Balzac Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Witam Przedstawiam Wam pracę nad Jetta z 2007 roku. Zakres prac to korekta lakieru oraz wnętrze. Na pierwszy rzut kilka fotek jak wygląda auto w środku i jaki jest wstępny stan lakieru. Ładuje wszystkie graty do bagażnika i jadę na myjnie. 1. Przygotowanie lakieru do korekty Dekontaminacja, pre-wash oraz mycie właściwe. O to lista środków jakie zostały użyte -Nielsen Tar & Glue -Piana od Tenzi która została użyta na pośrednictwem pianownicy recznej Axel -Szampon od Good Stuff -Adbl Vampire Liqude -Tenzi krwawa felga W pierwszej kolejności usuwamy zanieczyszczenia za pomocą Nielsena. Produkt leży około 5 minut po czym spłukuje. Kolejny etap aktywna piana Plastiki,uszczelki,detale i opony zostały wyczyszczone za pomocą APC od Kocha Czas na dwa wiadra Szampon robi swoje a ja jeszcze muszę detale a w szczególności plastiki, wnęki itp. Nie wiem czemu ale nie mam fotek z etapu kiedy usuwałem zanieczyszczenia metaliczne. Użyłem Adbl VL Ostatni etap to glinkowanie za pomocą kostki z Adbl a za poślizg pod glinke posłużył szampon z wodą I bym zapomniała Auto zostało osuszone za pomocą ręcznika i umieszczone w garażu żeby tam za pomocą sprężonego powietrza osuszyć i wybrać wode spod uszczelek itp. Pierwszy etap korekty to standardowo w moim wykonaniu Menzerna 400 Zaczynam od maski 50/50 Maska wyszła całkiem fajnie czas na reszte auta. Czas na klape bagażnika Zmiana pada i lece że słupkami itp. 2 etap Pasta jest całkiem fajna, fajnie się rozprowadza Każdy element robię pojedynczo. Po zakończeniu przecieram mikrofibra a później wymywam paste. Tak samo robilem przy pracy z Menzerna jak i z pastą od Carchemu. Zmywanie IPĄ 1:1 z woda destylowaną. Wygląda całkiem fajnie Po skończeniu korekty jadę na myjnie aby umyć jeszcze raz auto na dwa wiadra. Nie ma żadnych hologramów. Na słoneczku wygląda bardzo dobrze. Czas na zabezpieczenie lakieru. Przed zabezpieczeniem używam cleaner marki Carchem a do zabezpieczenia Carchem Nano Cleaner nakłada za pomocą DA na czerwonym miękkim padzie. Wszystko to na wolnych obrotach. Cleaner nałożymy. Czas na zabezpieczenie lakieru. Zawsze był wosk tym razem jest coś innego a mianowicie Nano Salent od Carchem. Info producenta. Nano Sealant pozostawia wysoki połysk. Tworzy przezroczystą hydrofobową powłokę z zaawansowanymi możliwościami samooczyszczającymi. Ta cecha znacznie zmniejsza konieczność regularnej konserwacji i sprawia, że mycie jest łatwiejsze i mniej czasochłonne. Prawidłowa aplikacja krok po kroku: wcieraj równomiernie niewielką ilość produktu, stosując lekki nacisk Po przetarciu na lakierze ma zostawać mgiełka, która po chwili znika. Wcieraj z lekkim naciskiem dbając o równomierne pokrycie całej powierzchni. Prawidłowa aplikacja polega na nakładaniu jak najmniejszej ilości produktu (mgiełki). Jeśli przy aplikacji powstają kropelki na lakierze, produktu jest za dużo. W takiej sytuacji trudniej będzie polerować. - aplikuj sealant jednocześnie na jeden panel - pozostaw na około 15 minut - wypoleruj suchą, czystą, miękką mikrofibrą - powtórz czynności na pozostałych elementach karoserii Kilka fotek w trakcjie i po aplikacji Korekta zrobiona. Czas na detale i wnetrze Lusterko Czas na wnętrze. Pranie tapicerki. Na pierwszy rzut oka fotele nie wyglądaja na mocno zabrudzone ale jednak jak zobaczycie na zdjęciach to są mega uwalone. To tego zabiegu posłużył mi odkurzacz pioracy marki Karcher i chemia - presprey Enzal i Chemspec Formula 90. Oczywiście na początek odkurzanie. Plastiki w komorze silnika jak na zewnętrznych częściach auta zabezpieczone zostały za pomocną Catrex Vinyl. Produkt łatwy i szybki w nakładaniu. Szyby zabezpieczone Auto Glym Ten zapach Te przyciemnienie plastików Podsumowanie: Z góry przepraszam za zdjęcia, zawsze mogły by być lepsze. Może coś pominęłem, jak cos sie przypomni to dopisze. Pracę nad autem zajęły 3 dni. Z uwagi na brak czasu najczęściej korzystam ze sprawdzonych środków tym razem było trochę inaczej, chodzi w szczególności o produkty firmy Carchem. Dziękuję za uwagę i zapraszam do komentowania. Efekt końcowy 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Sztos i potencjał na kalendarzowe foto. Może napisz więcej o środkach carchem. Nie są popularne a zazwyczaj bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillos Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Praca na najwyższym poziomie...jednym słowem rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil598 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @Balzac Jakie dałeś stężenie APC do mycia detali z zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @analyzator środków do skór z firmy Carchem używam od ponad 3 lat według mnie rewelacja. Są też inne osoby z forum które korzystają ze środków do skór firmy Carchem. Co do stosunku jakość cena nie bede się wypowiadał bo kupiłem w promocji 1:1. Co do samej korekty w przypadku Jetty użyłem na początek paste Menzerna 400. To właśnie Menzerna zrobiła główną robotę. Na drugi etap użytem CarChem Light Cut Compound w celu usuniecia delikatnych swirli i hologramów z lakieru. Produkt na drugi etap sprawdził się. Co do cleanera mam porównanie z Primo Amigo. Amigo może leżeć na lakierze długo w przypadku Carchemu zalecam element po elemencie. Nano Salent działa, czy 2 lata polezy na lakierze tego nie wiem. Nałożyłem dwie warstwy. Ładnie podbił szklistosc lakieru. @kamil598 jak pamiętam to dałem 1:5 a APC od Kocha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano2007 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @Balzac a jak odbierasz nano sealant? Krople lichutkie... Zrzut spoko, daje zimnego szklistego looku. Jest to powłoka polimerowa - sealant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @damiano2007 produkt fajny. Uważam że na plus. Coś innego w moim arsenale gdzie wcześniej tylko wosk i wosk. Zmiana marki wosku już robiła wow bo coś innego a tu mam zupełnie co innego. Sam korekta lakieru daje lustro ale dokładać Nano Sealant da je mam bardzo fajny efekt szkła coś podobnie do Prostaff CC Water Gold. Co do bieżącej pielęgnacji auta też na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 15 godzin temu, Balzac napisał: Pierwszy etap korekty to standardowo w moim wykonaniu Menzerna 400 15 godzin temu, Balzac napisał: 2 etap 15 godzin temu, Balzac napisał: Cleaner nakłada za pomocą DA Jaki był powód stosowania cleanera po 2-etapowej korekcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 @ghost dzięki temu że użyłem cleanera jest na 100 % pewny że są wymyte pasty. Drugi powód to uważam że jak jest cleaner to lepiej trzyma się wosk lub Nano sealent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 27 minut temu, Balzac napisał: @ghost dzięki temu że użyłem cleanera jest na 100 % pewny że są wymyte pasty. Drugi powód to uważam że jak jest cleaner to lepiej trzyma się wosk lub Nano sealent To przyznam, że 2 rzeczy mi sie nie zgadzają. Pierwsza, sama koncepcja, do wymywania past używa się płynów inspekcyjnych. Druga. Preparaty te mają silne właściwości odtłuszczające. Natomiast pre wax cleaner carchemu wg producenta już sam w sobie zawiera "bogate i starannie dobrane olejki". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator AreK Opublikowano 6 Grudnia 2019 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 11 godzin temu, Balzac napisał: @ghost dzięki temu że użyłem cleanera jest na 100 % pewny że są wymyte pasty. Pierwsze słyszę żeby tzw. "nośniki" wymywać cleanerem Pora wyedukować się do czego służy cleaner i kiedy jakiego używać. Oczywiście można użyć cleaner po korekcie ale nie każdy i nie w tym celu w którym Ty go użyłeś. 11 godzin temu, ghost napisał: Natomiast pre wax cleaner carchemu wg producenta już sam w sobie zawiera "bogate i starannie dobrane olejki". Masz doświadczenie jak wpływają one na trwałość dedykowanego zabezpieczenia? Być może się lubią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Panowie za dużo rozkminki z tym cleanerem @AreK Może faktycznie za szybko, nie potrzebnie w tym przypadku. Nałożone za pomocą DA zajęło kilka minut. Może też pojawiła się chce sprawdzenia produktu który tak patrzył na mnie z półki garażowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 58 minut temu, AreK napisał: Masz doświadczenie jak wpływają one na trwałość dedykowanego zabezpieczenia? Być może się lubią W przypadku carchema nie, mało chemii od nich przerzuciłem, głównie szampony. Jest szansa, że w obrębie jednego producenta (zestaw cleaner + lsp) mogą dogadywać. I moglibyśmy tu skończyć temat, ale czemu nie rozruszać forum zimą Tak jak @wifi944 jest maniakiem szamponów, to ja jestem maniakiem cleanerów i wosków. I np o czyszczeniu dywaników moja wiedza jest zerowa to o woskach i sealantach zawsze chętnie pogadam Jednak póki co przerobiłem tylko jeden zestaw z cleanerem, który MOCNO wpływa na wygląd i jednocześnie potrafi pozytywnie na trwałość i hydro, tak chodzi o Zymola. Natomiast jak kładłem w tym sezonie np. IW Optic Show Wax, wrzuciłem na AG SRP, VP PP, DJ LP, M37 CCP, oraz oczyszczony+ odtłusczony płynem inspekcyjnym. To jednak na pierwszych 3 krople były ciut gorsze, niż na dwóch pozostałych. Trwałość też była lepsza na odtłuszczonych. BH Finis też mi lepiej leżał na BH CF niż BH CP. Mimo, że produkty z tej samej stajni. Wnioski mam takie, że większość kombinacji "się lubi" nawet mieszając producentów, tylko czasami świadomie przechylamy szalę na wadze, zyskując wygląd kosztem trwałości lub odwrotnie. Kwestia stanu lakieru, świadomego doboru produktów, tysiąc zmiennych. Dlatego jak ktoś na forum ma 2 dobre produkty i pyta którego użyć, zazwyczaj odpowiem "obu", sam będzie bogatszy w doświadczenie, wybierze dla siebie lepszy i jest szansa, że podzieli się obserwacjami. Szczególnie fajnie jak przedstawiane są mało spotykane produkty, dlatego plus dla @Balzac @AreK Ty zawsze używasz cleanerów tej samej firmy co wosku? W sumie większość moich znajomych prowadzących studia nie wie co to cleaner i wosk. Jadą polerkę plus powłokę niemal zawsze bo tak chce klient, a prywatnie im się już nie chce 39 minut temu, Balzac napisał: tak patrzył na mnie z półki garażowej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wifi944 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 52 minuty temu, ghost napisał: W przypadku carchema nie, mało chemii od nich przerzuciłem, głównie szampony. Jest szansa, że w obrębie jednego producenta (zestaw cleaner + lsp) mogą dogadywać. I moglibyśmy tu skończyć temat, ale czemu nie rozruszać forum zimą Tak jak @wifi944 jest maniakiem szamponów, to ja jestem maniakiem cleanerów i wosków. I np o czyszczeniu dywaników moja wiedza jest zerowa to o woskach i sealantach zawsze chętnie pogadam Jednak póki co przerobiłem tylko jeden zestaw z cleanerem, który MOCNO wpływa na wygląd i jednocześnie potrafi pozytywnie na trwałość i hydro, tak chodzi o Zymola. Natomiast jak kładłem w tym sezonie np. IW Optic Show Wax, wrzuciłem na AG SRP, VP PP, DJ LP, M37 CCP, oraz oczyszczony+ odtłusczony płynem inspekcyjnym. To jednak na pierwszych 3 krople były ciut gorsze, niż na dwóch pozostałych. Trwałość też była lepsza na odtłuszczonych. BH Finis też mi lepiej leżał na BH CF niż BH CP. Mimo, że produkty z tej samej stajni. Wnioski mam takie, że większość kombinacji "się lubi" nawet mieszając producentów, tylko czasami świadomie przechylamy szalę na wadze, zyskując wygląd kosztem trwałości lub odwrotnie. Kwestia stanu lakieru, świadomego doboru produktów, tysiąc zmiennych. Dlatego jak ktoś na forum ma 2 dobre produkty i pyta którego użyć, zazwyczaj odpowiem "obu", sam będzie bogatszy w doświadczenie, wybierze dla siebie lepszy i jest szansa, że podzieli się obserwacjami. Szczególnie fajnie jak przedstawiane są mało spotykane produkty, dlatego plus dla @Balzac @AreK Ty zawsze używasz cleanerów tej samej firmy co wosku? W sumie większość moich znajomych prowadzących studia nie wie co to cleaner i wosk. Jadą polerkę plus powłokę niemal zawsze bo tak chce klient, a prywatnie im się już nie chce ja też tak mam, że jakiś deironizer, t&g czy tam do szyb mogę mieć jeden, bo mnie jakoś nie jara, po prostu ma działać. Ale jeżeli chodzi o szampony i qd to trochę ich przerobiłem i mam w arsenale i o tym mogę też pogadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator AreK Opublikowano 7 Grudnia 2019 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 12 godzin temu, ghost napisał: @AreK Ty zawsze używasz cleanerów tej samej firmy co wosku? ...no co Ty Nie lubię cleanerów bo to "oszukiwacze" ale nie zaśmiecajmy koledze tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 @Balzac piękna robota Co to za DA? ADBL? Jak Ci się nią pracuje. Szukam uzupełnienia pod mojego małego Lare ld09 i myślę o ADBL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 @grabek246 dzięki Maszyna DA firmy Liquid Elements o skoku 10 mm. Mam już prawie 3 rok. Cenowo chyba podobnie jak ADBL i Lare wychodzi. Jak dla mnie w tej klasie w tym przedziale cenowym maszyna bardzo fajna. Ogólnie mało popularna na naszym forum jest ta firma ale tak mi doradzał jeden z partnerów forum. Fakt przy niektórych pracach zastanawiam się nad rotacją bo było by szybciej ale tak już to trwa 3 lata i nic z tym nie zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 @Balzac no patrzyłem teraz to w ShowCarShine Mariusz ma coś co by mnie interesowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bare Shine Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 @Balzac LE ma tez swoja rotacje, jak sie zastanawiasz nad kupnem, teraz w nowej edycji i bardzo spoko cenie, sam kupilem na BF u nich i juz jest na miejscu, pierwsze wrazenie mega design, bardzo solidna tylko troche ciezka ale to kwestia przyzwyczajenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi79 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Bardzo ciekawa relacja z korekty lakieru@analyzator też uważam że można wybrać jedno zdjęcie do kalendarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 @Bare Shine rotacja jest z planie ale jeszcze nie zdecydowałem się ma model i marke ale dzięki dobrze wiedzieć że LE ma coś takiego w arsenale @grabek246 tak naprawdę przy wyborze pierwszej maszyny kierowałem się uniwersalnoścą. Świetnie nada się i do do pełnej korekty czy nawet nakładania cleanera. Można założyć talerz 75mm. Można więc lampy polerować, słupki itp. Pochłania to oczywiście więcej czasu przy innych skokach czy rotacji ale tu chodzili o wszechstronnośc. W moim przypadku ta maszyna sprawdza sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Jaki pad używałeś do 1 etapu? Mikrofibre z flexi?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Jaki pad używałeś do 1 etapu? Mikrofibre z flexi?Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkWygląda jak prowool.Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzac Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 @Ari gratuluje oka @zawisza A dokładnie to futro polerskie z naturalnej wełny na gąbce Pro wool marki flexipads Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał82 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Z ciekawości na której myjni jeszcze można sobie pozwolić na 2 wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi