Moderator Streat Opublikowano 6 Stycznia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 Dużo osób pyta sie czy dana latarka sprawdzi sie do inspekcji lakieru takze postanowiłem pokazać różnice miedzy wszystkimi latarkami jakie mam. Zdjecia robione w trybie manualnym ze stałym ISO tak aby nie było przekłamania w odbiorze. Tutaj prezentacja wszystkich latarek jakie mam: 1. Parkside z Lidla Cena 99zł 2 .YATO YT-81820 cena okolo 100 zł 3. Scangrip SunMatch 1 cena około 350 zł 4. Aliexpres LED WORK LIGHT https://pl.aliexpress.com/item/32889477595.html?scm=1007.23534.123999.0&pvid=b5798cb7-f87b-4e18-aeed-5a6ad9d31b71&rmsg=do_not_replacement&dp=43q3opp8a3vw5l571ryeqvyo2bg3u5p3&af=57411&cv=34780003&cn=43q3opp8a3vw5l571ryeqvyo2bg3u5p3&aff_platform=default&cpt=1578312476610&sk=mun2n2V&aff_trace_key=0dd47d9284394b2cb05a32180b95a34c-1578312476610-02815-mun2n2V&terminal_id=0fa9538e51a2461587f00d6566cb33fe cena około 20$ 5. Brayt WL4011 cena około 250 zł 1. Parkside z Lidla Tryb pierwszy najmocniejszy Tryb drugi słabszy 2 .YATO YT-81820 Tryb pierwszy najmocniejszy tryb drugi słabszy 3. Scangrip SunMatch 1 Tryb pierwszy najmocniejszy Tryb drugi słabszy 4. Aliexpres LED WORK LIGHT Tryb pierwszy najmocniejszy tryb drugi słabszy 5. Brayt WL4011 Tryb pierwszy najmocniejszy Tryb drugi słabszy Tak jak widać na zdjeciach wszystkie latarki nadają sie do inspekcji lakieru, Brayt oraz scangrip wypały najlepiej pod wzgledem ukazania defektów lakieru ale są też zdecydowanie droższe od konkurencji. Mam nadzieje że pomogłem i ukazałem różnice miedzy tymi latarkami Zdjęcia dodałem na osobny serwer tak aby móc dodać je w jaknajlepszej rozdzielczosci 13 1
powalla Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 W skrócie zimne światło więcej pokazuje
Moderator Streat Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 @powalla akurat brayt ma najcieplejsze swiatło z tych wszystkoch, moze nie widać tego na zdjeciach ale tak jest, yato ma zimne, parkside ma troche cieplejsze od yato ale dalej bardziej zimne niz brayt
boT Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 1.Scangrip 2.brayt Reszta egzekwo 3. Zimna barwa lepiej wylapuje na ciemniejszych lakierach, ciepła barwa na Srebrnych, białych itp. Tak czy siak, trzeba posiadać kilka rodzajów oświetlenia, od liniowego po punktowego coba, od ciepłej po zimną barwę i oczywiście z wysokim CRi.
powalla Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 Na fotkach obie najlepsze lampy mają zimne światło
boT Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 18 minut temu, powalla napisał: Na fotkach obie najlepsze lampy mają zimne światło Mam pare scangripow, i latarka ma neutralna barwę, ale za to współczynnik CRi oddaje barwy aż w 95/100 czyli najbardziej przypominające slonce. Co do marketowek widać, ze jest to po prostu dioda i soczewka ale jej parametry są wyolbrzymione tak aby to sprzedać. Już nie wspomnę o tym ze pracując przy źle dobranym świetle męczy się wzrok a za nim mózg, praca hobystycznie a praca codzienna jako chleb powszechdni wymaga naprawdę odpowiednio dobranego światła czy tez innych maszyn np. taki DualAction. Pracując kilka lat i przebywając przy źle dobranym sprzęcie można nieodwracalnie uszkodzić sobie zdrowie, nie polecam... Lepiej zastanowić się na samym początku. 1
Lukaso Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 Lipa z tymi latarkami. Ludzie chwalili wydawało się że może będzie spoko, ale jak widać jest przepaść między braytem i scangripem. Na żywo też np ta z Ali tak słabo pokazuje rysy jak lepsza konkurencja?
Moderator Streat Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 @Lukaso zdjęcia tak wyszły, jutro postaram się zrobić lepsze fotki ale tak naprawdę az takiej przepaści nie ma między tymi latarkami,wiadomo brayt czy scangrip robi to dużo lepiej ale takie Yato czy parside do amatorskich zabaw wystarczy w zupełności
Lukaso Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 Chińczyk się nadaje do czegoś w ogóle?
Tomas-sg Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 Trzeba dobrać odpowiedni kąt i wszystkim da się radę Założę się że autor nie używał żadnych statywów
xadamx Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 3 godziny temu, Lukaso napisał: Chińczyk się nadaje do czegoś w ogóle? Nadaje. Niestety chwilowo nie mam czasu aby w swoim temacie zrobić i wrzucić lepsze fotki z inspekcji lakieru. Ta niestety nie jest taką jaką bym chciał ale też coś widać.
Moderator Streat Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 18 godzin temu, Tomas22 napisał: Założę się że autor nie używał żadnych statywów Wszystkie fotki były robione w tym samym miejscu z zachowaniem tej samej wysokosci Różnica mogła byc max 2cm Dzisiaj zrobiłem inne porównanie z bliższej perspektywy oraz nie w zupełnej ciemności (wczorajsze fotki były w zupełnej ciemności) Dodatkowo zrobiłem małe porównanie miedzy Chinczykiem z ALI vs Brayt oraz scangrip i tutaj na ciemnym lakierze w mojej ocenie chinczyk pokazał znacznie wiecej niz brayt czy scangrip 1. Parkside Full LOW 2. Chinczyk z ALI Full Low 3. Yato Full Low 4. Scangrip Full Low 5. Brayt Full Low Chinczyk z ALI vs scangrip (chinczyk po lewo scangrip po prawo) Chinczyk vs brayt (chunczyk po lewo brayt po prawo) 4 1
Lukaso Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 @Streat i tymi zdjęciami rzuciłeś całkiem nowe światło na ten test. Z poprzednich wynikało że brayt i scangrip robią robotę a reszta to złom. A tu się okazuje że wcale tak nie jest. Chyba się w końcu skuszę na to. 1
pablo15005 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgadzam sie z fotkami kolegi @Streat Robię właśnie autko na ktorym latarka z alli ładnie wylapuje drobne zarysowania ktorych w cieplym swietle nie widac... Ode mnie, latareczke warto miec w swoim arsenale 1
Moderator Streat Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 @Lukaso dokładnie, latarka kosztuje jakies 80 zł czyli w całkiem fajniej cenie jest a naprawde moze sie przydać. W nowych fotkach włąsnie widać że jednak chinczyk tez potrafi duzo pokazać i własnie zimne siwatło przy ciemnych lakierach sprawdza sie duzo lepiej dlatego warto miec w arsenale pare dobrych latarek aby dobrze widzieć kazde zarysowanie Mam nadzieje że pomogłem co po niektórym w wyborze odpowiedniej latarki dla siebie
PiterG Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Z racji tego ze robilem porownanie na roznych lakierach chiny vs scangrip sunmatch 1 napisze, ze w mojej ocenie na ciemnych lakierach lepiej sprawdza sie majfrend. Natomiast na jasnych lakierach scangrip. Zeby nie bylo tak kolorowo... Mialem dwa majfrendy w dloni. Obudowa taka sam a jednak swiatlo troche rozne nie wspominam juz ze w jednej z nich podczas stopniowego rozladowania akumulatora minimalnie gorzej swiecila. Byc moze wynikalo to z tego ze latarka kupiona byla troche wczesniej. Moze to kwestia podzespolow a co za tym idzie brak potwarzalnosci produkcji Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
MarBi Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 Krótki test z mojej strony Głównymi bohaterami będą najnowszy Scangrip Sunmatch 3 i latarka z Ali (fake LARE), na początek małe porównanie obu zawodników z zewnątrz: Jak widać scangrip jest zdecydowanie bardziej poręczny, jest solidniej wykonany (chociaż latarka z Ali też jest dość solidna - dodatkowo jako ciekawostkę, mogę powiedzieć że majfrend wpadł mi do kanału z wodą, gdzie leżał całkowicie zanurzony i nadal działa bezproblemowo). Scangrip ma też silniejszy magnes na stopce. Teraz przestawię jakość i kąt padającej wiązki światła. Zdjęcia robione z odległości 20cm od ściany. Jak widać, szerokość wiązki jest bardzo podobna, natomiast sunmatch w pełnym obszarze emituje jednakową barwę światła. Scangrip Ali Następnie przystąpiłem do inspekcji lakieru, Jako panel testowy posłużyła maska Fiata Pandy Ali Scangrip Obie Następnie podzieliłem maskę na penele testowe. Pierwszą część maski potraktowałem zestawem flex 7-12 z niebieskim royalem i pastą royal liquid Ali Scangrip Drugą część testową przeleciałem Rupesem mk II w połączeniu z niebieskim royalem i kochem h8 Ali Scangrip I efekt po zdjęciu taśmy Następnie poświęciłem swoją maskę - przeleciałem ją rotacją na twardym padzie z kochem h8 w celu uzyskania jak najlepszego efektu hologramu. Z racji odkładającego się testu maska zdążyła trochę się ubrudzić. Ali Scangrip W mojej ocenie lepiej z hologramami poradził sobie sunmatch, jednak nie byłą to jakaś duża różnica. Słowem podsumowania - Wszystkie zdjęcia starałem się robić z tej samej odległości ze stałym ISO. Obie latarki chodziły w trybie mocniejszego światła, ponieważ tryb w słabszy z ali robił mi straszne pasy na aparacie. - Model sunmatch 3 wyróżnia dioda led umieszczona na górze latarki, która ma naprawdę dobry zasięg i również nieźle sprawdza się przy inspekcji, Dodatkowo barwę światłą można ustawić w zakresie między 2500-6500K (przy teście latarka ustawiona była na 6500K). Jest to wielki plus, bo latarka świetnie radzi sobie przy każdej barwie lakieru, gdzie np. Ali przy jasnych lakierach prześwietla. - Może na zdjęciach tego nie widać, ale Scangrip świeci tak jakby z jednakowym natężeniem na całym obszarze wiązki światła, natomiast Majfrend ma widocznie mocniejsze światło w miejscu na wprost od soczewki. Jeśłi chodzi o pracę podwórkowe, mocniejsze światło daje Ali. - Scangrip posiada wskaźnik naładowania, który niestety jest aktywny tylko po umieszczeniu latarki w doku. - Z tego co mnie drażni Scangrip po rozładowaniu po prostu gaśnie, bez dawania jakichkolwiek wcześniejszych oznak, natomiast Ali dalej można używać w trybie słabszym. - Scangip szybciej się ładuje, natomiast bateria w Ali trzyma trochę dłużej (przynajmniej tak mi sie wydaje, nie stawiałem latarek obok siebie z ciągłym światłem) W moim teście lepiej wypada Sunmatch, jednak uważam że jest to sprzęt skierowany dla profesjonalistów, a amatorowi w zupełności wystarczy latarka z Ali. Czy warto dopłacać tak dużo do Scangripa, na to już odpowiedzcie sobie sami. 6 1
Moderator Streat Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 czyli test wyszedł tak jak u mnie, latarka z ali jest warta swojej ceny i do pracy amatorskiej wystarczt w 100% 1
PiterG Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 Potwierdzam. Latarka od majfenda jade rade. Szczegoonie przy ciemnych lakierach. Porównywałem z sunmatchem 1.Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
MarBi Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 Jest wiele tematów, szczególnie na forach na FB o tym jaką wybrać latarkę. Bardzo często wśród "ekspertów" pada stwierdzenie "TYLKO SCANGRIP", "Scangrip pokazuje to, czego nie widać pod innymi latarkami". Tez mocno mnie to zastanawiało, stąd zapadła decyzja o zakupie Sunmatcha i przetestowania go na własne oczy. Wersja 3 naprawdę robi robotę, ze względu na możliwość zmiany barwy i fajny bajer w postaci dodatkowego leda umieszczonego na górze, jednak jeśli miałbym wybierać pomiędzy wersją 1/2 (pomijam tu kontekst gwarancji/serwisu), a latarką z Ali - zdecydowanie wybrałbym Ali. 1
Grzechu23 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 Używam tej latarki z Alii jakiś czas do przeróżnych prac i szczerze polecam. Dodam, że kupiona z jakimś rabatem w cenie 67 zł. Według mnie bardzo dobrze wydane pieniądze i na amatorskie sprawy sprawdza się w 100%. 1
Adamx32 Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2020 Jak wygląda zamówienie tego chińczyka z Aliexpres ? , przychodzi potem wezwanie do zapłaty cła lub jakichkolwiek innych opłat ?
Moderator Streat Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2020 @Adamx32 zamawiasz i przychodzi do Ciebie latarka dwie kupowałem i zadnego cła nie płaciłem
smerf91 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2020 @Adamx32 też zamawiałem dwie sztuki i żadnego cła
Lukaso Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2020 Nie chciałby ktoś sprzedać tej latarki z Ali?
Rekomendowane odpowiedzi