Skocz do zawartości

Mikrofibry do użytku podczas korekty

Rekomendowane odpowiedzi

@Domel @PiterG @turzol  Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Tego zielonego flexipads używacie do usuwania resztek pasty czy do wymywania? Zaraz mój pierwszy one step i się zastanawiam ile fibr będę potrzebował do pasty, a ile do wymywania żeby oblecieć jedno auto.

• Moderator
21 minut temu, rudi0018 napisał:

@Domel @PiterG A mikrofibry od WaxPRO nadają się? Widzę, na zdjęciach, że te zielone flexipads są "płaskie", a puszyste o gramaturze 360-420 nie dają rady przy wycieraniu/wymywaniu pasty?

A które to dokłądnie ?

• Moderator
3 minuty temu, rudi0018 napisał:

Ja od kilku dobrych lat używam do wymywania i docierania past tych zielonych flexi. Na chłopski rozum to sa MF - bez włosiowe. Te co wkleiłeś - widać "frędzle". Nie mówię, że się nie nadają - jeśli je już masz używaj śmiało - jeśli Ci nie spasują kup Flexipads.

@Domel  Po obejrzeniu filmików MX Nowicki zauważyłem, że używają innych fibr do zebrania filmu pasty z lakieru po wypolerowaniu danego obszaru, a następnie innej do wymycia ipa w celu inspekcji.Czy Tobie chodzi o te:https://www.pielegnowacauto.pl/flexipads-microfibra-bez-krawedziowa-40x40.html ?

Ile średnio Wam schodzi fibr w tych celach przy one stepie średniego auta?

A ja jeszcze skomplikuje. Podczas cięcia nie przywiązuje takiej uwagi do mikrofibry którymi po wypracowaniu pasty cuttingowej ja dociera a potem rozprowadza ipe. Za to przy finishu do docierania past używam Work-stuff Gentleman żółty a do rozłożenia ipy zielone flexi.

• Lubię to 1

• 1 miesiąc temu...
W dniu 2.05.2019 o 13:21, Domel napisał:

Flexipads zielone

Myślę, że fajną alternatywą są fibry od EliteDetailer Vibrant (https://sklep.proelite.pl/elite-detailer/akcesoria/vibrant-orange-40x40?from=listing&campaign-id=20) Nie miałem zielonych flexi, ale wydają się być bardzo podobne, a jak dla mnie te ED Vibrant robią fajną robotę, dla chętnych mogę wstawić zdjęcia z bliska jak wyglądają. 😉 

• Moderator
3 minuty temu, rudi0018 napisał:

Myślę, że fajną alternatywą są fibry od EliteDetailer Vibrant (https://sklep.proelite.pl/elite-detailer/akcesoria/vibrant-orange-40x40?from=listing&campaign-id=20) Nie miałem zielonych flexi, ale wydają się być bardzo podobne, a jak dla mnie te ED Vibrant robią fajną robotę, dla chętnych mogę wstawić zdjęcia z bliska jak wyglądają. 😉 

Tych nie miałem - wyglądają podobnie do Flexi

W dniu 17.06.2019 o 21:27, Bapko napisał:

@boT coś więcej o tych no name? Linki jakieś masz?

Ja biorę tutaj, teraz jest i promocja - 12% na wszystko, może coś jeszcze zlapiesz... 

https://detailingpro.pl/136-mikrofibry-reczniki-i-sciereczki 

• 4 miesiące temu...

Waxpro nolimit super ale miałbym kilka w zanadrzu. Do solidnego zlania auta alkoholem najlepiej mi się pracowało k2 king. Mam ją od kilku lat i nie do zdarcia.

Btw, pierwszy raz pracowałem wipeoutem i to od "ulubionego" RRC. Duży wydajniej i szybciej to idzie - sprawdzałem obok siebie ipa 50/50 i wipeout. Potrzeba też mniej fiberek - jedną nolimit obleciałem całe auto. Wstępnie wycierałem innymi.

• 2 lata później...

Pora odświeżyć temat😃 po zimie zrobiłem u siebie porządek i sporo fibr odrzuciłem na ostatnia szanse do progów silnika czy innych zanieczyszczonych miejsc mocno. Będą to fibry które poleca dk kosza lub do garażu 🤣 pytanie teraz co polecacie do docierania past? Głównie korzystałem z waxpro a teraz zastanawia mnie czy coś innego jest lepszego. Fajnie jakby ktoś podrasował linkiem i jeśli są to paczki po kilka fibr a nie kupowanie na sztuki 😀

Do docierania past to u mnie obecnie od jakiegoś czasu króluje kombinacja:

1. 2 mikrofibry waxpro

2. Roztwór optimum no rinse 16ml na 4l wody.

Jedną mikrofibrę moczę w roztworzę wody z ONR, wykręcam. Ściągam resztki pasty na mokro. Drugą, suchą mikrofibrą docieram i gotowę.

Zero smug, zastanawiania się czy to hologram, czy nie dotarta pasta. Szybko prosto łatwo