem mały test, lewa połowa maski i lewy błotnik Sonax PNS, a prawa strona FinishKare 1000P. Obydwa produkty położone po cleanerze Megsa Step 1. Po 2 tygodniach od aplikacji i przejechaniu 1500km, zdecydowana większość w deszczu i brudzie drogowym, Sonax nadal świetnie kropelkował i odprowadzał wodę, widać było też mniejsze zabrudzenie tej strony. FinishKare był ewidentnie zapchany, po jego stronie brak było kropelkowania, po prostu tafla wody. Po umyciu Megsem Gold Class, wszystko wróciło do normy po stronie FinishKare. Jednak są pewne różnice, strona z FinishKare jest bardziej śliska, czuć to nawet podczas mycia, jednak odrobinę słabiej odprowadza też wodę. FinishKare: Sonax: Zobaczymy co będzie dalej
kamil2963 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 a tak na serio to DoDo LP/Prima Amigo Miało być tanio. Polecam więc Temachem Cut&Shine (250ml ~30,00 zł). u mnie FK leży na AG SRP. To akurat nie jest typowy cleaner. Temachem Cut&Shine ?? Hmmm... Moze ktos jeszcze wypowiedzialby sie na temat tego produktu ? Jak dziala jako cleaner pod FK
grabek246 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 w jakiej temp kłaść hi tempa??
Artih Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Zobaczymy co będzie dalej Bardzo fajny teścik. Będę obserwował ale mimo wszystko stawiam na Sonaxa PNS, którego niektórzy nawet nazywają "powłoką polimerową". [ Dodano: 13 Listopad 2013, 13:17 ] w jakiej temp kłaść hi tempa?? Jak najwyższej. Poniżej 10 st.C. szybko spłynie.
grabek246 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Artih, to nie dobrze bo się nie wyrobiłem a teraz pogoda kiepska
kashier Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 A dogrzewajac element lampa ? Da rade to tak zrobic ? I chodzi bardziej o temperature samego elementu, czy otoczenia?
grabek246 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 chyba o jedno i drugie ale ekspertem nie jestem
Góruś Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Wygrzewa się lakier po woskowaniu specjalnymi lampami. Ekspertem też nie jestem ale wilgotność i temperatura ma duże znaczenie przy woskowaniu.
kashier Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Pogoda sie załamała. Paczki nie dostalem jeszcze z woskiem ,a Wy mnie załamujecie, ze juz nie powoskuje. Specjalne lampy ? Sadze, ze to zwykle mocno grzejace lampy. Ew. promienniki. Tak to zrobie, bede wygrzewał po woskowaniu =)
JM63 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 I chodzi bardziej o temperature samego elementu, czy otoczenia? O temperaturę lakier-LSP. W przy wyższej temperaturze w lakierze otwierają się pory, a LSP lepiej wiąże. Z resztą raczej nagrzewasz element od strony otoczenia, a nie od spodu Wygrzewa się lakier po woskowaniu specjalnymi lampami. Głównie chodzi o wypocenie olejków z wosku i ponowne dotarcie (szczególnie przy Zymolu, bo poci się bardzo, a dać klientowi furę, w której po kilku godzinach na słońcu porobią się białe placki trochę głupio) Lub powłoki lampami IR, żeby skrócić czas wiązania i krystalizacji. Tak przynajmniej jest w teorii
Nietykalny Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Czy połączenie duragloss 601 + fk 1000p to będzie dobry wybór na zime???
yacek _b Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Nietykalny , nie idź tą droga Jak chcesz cleaner Duraglossa to #652 pod FK1000 będzie lepszy . Oczywiście więcej się narobisz w tej kombinacji .
ad.am Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 W ubiegla zime polozylem fk1000 na #601,bardzo przyjemny efekt wizualny (601 przyciemnil troche lakier),fk1000 dal fajne kropelki i zrzucanie wody no i jakis blysk,ale po ok 6 tygodniach malo co z tego zostalo. Auto niegarazowane.
robszw Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 koledzy/kolezanki czytam ze ponizej 10 stopni szybko splynie, mam autko do woskowania, warunki takie jakie pogoda przyniesie, tj jutro okolo 6 - 7 stopni , nie ma mozliwosci zadnego wygrzewania, ogrzewanego garazu itd pytanie brzmi czy jest w ogole sens sie zabierac za to ? czy pierwsze mycie i wosk papa powie?
dzinkins Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 koledzy/kolezanki czytam ze ponizej 10 stopni szybko splynie, mam autko do woskowania, warunki takie jakie pogoda przyniesie, tj jutro okolo 6 - 7 stopni , nie ma mozliwosci zadnego wygrzewania, ogrzewanego garazu itd pytanie brzmi czy jest w ogole sens sie zabierac za to ? czy pierwsze mycie i wosk papa powie? Kładź bez problemów, może nie są to idealne warunki ale bez przesady i tak swoje poleży
Alvin234 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Jak wypada połączenie ?? FK 1000p + jako QD sonax bsd
chodor Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 własnie jest po położeniu wosku fk1000p,nakladełem go w temp. 6stopni w garazu(30.12.2013),po umyciu i wysuszeniu auta,odtłusciłem roztworem IPA 50%+50%woda destylowana, potem Valet Pro Achilles Prep recznie nakładany to przyznam że srednio usuwa ryski, wiadomo niema to jak polerka mechaniczna, no i wosk jedna warstwa na drugi dzien druga warstwa wosku dzisiaj byłem na myjni sprawdzic jak usuwa brud sama woda, i jestem naprawde zadowolony zmyło cały brud bez uzycia szamponu, takze jak ktos ma wątpliwosci czy nakładać w tak niskiej temp. to ja polecam nie jestem ekspertem detailingu
LoozaQ Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Pytanie po co odtłuszczałeś przed Achillesem
Rekomendowane odpowiedzi