Lukasz-odkrywca Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witam auto które na szybko dzisiaj ogarnąłem to auto siostry. Auto ma już swoje lata (10lat) nigdy nie miało robionej korekty lakieru. Jest parę grubasów miliony swirli ,ale nie o tym tutaj . Siostra widząc jak ja dbam o swoje też chciała by jej a3 tak wyglądało. Zaczynam od tego ,że na aucie leży stary Sonax BSD nie wiem kiedy go kładłem, ale jak się okazuje coś tam jeszcze żyje. Na początku zrobiłem mały przegląd z czym będę mieć do czynienia. Siostra ma zwyczaj ,,myć" auto na bezdotyku co mniej więcej wygląda tak że spłukuje tylko brud. Szczotki nie rusza bo ją przestrzegłem . Na lakierze owady, odciski palców ( wszędzie ) Nie możemy zapomnieć o tym ,że wszędzie widać jakiś brud którego woda nie zmyła. Tak to wyglądało na początek zająłem się kołami. Opony dostały Excede tire cleaner , felgi ADBL vampire ( na codzień felgi myte Excede wheel cleaner) na lakier wleciał pirck i vampire (tylko doły) do listwy. Zderzak tył i klapa cała. Po uplywie paru minut (nie wiem ile dokładnie nie noszę zegarka ) wleciała piana SG yellow foam meeeega zapach i kolor Po pianie APC i pędzel w ruch lecimy detale Praca idzie przjemnie bo piana pachnie bardzo fajnie. Zaczynamy mycie szampon zwykły pomarańczowy SG orange Spłukujemy i co widzimy ... krople po starym jak świat Sonax BSD nie są one super śliczne ,ale zawsze coś. Po osuszeniu auta zaczynam smalcowanie wosk taki trochę nie na tę porę roku ,ale siostra chciała coś co dłużej poleży. Wybrałem FK 1000 HI TEMP. Zobaczymy jak długo poleży. No i oczywiście foto na gotowo Dziękuję za uwagę 2 2
Gold_Car Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Przydał by się jakiś dressing na opony. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Lukasz-odkrywca Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Kurcze racja dressingu brak na stanie tylko jakiś spray typu czarna opona , dzięki za uwagę .
Kondziuu Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2019 No bardzo ładnie, dressing na pewno podbił by efekt. Bardzo ładna A3.
Lukasz-odkrywca Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Kondziuu napisał: No bardzo ładnie, dressing na pewno podbił by efekt. Bardzo ładna A3. Dziękuję na szybko wrzuciłem czarną oponę firmy moje auto taki dressing w sprayu z casto jak bedę robić zakupy to napewno jakiś dressing wpadnie.
Gold_Car Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Kiedyś sam używałem tej pianki w sprayu jest lepsza niż nic Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Złoty Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Jesteś idealnym przykładem, że autko wyszło super, włożyłeś ładny kawałek pracy i dressing na oponki byłby wisienką na torcie. Brawo za "odszczurzenie" Pytanko: leciałeś APC detale przy nałożonej pianie- robiłeś na szybko, czy masz taką pianę, że ani nie zaschła ani nie spłynęła?
lukeu Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @Lukasz-odkrywca każda robota, zwłaszcza na czyimś aucie jest na plus Szkoda tylko, że nie użyłeś cleanera przed woskiem, bo na resztkach bsd to zleci moment.
Lukasz-odkrywca Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @lukeu masz rację mam dodo juice lime prime i nie wiedziałem czy ono też nie osłabi trzymania tego wosku.
arturf Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Brak tylko cleanera, reszta spoko. DJLP troszkę maskuje/wypełnia więc napewno coś tam osłabia.
Lukasz-odkrywca Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 @arturf Jaki polecasz cleaner taki który nie wypełnia i nie osłabi trzymania wosku?
arturf Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 @powalla Chyba nie Ale np po chwalonym ostatnio McKee's 37 Coating Prep POLISH nie ma konieczności stosowania IPY więc można przyjąć, że zostawia jałowy lub niemal jałowy lakier. @Lukasz-odkrywca ja mam 2, DJ LP do naturalnych (troszkę maskuje), SG Pure Paint Cleaner (wg mnie poprostu czyści, chyba, gołym okiem nie jestem w stanie powiedzieć żeby coś krył). Jak skończę SG to biorę McKee's 37, opinie @Domel i innych są bardzo dobre więc tylko brać. Zawsze jeszcze możesz przelecieć IPA/wipe outem po cleanerze jak nie chcesz kupować czegoś nowego.
powalla Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 11 minut temu, arturf napisał: nie ma konieczności stosowania IPY Tylko on nic nie maskuje ...
Lukasz-odkrywca Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Następnym razem to umyję auto jakimś kwaśnym szamponem i pianą SG citrus oil i nie będzie problemu z jakimiś resztkami bsd .
arturf Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 @powalla zależy czego kto oczekuje, ale raczej cleaner jak nazwa wskazuje ma czyścić i przygotowywać podłoże pod wosk/sealalnt.
powalla Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 2 minuty temu, arturf napisał: zależy czego kto oczekuje Czy Ty czytasz wybiórczo, czy jak? To Ci wkleję może parę postów żebyś doczytał że to nie ja pytam o cleaner lecz kolega chce czegoś co nie istnieje > 10 godzin temu, Lukasz-odkrywca napisał: Jaki polecasz cleaner taki który nie wypełnia i nie osłabi trzymania wosku? 9 godzin temu, powalla napisał: To taki istnieje?
arturf Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 @powalla Po pierwsze, fakt, nie widziałem co zacytowałeś, więc faktycznie przeczytalem wybiórczo, odnośnie reszty, nie mam takiego doświadczenia jak Ty ale wg. mnie jest różnica między cleanerem, który sporo/coś ukrywa (np. DJ LP czy Zymol HD Cleanse) a czymś co nie ukrywa nic (np wspomniany McKee's 37 czy tani SG). Więc cleaner który 11 godzin temu, Lukasz-odkrywca napisał: @arturfnie wypełnia i nie osłabi trzymania wosku na swój sposób istnieje. A czy cleanery, które wzrokowo nic nie ukrywają, faktycznie nie mają dodatków podbijajacych wygląd wiedzą tylko producenci.
Lukasz-odkrywca Opublikowano 13 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2019 Jutro planuję małe mycie z siostrą i wrzucenie na lakier jakiegoś qd a wiec do jutra. EDIT umyłem autko piana sg pink foam, na koła tuga, szampon sg orange foam. Jako wykończenie @Good Stuff gloss detailer daje super efekt. POLECAM 1
buka Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2019 Wszystko fajnie tylko usuń te brembo z zacisków. 1
KUBA46 Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2019 5 godzin temu, buka napisał: Wszystko fajnie tylko usuń te brembo z zacisków. Racja, psuje cały efekt zadbanego auta.
Lukasz-odkrywca Opublikowano 16 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2019 W planach na zimę jest zdjęcie naklejki i pomalowanie zaciskow na czarno .
towi Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2019 Wrzuć czarnidło na opony. 1
Rekomendowane odpowiedzi