Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Potrzebuje porady jak usunąć duza ilość roztopionej smoły z lakieru.Zderzaki zostaną zdemontowanie i wymienione na nowe uszczelki tez,chciałbym uratować jak najwięcej elementów.Porady i sugestie mile widziane.

dscn9346[2].jpg

dscn9347[1].jpg

dscn9349[2].jpg

• Moderator
Posted

Tar&glue najlepiej z 10L od siebie polecam Prickbort 124. Lakier i tak nie do uratowania juz 

Posted
Tar&glue najlepiej z 10L od siebie polecam Prickbort 124

raczej cysternę
Co tu się odjaniepawliło?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posted

Chyba podszedłbym do tego ze skrobaczką a potem całe auto do malowania....Nie powiem, temat ciekawy. Cierpliwość i inicjatywa będą mile widziane....

• Moderator
Posted

Raczej auto staneło pod gruszką i dalej samo poszło.Równomiernie rozlane.

Posted

Zlać to tar & glue albo najlepiej kupić nafte i nie przepłacać zbytnio. Do tego zainteresował bym sie wypożyczeniem bardzo mocnej myjki ciśnieniowej, lakier i tak raczej nie do ogarnięcia tutaj. Dokładniej chodzi mi o myjkę ciśnieniową jaką czesto można spotkać w gospodarstwach rolnych, do mycia jakiś maszyn itp.

Posted

Dobry potencjał do PSB

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Posted

@DaV to jest zwykła dysza turbo, z normalnej myjki też zdjęłaby lakier z taką korozją.

W sumie to bardzo wdzięczny temat. Szyby na pewno da się bezpiecznie oskrobać pod warunkiem użycia odpowiedniego sprzętu - żadnych grubych skrobaków, ale delikatna żyletka w takim uchwycie: https://www.thingiverse.com/thing:2024019. Na lakier natomiast dawkować małymi porcjami naftę, pędzlować i spłukiwać. Maskę w sumie może taniej byłoby wymienić niż czyścić, tak samo klapkę wlewu. Przedni zderzak chyba i tak do wymiany, bo wygląda jakby coś się nadtopiło pod lewą lampą.

Posted

Na masce można poeksperymentować co nie zniszczy lakieru za bardzo. Skrobanie moim zdaniem w niskiej temperaturze da radę - smoła powinna być krucha i odchodzić płatami.

Albo można oczyścić tylko szyby i lampy i mieć całkiem spoko rat cara 😄

• Lubię to 1
Posted

@barto125
Resztę domalować Raptorem, żeby się nie rzucało w oczy

• Lubię to 1
Posted
Na masce można poeksperymentować co nie zniszczy lakieru za bardzo. Skrobanie moim zdaniem w niskiej temperaturze da radę - smoła powinna być krucha i odchodzić płatami.
Albo można oczyścić tylko szyby i lampy i mieć całkiem spoko rat cara

A może suchym lodem spróbować ? W sumie wygłuszenia z podłogi schodziły elegancko po aplikacji suchego lodu.

Posted

Więc teraz czekamy na Twoją relację. Napisz czy dałeś radę.

• Okay 1
Posted

Witajcie dziś auto zawitało do Wrocławia,okazuje sie ze to co go pokrywa to mieszanka spalonej smoły i resztek śmieci.Jest to twarda powłoka trochę jak skorupka od jajka nawet schodzi przy użyciu szpachelki,fotki z prac zrobię na dniach.

Aktualizacja !!

Jednak dzis znalazłem troche czasu zeby zrobic skrobanke,lakier na dachu odszedł razem z smoła a lewy tylny błotnik przetarłem nitrem oto kilka fotek

IMG-20190323-WA0008.jpg

IMG-20190323-WA0009.jpg

IMG-20190323-WA0010.jpg

IMG-20190323-WA0011.jpg

IMG-20190323-WA0012.jpg

IMG-20190323-WA0013.jpg

Posted

Aż jestem ciekaw efektu końcowego. Trzymam kciuki oby się udało. 

Jeśli się uda to co wtedy z autem ?

1e238dc42dcfc6bc5b3997d0a5a785a0.jpg

Posted

Tomas22 w środku super czysto i nie śmierdzi wnętrze jak nowe.Auto wstępnie umyte preparatem tar glue poszło 3 l, w sobotę dalsza cześć prac czyszczenia i demontażu plastikowych części  do wymiany (cała blacha zostaje do ponownego lakierowania

IMG-20190327-WA0023.jpg

IMG-20190327-WA0024.jpg

IMG-20190327-WA0025.jpg

IMG-20190327-WA0026.jpg

IMG-20190327-WA0027.jpg

IMG-20190327-WA0028.jpg

IMG-20190327-WA0029.jpg

• Moderator
Posted
4 minuty temu, rysa100 napisał:

Auto wstępnie umyte preparatem tar glue poszło 3 l,

Na końcu zrób z tego PSB. Będzie hit. Od szczura do księżniczki.

• Lubię to 1
Posted

@rysa100 ogólnie mnie ciekawi jak to auto trafiło do Ciebie, jakie masz co do niego plany ( może kupiłeś w mega okazji, może na handel itp) i co się stało z tym autem 😁

• Lubię to 1