V1RU$ Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Tym razem szybka prezentacja nowości od Shiny Garage: Shiny Garage Double Sour Shampoo & Foam. Opis ze strony producenta: https://www.shinygarage.pl/product-pol-238-Double-Sour-Shampoo-Foam-1L.html Piana zapodana z PA w stężeniu 1:10. Temperatura otoczenia 19 stopni, wilgotność 85 procent. Tradycyjnie pomiary dla tych co lubią cyferki: Ph koncentratu. Ph roztworu roboczego 1:10. Pacjent. Auto znowu srebrne (Tylko srebrne prawda @Domel), brudne nie jest tylko kurz, i plamy z kurzu po deszczu, w jednym miejscu wyhodowany WS zaciek aby sprawdzić czy piana go ruszy. Piana zaaplikowana. Piana siedziała na aucie pod cztery minuty. Płukanko. I słynny test białej rękawiczki. Wnioski. Fajna piana. Przy 1:10 dość gęsta, choć długo nie siedzi. Domywanie ok, aczkolwiek nie miała za bardzo z czym walczyć. Zrobię kolejne podejście na jakimś brudasie. Zapach cytryna i świeże pranie. Na aucie testowo QD, wosk, NW i inne wynalazki. Nie zauważyłem aby coś odetkało czy poprawiło w jakimś stopniu hydro. Na jednym foto jest WS, zaciek i jak widać nie zrobiło z nim totalnie nic. Jak chodzi o mnie to piany kwaśne specjalnie nic nie wnoszą. Może przy powłokach coś więcej się dzieje. Dla mnie to produkt który powstał chyba na fali mody na tego typu tematy - ale to moje zdanie nie znam się, tylko dużo piszę a mało robię zupełnie jak @D@ViD Kwaśne produkty wymagają ruchu mechanicznego - zrobiłem też podejście jako szampon no i tu jest już zupełnie inna jazda (Po zacieku nie ma śladu po jednym przejeździe rękawicą). Ale test szamponu zapodam innym razem, muszę trochę się nim pobawić. Generalnie produkt jest w porządku ale ja widzę go jako szampon bo tam zaczyna się coś dziać. I tak go sprawdzam w kolejnych myciach i porównam z moim wielozadaniowym faworytem. Pozdrawiam. 5 1
Moderator Domel Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, V1RU$ napisał: ale to moje zdanie nie znam się, tylko dużo piszę a mało robię zupełnie jak @D@ViD 2
Lukasek13 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Witam Wczoraj używałem go na powłoce CP Gliss, ciężko powiedzieć czy coś odetkał bo powłoka ma się dobrze, może doły drzwi, ale jako szampon do bieżącego mycia ma bardzo fajna pianę i duży poślizg. Bardzo przyjemnie się mi z nim pracowało. Ogólnie trzeba dłużej go potestować.
V1RU$ Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 45 minut temu, Lukasek13 napisał: Witam Wczoraj używałem go na powłoce CP Gliss, ciężko powiedzieć czy coś odetkał bo powłoka ma się dobrze, może doły drzwi, ale jako szampon do bieżącego mycia ma bardzo fajna pianę i duży poślizg. Bardzo przyjemnie się mi z nim pracowało. Ogólnie trzeba dłużej go potestować. Jako szampon zupełnie inna bajka, bardzo mi się spodobał. Kolejne mycia teraz robić będę właśnie SG. Jak na kwaśny fajna piana i bdb poślizg. I tu już się dzieje coś. Jako piana, jak na moje nic nie wnosi. A miałem już kilka kwaśnych pian. Choć SG wyróżnia się na tle konkurencji fajną stabilną pianą, choć nie siedziała jakoś długo.
D@ViD Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Czyli produkt 2w1. Najpierw piana, potem mycie jako szampon i mamy odetkana lsp
Moderator BiałyGTi Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 @D@ViD Taki jak produkt od dłuższego czasu ma sonax
V1RU$ Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 9 godzin temu, D@ViD napisał: Czyli produkt 2w1. Najpierw piana, potem mycie jako szampon i mamy odetkana lsp Tak to widzę. Taki serwis cały na kwaśno. Choć dopiero szampon zrobił swoje z zaciekami po wodzie i WS jak trzeba. 34 minuty temu, BiałyGTi napisał: @D@ViD Taki jak produkt od dłuższego czasu ma sonax Ale niskim Ph, z kwaśnym odczynem ?
Moderator BiałyGTi Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 @V1RU$ Tego ci nie powiem bo nie sprawdzam pH
V1RU$ Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 2 minuty temu, BiałyGTi napisał: @V1RU$ Tego ci nie powiem bo nie sprawdzam pH Sonax Energy ? O nim mówisz. To używam od kilku miesięcy po rekomendacji @D@ViD. Fajna piana i szampon też LUX. Ph nie mierzyłem. W sumie mierzę na potrzeby forum żeby unikać zbędnych pytań haha. 1
Moderator BiałyGTi Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dokladnie o tym mowie a Dawid dostał rekomendecję ode mnie 1
V1RU$ Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 5 minut temu, BiałyGTi napisał: Dokladnie o tym mowie a Dawid dostał rekomendecję ode mnie Ach te łańcuszki. OK zmierzę Ph. Koniec OT.
Bapko Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Ach te łańcuszki. OK zmierzę Ph. Koniec OT.O ile pamietam to sonax enrgy to neutral
lodowa Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 wczoraj myłem za pomocą tego szamponu a raczej myła mi moja ukochana autko i zauważyłem poprawę 'kropelkowania' na masce [ juz taflowala i wolniej woda spływała ] ( reszta auta miała sie dobrze ) . Bardzo fajny zapach łatwe wypłukiwanie .
Tomas-sg Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Godzinę temu, lodowa napisał: Bardzo fajny zapach łatwe wypłukiwanie Z polskich marek firma SG robi najprzyjemniejsze szampony. Różnic ciężko się dopatrzeć ale zawsze podświadomie sięgam po szampon SG
V1RU$ Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 2 godziny temu, lodowa napisał: wczoraj myłem za pomocą tego szamponu a raczej myła mi moja ukochana autko i zauważyłem poprawę 'kropelkowania' na masce [ juz taflowala i wolniej woda spływała ] ( reszta auta miała sie dobrze ) . Bardzo fajny zapach łatwe wypłukiwanie . Jako szampon sprawdza się BDB. Jak na kwaśny ma niezły poślizg i pianę. I naprawdę nieźle radzi sobie z WS. Może w weekend popełnię kolejne dwa mycia.
lodowa Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 dziś przy okazji nocnego deszczu / porannej rosy chciałbym przedstawić mojego skodillacka po myciu tym szamponem . powłoka kanapka tenzi q7 + tenzi q10 @tenzi aplikacja rok temu obecny przebieg 16500 km auto było około 1,5 mc temu myte przy okazji szamponem rrc aktywnym ,po czym był zrobiony serwis dokładniej tar and glue następnie d tox i finalnie tenzi rls . w porównaniu do rrc aktywnego jest bardzo duża różnica ... zapach na plus ! piana na plus ! oraz samo działanie ! zresztą zapraszam do zdjęć ( przypominam samo mycie bez aplikacji boosetra lub innych bajerów ) 3
V1RU$ Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Godzinę temu, lodowa napisał: dziś przy okazji nocnego deszczu / porannej rosy chciałbym przedstawić mojego skodillacka po myciu tym szamponem . powłoka kanapka tenzi q7 + tenzi q10 @tenzi aplikacja rok temu obecny przebieg 16500 km auto było około 1,5 mc temu myte przy okazji szamponem rrc aktywnym ,po czym był zrobiony serwis dokładniej tar and glue następnie d tox i finalnie tenzi rls . w porównaniu do rrc aktywnego jest bardzo duża różnica ... zapach na plus ! piana na plus ! oraz samo działanie ! zresztą zapraszam do zdjęć ( przypominam samo mycie bez aplikacji boosetra lub innych bajerów ) Pomijając zapach i pianę. Rozwiń co masz na myśli pisząc działanie. Bo jak na moje RRC jest mocniejszy jeśli chodzi o odtykanie. Ale powalczę jakiś czas i jednym i drugim.
lodowa Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 7 minut temu, V1RU$ napisał: Pomijając zapach i pianę. Rozwiń co masz na myśli pisząc działanie. Bo jak na moje RRC jest mocniejszy jeśli chodzi o odtykanie. Ale powalczę jakiś czas i jednym i drugim. wg mnie bardziej odżyła to powłoka po myciu szamponem SG oraz niewidzialna wycieraczka tez się ' ruszyła" i teraz nie jestem pewien ale po SG jest szybsze odmulenie hydro jakie obserwujemy po płukaniu . mam małe doświadczenie w tego typu szamponami niestety
V1RU$ Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 13 minut temu, lodowa napisał: wg mnie bardziej odżyła to powłoka po myciu szamponem SG oraz niewidzialna wycieraczka tez się ' ruszyła" i teraz nie jestem pewien ale po SG jest szybsze odmulenie hydro jakie obserwujemy po płukaniu . mam małe doświadczenie w tego typu szamponami niestety Hi. jasne. RRC używam już z rok i puki co żaden zawodnik na rynku nie podskoczył mu. SG też BDB ale RRC mocniejszy. Pomijam fakt, że RRC po jakimś czasie stania w butelce traci właściwości i piana jest beznadzieja i poślizg też co mnie strasznie poirytowało. SG ma piankę rewelacja i jak na kwaśny szampon ma bardzo fajny poślizg. Sprawdzę kiedyś na jakimś zamulonym aucie z powłoką NW obu zawodników 50/50. Taki długo stojący RRC można zrobić 1:10 - fajnie ogarnia WS. I mój tak skończył bo uleciały z niego właściwości myjące. 1
Rekomendowane odpowiedzi