Gość Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zostawić na jakiś tydzień aby się utwardził. Następnie na twardym klocku wyrównać papierem 2000/2500 .Spolerować. na tydzień ? w instrukcji jest mowa już po 48 godzinach. czy koniecznie papierem i na klocku przy tak małym ubytku ? moge sobie przerysować lakier wokół rysy. czy sama pasta polerska nie wyrówna nadmiaru zaprawki ? Odprysk zeszlifować/wyrównać. masz na myśli do gołej blachy ? wyrównać względem czego ? sory za takie lamerskie pytanian - robiłem to kilka razy bez radzenia się nikogo, ale teraz chce to solidnie wykonać.
Mazder Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Paskudna ta bruzda. Ktoś się musiał przyłożyć. Tłuc i polerować takich nieheblowaną dechą. Te najgłębsze ubytki wyglądają jak do gołej blachy, więc niezależnie od dalszego postępowania warto by je zabezpieczyć.
det_amator Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Jestem nowy ale może coś podpowiem w tym temacie. Jest też strona http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... hp?t=20127 Inne ubytki ale podobnie. Mam nadzieję, że coś pomogłem.
Gość Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 super. przydało się, wielkie dzięki;) SOG
Gość Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam, po kilkugodzinnym przeglądaniu forum, zastanawianiu się który produkt lub kolor koreczka na 3M byłby odpowiedni, postanowiłem się zarejestrować i poprosić Was o podpowiedź, otóż: Umyłem dziś auto i niestety zauważyłem sporo pojedynczych rys (różne długości i miejsca, ale mam wrażenie że bardzo powierzchowne). Próbowałem wypolerować to woskiem Sonnax ale bez żadnych rezultatów. Próbowałem też jednej pasty polerskiej, która idealnie sprawdzała się na starym Clio, niestety na obecnym aucie matowi lakier. Temat chciałbym załatwić ręcznie, jakkolwiek dziwnie to zabrzmiało Wszelkie sugestie mile widziane. Auto ma 2 lata, kolor czarny, metalik. Pozdrawiam
SzaKal Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Polecam poczytać forum http://forum.kosmetykaaut.pl/viewforum.php?f=11 produkty 3M bardziej sprawdzają się z polerką mechaniczną ...
Mazder Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 O ręcznej rewitalizacji lakieru było już wielokrotnie. Najczęściej polecaną parą produktów jest Meguiar's Ultimate Compound i pad polerski TriColor. Wniosek też zwykle podobny: lakierowi wraca blask, ale odpadają od tego ręce
Gość Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Meguiar's Ultimate Compound..o tym też już naczytałem się na forum...że raczej jest to sprytny maskowacz...do pierwszego mycia... Ja mimo wszystko chciałbym załatwić problem permanentnie..
cash Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Meguiar's Ultimate Compound..o tym też już naczytałem się na forum...że raczej jest to sprytny maskowacz...do pierwszego mycia... W takim razie poczytaj trochę więcej...
pLaYmAn Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Ghost: po tym co piszesz można wywnioskować, że te kilka godzin czytania to zdecydowanie za mało
Mazder Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Meguiar's Ultimate Compound..o tym też już naczytałem się na forum...że raczej jest to sprytny maskowacz...do pierwszego mycia... Pomyliło ci się z innym produktem, również często polecanym - Autoglym Super Resin Polish (w skrócie SRP). Ten, owszem, maskuje na kilka myć, ale nie poleruje. Ultimate Compound to natomiast ścierne mleczko polerskie. Z uwagi na konsystencję, skuteczność i łatwość wypracowania jest polecane do pracy ręcznej.
Gość Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Już wiem gdzie to wyczytałem: http://www.forum.meguiars.pl/viewtopic.php?f=7&t=521
Piciosz Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Ile osób tyle zdań. Ale UC jest preparatem typowo ściernym, a nie maskującym na forum masz wiele przykładów użycia tego preparatu. Poprzeglądaj dział 'Pokaż swój blask' tam zobaczysz na własne oczy rezultaty użycia UC.
Gość Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Próbowałem wypolerować to woskiem Sonnax ale bez żadnych rezultatów. No może dlatego, że woski nie posiadają żadnych właściwości ściernych. Jak już kolega Mazder napisał najlepiej UC i tricolorvlub jeśli rzeczywiście mam wrażenie że bardzo powierzchowne to możesz też spróbować SwirlX'em. ale nie poleruje SRP zawiera małe ilości elementów ściernych.
sirtrojan Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 Jak masz względnie nowe autko rób z OC w ASO - bezgotówkowo. Ich wycena jest wiążąca.
ble Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam, zakładam tutaj temat bo za bardzo nie wiem gdzie. Mam problem ze swoim lakierem. Jakiś czas temu jakiś skurwysyn porysował mi auto. wygląda on mniej więcej tak: http://img19.imageshack.us/img19/1777/p1000859g.jpg Na razie nie zakupiłem jeszcze żadnych konkretnych kosmetyków użyłem marketowych: Pasty lekkosciernej sonaxa a póżniej regeneratora lakieru sonax tak wygłada po: http://img130.imageshack.us/img130/6105/p1000870t.jpg http://img135.imageshack.us/img135/929/p1000873t.jpg Usunięte zostało to zmatownienie lakieru (wcześniej jakiś kowal kombinował mi coś z rysami ) Ale rysy dalej zostały (nie liczyłem że znikną. I teraz pytanie czy jakiś konkretny środek ma szanse zatuszować te rysy? Czy pozostaje lakiernik. Czytałem też że można spróbować zmatowić je papierem wodnym a póżniej spolerować. Ale mam wątpliwości co do tej metody.
Wesol Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Raczej jak je zrobisz papierem to się wyrównają i możliwe że będą mniej widoczne
Radziu Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Na moje oko wygląda na głęboką rysę nawet bardzo pozostaje malować element ale chociaż spróbuj papierem wodnym może uda się a jak coś źle zrobisz to i tak pójdzie malować.
ble Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dzieki za odpowiedzi. Rysy głębokie. Na dole drzwi też jest jedna krótka z 20cm ale tak głęboka że zaczęła rdzewieć Przed malowaniem spróbuję właśnie papierem. Tylko jaka gramatura tego papieru ma być?
SewerynD Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Malować od razu...... Moim zdaniem to kupić oryginalny lakier baza + klar i zrobić wykałaczką lub bardzo małym pędzelkiem zaprawkę, tak aby było lekkie wybrzuszenie. Następnie zeszlifować koreczkiem i wypolerować, ot cała robota. Papierem tutaj nic nie zdziałasz, widać, że rysa prawie do podkładu.
ble Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 wlaśnie myślałem zakupić lakier i spróbować się pobawić a co to jest koreczek?
Justyna Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 a co to jest koreczek? takie coś http://www.detailer.pl/sklep/148-korecz ... 04395.html
ble Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 huh pierwszy raz takie coś widzę nawet nie wiem jak tego używać
Justyna Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 bierzesz koreczek, nakładasz na niego krążek z papieru o odpowiedniej gramaturze np 2000, 2500, 3000 i potem używasz tak samo jak papier na mokro
ble Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 o huh czyli robie zaprawkę czekam aż lakier wyschnie i na drugi dzień koreczek i wyrównuje, matowie powierzchnie a póżniej mogę użyć MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND które chce kupić? Czy coś innego?
Rekomendowane odpowiedzi