Hazelek Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Witam dzisiaj przedstawiam relacje z dotyczącą BMW e30. Auto zostało zbudowane z zamiarem sprzedaży. Samo auto nie jest w złym stanie, lakier jest nowy lecz nie ma ideału. Jestem dopiero początkującym w detailingu więc jeśli macie jakieś porady lub zauważyliscie jakieś błędy to prosze pisac bez krępowania Tak więc przejdźmy do konkretów. Auto przestało ostatnie 2 miesiące w garażu a tak wyglądało zanim sie za nie zabrałem. Jak widać auto wewnątrz wyglada znacznie gorzej niz na zewnątrz. Auto z racji ze stoi stało się troche przechowywalnią roznych rzeczy. Przedni fotel jest w fatalnym stanie, ale udało się dostac od znajomego taki sam w znacznie lepszym stanie także w dalszej częsci relacji zostanie on wymieniony. Zaczynamy oczywiscie od kół. Felgi także były na nowo lakierowane więc wystarczy je tylko dobrze umyc. Na felgi szampon Goodstuff bumblebee a na opony Shiny Garage Pure black tire cleaner. Oba srodki spisują się jak nalezy. Pomagam sobie pędzelkiem od ADBL. A tak prezentują się koła juz po umyciu Koła umyte także mozna przejść do nadwozia. Na auto idzie piana aktywna Goodstuff Snow bear foam. Bardzo przyjemna w zapachu, na załączonych zdjęciach w rozcienczeniu 1:9 Nie wiem jak dla was ale dla mnie to zdjęcie powyżej jest poprostu piękne. Piana nałozona takze chwytam pędzelek i lecimy z zakamarkami Płuczemy piane i lecimy z myciem. Mycie na dwa wiadra, szampon ponownie goodstuff bumblebee. Rękawica goodstuffa wash mitt a do pomocy mały pędzelek także od goodstuffa. Oba akcesoria bardzo przyjemne w uzyciu. Odrazu otwieram maske i rownież tam czyscimy rozne zakamarki. Po tym zabieram się do opłukania i wysuszenia auta. Kupiłem sobie także ręcznik od goodstuffa Beast Towel i jest poprostu rewelacja. Mozna zauwazyc ze mam duzo produtków od Goodstuffa ale bez zmartwień, powoli zaczną pojawiać się inne firmy Połozyłem wheel Gel od RRC na auto ale kompletnie nie miał czego zbierać. Punktowo moze gdzies zakrwawił ale nic specjalnego. Po wszystkim ogarnąłem dokładniej pod maską. APC to Goodstuff Gorilla Force Green Tea w butelce od ADBL. Rozcienczenie 1;8. Zdjęc nie mam ponieważ zaczynało się sciemniac a moj jedyny aparat to ten w telefonie więc jakosc drastycznie spadła wraz z brakiem swiatła. Po umyciu komory silnika zakonczył się dla mnie pierwszy dzień z tym autem. Na drugi dzień wjezdzam do garazu roboczego i bierzemy się za polerowanie. Niektóre elementy trzeba okleic taśmą Do inspekcji lakieru kupiłem latarke od Scangripa. Trzeba przyznac ze jest wyśmienita chociaz cena nie mała. Polerowanie za pomocą ADBL Roller 9mm. To jedyna maszyna jaką aktualnie posiadam. Aktualnie pieniądze przeznaczam na swoj samochod więc kupienie jakiejs dobrej rotacji na daną chwile to dosc duzy wydatek a wole kupic raz a porządnie. Pasty jakie uzyłem to Koch antihologram i zamiennie Sonax 04-06. Na zdjęciu czerwony Pad od NAT'a ale większość zrobiłem niebieskim NAT'a. Do wymywania pasty uzywam IPY w rozcienczeniu 1;1 Spojrzałem na tylnie lampy i wiedziałem ze nie mogą takie zostac. Demontaż lamp to akurat w E30 banalna sprawa więc nie zastanawiałem się nawet chwili. A tu fotki juz po polerowaniu. Myśle ze roznica jest dobrze widoczna. przy okazji wyciagniecia lamp wyczysciłem także wnęki lecz mam tylko zdjęcie przed Szybki demontaż i przepolerowanie dostały także przednie migacze. Efekt przed: I juz po: Auto wypolerowane także jeszcze raz odłuszczam całosc ipą i zabieram się za nałozenie wosku. Niestety moj asortyment w tej kwestii jest nieco mały i miałem do wyboru Dodo Juice Purple Haze bądź Soft 99 Kiwami do ciemnych lakierów. Wybór padł na drugiego kandydata. Świat się od tego nie zawalił ani nie zwariował więc jakby ktoś był w podobnej sytuacji to mozecie zrobic tak jak ja Do docierania wosku uzywam Workstuff Gentelman. Po nałozeniu wosku czas nałozyc dressingi na elementy plastikowe. Uzywam do tego Plastic Conditioner od RRC. To pierwszy moj kontakt z tym produktem i jezeli chodzi o sam efekt to jest naprawde fajnie a sama aplikacja wymaga troche uwagi. Na elementy gumowe i opony ląduje Shiny Garage Cocoa Buster. Kiedyś dostałem tester tego produktu z jakimiś zakupami i tak się w nim zakochałem ze kupiłem większe opakowanie. Efekt, aplikacja i zapach są poprostu powalające Na felgi połozyłem QD1 od ADBL. Lustereczko przed i juz po A także małe porownanie na oponie Po tym jak juz zakonczyłem prace z lakierem przechodze do wnętrza. Tutaj było nieco gorzej i prace rozłozyły się po 2-3 godziny po 4 dni. Na początek wywalenie wszystkich rzeczy, demontaż foteli i odkurzanie wnętrza. Środki uzyte do wyczyszczenia wnętrza to Execede Encapsulator w rocienczeniu 1;5 , ponownie APC jak wcześniej i Leather Cleaner Strong od RRC. Wszystkie produkty zrobiły co do nich nalezało. Do prania ekstrakcyjnego uzyłem Maxifi Pre Spray i Maxifi Power rinse w odkurzaczu Karcher'a Na zdjęciach tego nie ma lecz szyny fotela także zostałe wydmuchane z kurzu i wyczyszczone. Z prawej strony skóra tuż po czysczeniu a z lewej przed. Skóra odżyła chociaz nie wiem czy jest to tak dobrze widoczne na zdjęciu Po mikrofibrze widać ze zebrała troche brudu ze skóry A tutaj sufit po bonetowaniu. Execede daje rade i jest bardzo wydajne. Po skonczonym czysczeniu do zabezpieczenia plastików uzywam Clean tech Interior dressing a do skóry Leather protector od RRC. Skóra zrobiła się odrazu bardzo przyjemna w dotyku Jako ze wczoraj była ładna pogoda to porobiłem troche zdjęć z efektu koncowego : I to byłby koniec już mojej relacji. Praca jak i sama relacja nie jest na najwyższym poziomie lecz dopiero się ucze więc musicie wybaczyc Mam zamiar wstawiac tutaj także relacje z innych aut jezeli ta wam się spodoba. Myśle ze efekt jest mojej pracy jest dobry i mam nadzieje ze kolejne w przyszłosci będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie 12 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Śliczne e30 Robota pierwsza klasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Komu takie auta przeszkadzały i dopakował w nie tych elektronicznych bzdetów ... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Samochód petarda, kolega miał kiedyś M60 w E30. Wściekłe auto z bardzo lekkim tyłem, w żadnym nowszym i sporo mocniejszym nie miałem takich emocji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hazelek Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 @zdanek dokładnie tym z relacji nie jechałem ale mamy jeszcze drifotwóz takze z v8 m60 i daje duzo frajdy jesli chętny podrzuce filmiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukeu Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 @Hazelek Z niecierpliwością czekałem na beemkę w PSB. Bardzo mi się podoba to e30, takie "schludne" i ze smakiem zrobione. Jeździłbym! Fajnie, że wrzucasz relację mimo, że nie masz ogromnego zaplecza chemii. Efekt końcowy bardzo ładny, dobra robota. Świetnie odświeżyłeś tego "dziadka na sterydach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davor Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 O ile nie jestem zwolennikiem takich modyfikacji e30-tek, to mega fajnie się ogląda relację z prac nad tym autem. Gratuluje efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hazelek Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 @lukeu jezeli się uda to bedzie jeszcze jedna E30 a napewno pojawi się moje e46 lecz troche w innej formie prawdopodobnie bo jest to projekt który buduje 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 @Hazelek dwie drobne uwagi: opony wymagałaby jeszcze pewnie z 2-krotnego czyszczenia, zaś qd1 na felgach poleży bardzo krótko (produkt nie został stworzony w tym celu). Relację obejrzałem z zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stoczek Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Użyłeś wosku Soft99 do ciemnych lakierów na białym? I jak efekt, bo przymierzam się do zakupu i chciałem się sklepać z bratem tylko on ma czarny samochód a ja srebrny i nie wiem jak taki wosk do ciemnych lakierów zareaguje z moim jasnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birkhof Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Użyłeś wosku Soft99 do ciemnych lakierów na białym? I jak efekt, bo przymierzam się do zakupu i chciałem się sklepać z bratem tylko on ma czarny samochód a ja srebrny i nie wiem jak taki wosk do ciemnych lakierów zareaguje z moim jasnym.Poczytaj o różnicach, jest na forum w dziale soft99Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hazelek Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 @paperson Mysle ze co do opon masz racje i jesli bedzie jeszcze okazja je umyc to napewno poprawie ten błąd co do QD to na daną chwile to jedyne co posiadam z quick detailerów czy quick waxów a połozenie wosku mija się troche z celem jakie jest przeznaczony samochód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi