Moderator Streat Opublikowano 24 Maja 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Cześć wszystkim Chciałbym się pochwalić kolejna relacja, a że auto nietypowe i mało spotykane na drodze to myślę że będzie to dość ciekawa relacja Auto to Alfa Romeo 156 Gran Turismo Alleggerita 3.2 V6 którego właścicielem jest mój dobry kolega który jest wielkim pasjonatem tej marki . Mycie/dekontaminacja: -ADBL shampoo Pro -ADBL Yeti -Mac Prickbort 124 -ADBL Vampire liqiude -ADBL APC PRO -claymitt Flexipads Wnętrze: -ADBL APC -Funky Witch Gentleman -Colourlock Soft -Good Stuff Leather Milk -Nielsen Blue Window Clean II -Odkurzacz karcher MV3 Polerowanie: -Krauss S15 -Niebieski pad RRC -Pasta Profi Easy -odtłuszczanie IPA -Wipe Out Pro ADBL Zabezpieczanie: -Soft99 Kiwami -Ultra Glaco -ADBL Tire dressing -AQUA 9H Pora zaczynać relacje Standardowo zaczynamy ogledziny: auto weekendowe wiec nie jest jakoś uwalone a jedynie kurz. Na początek wskakuje Vampire Liquide na całe auto: Deiron sobie pracuje a ja zajme sie felgami: UWC 1:5 a na opony Excede T&RC 1:1 Spłukiwanie: Całe auto spłukuje, i biore maszyne zeby wysuszyc przed prickbortem: Prickbort sobie pracuje a ja jeszcze zaplikowałem vampire na felgi w poszukiwaniu opiłków: i doaplikowałem w miejsce gdzie najbardziej krwawiło: Na to wszystko wskakuje piana ADBL Yeti: APC w ruch i zabieramy sie za pędzelkowanie szczelin: Spłukujemy: Końcówki wydechu potraktowane deironem: I zaczynamy mycie na dwa wiadra: całe auto spłukujemy i przystepujemy do glinkowania, Claymitt i do poślizgu Megs NXT: Auto regularnie woskowane przez własciciela a glinka reakwica glinkująca miała co zbierac, wiec tutaj ładny przykład ze nie tylko woskowanie sie liczy szybki wjazd do garażu i suszymy: oczywiscie nie zapominamy o felgach: aż miło popatrzeć odrazu przy wycieraniu zająłem sie uszczelkami: Auto umyte i wysuszene to zabieram sie za klejenie: Srebrny lakier wiec nie widać za duzo, ale cos tam sie udało dostrzec: Lakier nie jest w złym stanie, troche swirli, pierwszy przejazd i juz wiadomo ze lakier z tych twardych Bardzo ładny one step wychodzi wiec jedziemy całe auto: Lakier skonczony to pora na zaprawki: Duzo odprysków nie było, ale pare takich newralgicznych miejsc zabezpieczyłem: Lampy były w dość kiepskim stanie: Chciałem je wyprowadzić na zero jednak właściciel auta nie chciał ich ruszać bo bał sie żółknięcia, wytłumaczyłem mu ale i tak nie chciał ich ruszać za bardzo wiec zrobiłem tylko przejazd maszyna aby pozbyć sie częsci rys: Nie jest zle ale i tak bym je papierem potraktował. Przyszła pora na wydech: Nie jest w złym stanie ale zawsze moze byc lepiej: małe 50/50 a tu efekt finalny: Felgi były praktycznie idealne ale trzeba było poprawić mały szczegół, objechane ranty od klucza nie wyglądały dobrze: a na koniec pracy z felgami wpadł dressing, mój ulubiony ADBL TD: Bardzo fajnie przyciemnił opone i nadał takiego połysku Pora zająć sie wnetrzem. Aluminiowe nakładki na pedały bardzo szpeciły to wnętrze a dostanie nowych graniczy z cudem wiec postanowiłem sie nimi zająć: wykrecam również podsponice: Na początek porządne czyszczenie, apc i twardy pędzelek aby pozbyć sie tego brudu: Juz nie wyglada źle ale zawsze moze byc lepiej. Gume również wyczyściłem: wstępne szlifowanie i co ciekawe te nakłądki były malowane czymś, tak jakjby srebrna farba z nich schodziła: Papier ścierny w ruch i taki o to otrzymujemy efekt koncowy: Montaż ich był dość upierdliwy ale za to efekt koncowy bardzo mi sie podobał: Nakładki ogarniete to pora zajać sie wnetrzem: Mega brudno nie jest jak widać, standardowe zabrudzenie auta. Zaczynam od odkurzania wnetrza. Foteli niestety nie mogłem wjąć ponieważ kostki były w bardzo złym stanie ale udało sie całkiem dobrze odkurzyć: odkurzanie zakończone pora zająć sie plastikami, apc ADBL i pędzelek WS, plus szczotka, małe 50/50: Woda po apc wygladała tak: uszczelki tez trzeba było ogarnąć: Do skór postanowiłem użyć zestawu od Colourlocka Soft: Skóry nie wygladały na bardzo brudne jednak fibra prawde CI powie: Całkiem sporo zebrał brudu. Małe 50/50, spektakularnej róznicy nie ma Jedziemy dalej z wnętrzem: skóry ogarniete to pora na zabezpieczenie: a na sam koniec wpadł Good Stuff: Bardzo fajnie nawilża i zmiekcza skóre Skóra zabezpieczona to pora na plastiki: Znaczek GTA też ogarnąłem: Lakier gotowy to pora zabrać sie za komorę silnika: zapomniałem zrobić zdjecia przed czyszczeniem ale była ona tylko zakurzona wiec zotała porządnie wydmuchana sprezonym powietrzem polus wyczyszczona punktowo wraz z zabezpieczeniem wszystkich elementów. Auto odtłuszczone 2 razy wipe outem od ADBL'a i przyszła pora na zabezpieczenie: Na lampy, felgi gril oraz siatke na dole wpadła ceramika AQUA 9h: na plastiki zewnętrzne wpadła powłoka hydrofobowa: Na wnęki drzwi poszedł BSD: A wisienką na torcie bedzie wosk soft99 kiwami: A tutaj efekt finalny: a na sam koniec pare zdjec od szczęsliwego własciciela: 18 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sodol Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 @Streat bardzo fajna relacja. Auto niby czyste i zadbane ale roboty jak zwykle co nie miara Mam pytanko tylko jedno. Widzę ze do czyszczenia plastików użyłeś APC. Czemu nie ułatwiłeś sobie jakimś IC bez wypłukiwanie? A na pewno u ciebie jakiś by się znalazł na regale do ożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 @Sodol dzięki Co do czyszczenia plastików to właściciel auta poprosił mnie o dogłębne wyczyszczenie ich ponieważ on tylko dokładał dressingów a że APC tez jest sporo na regale to zrobiłem jak chciał zreszta widać jaki syf wyszedł z plastików po wodzie, IC bardzo lubie i czesto stosuje ale tutaj chciałem APC ot taka fanaberia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas-sg Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 @Streat stary doinwestuj w jakiś mały opryskiwacz ciśnieniowy do glinkowania też kiedyś takim jechalem małym pizdzikiem to myślałem że mnie szlag trafi Ale furka i tak wyszła znakomicie. Pytanie do znawców marki, te progi h zderzak to fabryka czy "tjuning"? Pytam bo się kompletnie nie znam na AR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano2007 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Godzinę temu, Streat napisał: plastiki zewnętrzne wpadła powłoka hydrofobowa Jaka? Fajna praca! Wosk widzę, że silver. Też mam ten wosk i on fajnie się sprawdza na srebrnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chochlik437 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Świetna relacja na która się składa masa czynników, przede wszystkim Twoja praca ! no i oczywiście rodzynek nad którym pracowałeś Fajnie że poleciał wosk na lakier a nie powłoka Widzę że pracujesz na padach RRC, jak Ci się pracuję na nich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 @Tomas-sg muszę jechać do sklepu i kupić kwazara e sumie to nigdy nie pomyślałem o tym Godzinę temu, Tomas-sg napisał: Ale furka i tak wyszła znakomicie. Pytanie do znawców marki, te progi h zderzak to fabryka czy "tjuning"? Pytam bo się kompletnie nie znam na AR Dzięki co do zderzaków to są oryginalne z wersji GTA, białe kruki i mega drogie z tego co mowim właściciel Godzinę temu, damiano2007 napisał: Jaka? Zapomniałem napisać Megs Paint Protect, stosuję go od dawna na plastiki nie lakierowane i sprawdza się bardzo dobrze @Chochlik437 dzięki miło to słyszeć uwielbiam wpakować auta i sprawia mi to naprawdę dużo frajdy, ta alfa robi znikome przebiegu dlatego ja sam jak i właściciel auta doszliśmy do wniosku że nie ma sensu kłaść żadnej powłoki bo on też lubi wiosłować auta i robi to często więc będzie mógł dowoli dokładać wosku kiedy tylko będzie chciał 15 minut temu, Chochlik437 napisał: Widzę że pracujesz na padach RRC, jak Ci się pracuję na nich Są ok robią to co mają robic, osobiście używam rrc, royal Pads czy nat'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Ehhhh Alfa ... na prawdę kusi powrót do Włoszki... Super robota. Trochę niewdzięczny kolor bo może nie ma takiego efektu "wow" jak przy czarnym czy czerwonym ale blask widać jak i również godziny włożonej pracy. ExceDe UWC zawsze używasz 1:5 czy w zależności od zabrudzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 @Hawk dzięki to prawda, co do lakieru to dużo wybacza ale nie ma efektu wow. UWC to zależy jak brudne felgi, do bieżącego mycia 1:5-1:10 robię 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotek900 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 5 godzin temu, Tomas-sg napisał: @Streat Ale furka i tak wyszła znakomicie. Pytanie do znawców marki, te progi h zderzak to fabryka czy "tjuning"? Pytam bo się kompletnie nie znam na AR GTA<3 piękna. Zderzaki i progi to norma w wersji GTA, jedynie lotka na klapę bagażnika nie jest z standardowego pakietu i felgi w oryginale były inne. Te są w Alfy GT wersji Blackline 2. P. S Alfa znana na forum. Poprzedni właściciel dbał i widać, że poszła w dobre ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante05 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Relacja na duży plus Auto ładnie się prezentuje po zabiegach. P.S. Widzę znajomy kompot w tle. Często go widać na Kaliszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 @Streat Świetna relacja , i mega auto największy jego minus to kolor ;( Ale mimo takiego koloru wyszło mega dobrze. No cóż czasem przy takim rarytasie lepiej mieć go w mniej detalingowym kolorze. Ale nie wydać potem worka kasy na doprowadzenie go do akceptowalnego stanu . A tylko jaram się tym ze to Rosso coś tam, a zawias do roboty podłoga, bo podobno w tym GTA jakieś problemy są z podłogą . Aaa czy przy napisie coś nie zostało do doczyszczenie .Wiem ze to problematyczne miejsce do czyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Qlimaxss @Dante05 Dzięki 9 godzin temu, Qlimaxss napisał: Aaa czy przy napisie coś nie zostało do doczyszczenie zostało, niestety bez zdjecia znaczka nie da sie tego dobrze zrobić a właściciel auta nie chciał abym go zdejmował wiec tyle ile sie dało to doczysciłem @Lotek900 dokładnie tak jak piszesz widać fana marki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Streat Tak właśnie pomyślałem . Że na nie wszystko można sobie pozwolić bo przy nie swoich furkach są jeszcze ustawienia z właścicielem . Ale i tak jest mega lepiej na pewno nie będzie tak razić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas-sg Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Streat a próbowałeś kwas do felg + patyczek do uszu? Chodzi o ten znaczek i ten brudkna około liter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumins Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 To Ci się trafił rodzynek...jako alfisti szczerze zazdraszczam i przyznaję, że serce zabiło mocniej gdy wyskoczyło mi powiadomienie na telefonie również kojarzę autko z naszego forum i bardzo się cieszę, że ktoś o nie dba. Moje doświadczenia z GTA ograniczają się do 147, ale od strony wizualnej dopiero 156 pokazuje pazur w tej wersji. Relacja na ogromny plus, kolor niby niedetailingowy, ale srebrny też idzie wyciągnąć. Moim skromnym zdaniem temu kolorowi wyjątkowo służą powłoki ze względu na wyciąganie szkiełka, bo siłą rzeczy głębi i wetlooku na spektakularnym poziomie się nie osiągnie. Super ogarnąłeś te nakładki na pedały, o to chodzi. Tak jak wspomniano powyżej, osady wokół znaczków i emblematów najłatwiej usunąć patyczkiem nasączonym kwasem w rozsądnym stężeniu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Qlimaxss dokładnie tak Właściciel auta powiedziałze jak znajdzie znaczek GTA to bedziemy zrywać tego i kleić na nowo aby pozbyć sie tego brudu który jest wżarty 35 minut temu, Tomas-sg napisał: @Streat a próbowałeś kwas do felg + patyczek do uszu? Chodzi o ten znaczek i ten brudkna około liter Miałem taki plan jednakże jak usłyszałem ile ten znaczek kosztuje i że cięzko go dostać to stwierdziłem ze nie bede ryzykował z kwasem To tylko kawałek plastiku wiec różnie moze zareagować, wiec z właścicielem doszlismy do wniosku ze póki co to zostawiamy jak jest, a jak bedzie miał nowy na zapas to bedziemy działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Streat To rzeczywiście , warto było zachować rozsądek w tym czyszczeniu . Pewnie ten znaczek z 300+ kosztuję. No i podobnie jak całe auto wiele smaczków z tego auta kosztuję i nie ma ich w co drugim ASO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Qlimaxss znaczek podobno 320zł kosztuje jak jest do kupienia a podobno tak na półce nie ma wiec wolałem nie ryzykowac, to jednak nie jest zwykłe auto co cześci tani i sie dokupi wszedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Streat @Streat Domyślam się Tak to jest kiedy się pracuję przy takich rodzynach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Ale to jest fajny samochód... powiem więcej... ale to jest fajna relacja! Polecasz pady RRC jako pierwsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @MMCzysci dzięki 27 minut temu, MMCzysci napisał: Polecasz pady RRC jako pierwsze? jako pierwsze jaknajbardziej tanie i nie szkoda zniszczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adk Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Dobra jest :) Blackline-y siadły odpowiednio!!! Ori "17 sa za małe do tego nadwozia a ta "18 zdaje egzamin. I carbon Autodelty pod maską, no no :) Jest dobra. tylko korol najchujowszy z możliwych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi