Jump to content

Problemy początkującego - sprawy czysto techniczne

Recommended Posts

Posted

Kosmetyki są już w drodze, więc nie długo mogę się zabrać za czyszczenie Hondzi. I tutaj chciałbym się poradzić, czy proces czyszczenia będzie w odpowiedniej kolejności.
Podjeżdżam na myjnię i:

1. D-Tox na felgi i Exede Tire na oponki, czyszczę i szoruję
2. Płukanko
3. Piana od Stuffa, czekam, czekam, czekam
4. Płukanko
5. Teraz mycie właściwe na 2 wiaderka
6. Płukanko
7. ADBL Vampire Liquid na karoserię, po kilku minutach coś na smołę.
8. Płukanko i suszenie

I teraz jeśli czas pozwoli na myjni (czyli jak się nie zjadą tłumy), to APC w zakamarkach, glinka na karoserii, potem IPA i można kłaść Fusso.

A jak czas nie pozwoli, to powrót do garażu, znowu opłukanie auta (niestety z wiadra), suszenie, APC, glinka, IPA, Fusso.

Mam jeszcze pytanko odnośnie stosowania APC na różnego rodzaju przełącznikach, przyciskach. Czy wskazane jest, aby płyn dostawał się pod wszelkiego rodzaju przełączniki? Nie grozi to później awariami w działaniu?

Posted

@Baldini Ad. 7 Coś na smołę PRZED ADBL Vampire (większość tego typu środków lubi suchy lakier).

Reszta ok :good:

Jeśli masz kompresor i możesz wydmuchać resztki apc spod przełączników, to bez obaw możesz jechać po całości. W innym wypadku zachowałbym ostrożność (choć niektórzy się tym nie przejmują).

Posted

Dzięki. Czyli pierwsza lekcja z forum dobrze odrobiona.

A gdzie można jakieś fajne pojemniczki z miarką kupić? Bo po sklepach są, ale co najmniej tam jest 100 ml, a tu na forum widziałem takie co mają miarkę już od 5 ml.

• Okay 1
Posted
41 minut temu, Baldini napisał:

A gdzie można jakieś fajne pojemniczki z miarką kupić? Bo po sklepach są, ale co najmniej tam jest 100 ml, a tu na forum widziałem takie co mają miarkę już od 5 ml.

Może to nieprofesjonalne i budżetowe rozwiązanie, ale daje radę - często przy syropach są takie małe kieliszki plastikowe 30ml z podziałka co 5ml, u mnie coś takiego się sprawdza. Podejrzewam że gdzieś indziej też można takie coś nabyć. 

• Dziękuję 1
  • Super 1
Posted
3 godziny temu, Baldini napisał:

7. ADBL Vampire Liquid na karoserię, po kilku minutach coś na smołę.

To możesz machnąć równolegle z punktem pierwszym. Tylko tak jak @paperson wspomniał w odwrotnej kolejności

18 minut temu, krzysg101 napisał:

u mnie coś takiego się sprawdza

U mnie również

Posted

@Baldini bardzo dobre rozwiązanie, którego również używam podpowiedział Ci @krzysg101 :good: Syrop lub tania płukanka jamy ustnej DentoSept ;-)

Większe "pojemności" rozrabiam w miarce po płynie do prania Ariel (zielona przezroczysta nakładka na zakrętkę z podziałką 30 - 130 ml).

• Dziękuję 1
Posted

No tak. A mówicie, że to nieprofesjonalne. A wychodzi na to, że wszyscy tak robią.

Że też wcześniej na to nie wpadłem. Wielkie dzięki.

• Haha 1
  • Moderator
Posted
23 godziny temu, Baldini napisał:

ucz się oglądając relacje PSB 🙂 Skarbnica wiedzy.

• Lubię to 2
Posted
W dniu 4.09.2018 o 19:08, Baldini napisał:

Ja kupuję pojemniki Bolla po kilkadziesiąt groszy. Nie szkoda wywalić po jakimś jednostkowym zastosowaniu, typu odmierzanie płukanki mechanikowi, swoją rolę to spełnia.

Posted

W Castoramie są pojemniki niby dla lakierników. Tylko tam minimum to jest 10 ml z tego co pamiętam. Jak robię większe ilości czegoś to wystarcza. Ale to co Ci wyżej napisali koledzy - kieliszek z syropu, to więcej niż trzeba. 😉

Posted
W dniu 5.09.2018 o 18:51, Domel napisał:

ucz się oglądając relacje PSB 🙂 Skarbnica wiedzy.

Całe te forum to wielka skarbnica. Początkującego przyprawia o zawrót głowy. Wszystko się miesza😱, a forum już czytam od kilku miesięcy. Ale powoli, powoli zaczynam ogarniać ten chaos.

Człowiekowi zawsze coś dolega, to i miarki po lekach się znajdą.

Posted
4 godziny temu, Baldini napisał:

Całe te forum to wielka skarbnica. Początkującego przyprawia o zawrót głowy. Wszystko się miesza😱, a forum już czytam od kilku miesięcy. Ale powoli, powoli zaczynam ogarniać ten chaos.

Człowiekowi zawsze coś dolega, to i miarki po lekach się znajdą.

Podzielam w 100% Twoje zdanie. Tyle wiedzy i ciekawych rzeczy, zew głowie jest po prostu armagedon i wybuch wulkanu :P Czytam już kilka miesięcy, coraz to nowe informacje, nowe dane, a najlepiej to wchodzi jak myje auta i po kolei wprowadzam przy każdym nowym myciu cząstkę wiedzy nabytej tutaj. Wtedy ją najlepiej przyswajam i rozkminiam 😄 

Co oczywiście nie znaczy, ze to takie hop siup. Kto by się spodziewał, że takie "typowe" mycie auta nie ma nic wspólnego z myciem auta 😮 

Najgorzej mi idzie z APC, zrobiłem stężenie zgodne z instrukcją i wydaje mi się, że trochę gównianie czyści. Boje się zrobić większe stężenie czy nie popsuje elementu. Dopomoże ktoś? Używam APC Tenziego

• Lubię to 1
Posted

Jakie stężenie i jakie dokładnie APC ?  Do jakich zaleceń się stosowałeś?  Bo czytając forum można natrafić na zalecane stężenia różnych producentów, nie każde w danym stężeniu da radę 😉

Jak nie czyści w 100% nawet po 2 podejściach to spokojnie możesz .zrobić mocniejsze stężenie (chyba że to jakiś mega szczur 😉 ).  Byle unikać zaschnięcia produktu.

Posted

Z tego co na forum można zobaczyć/przeczytać, to zdecydowana większość robi stężenie 1:10.

Posted

Co do miarki to ja poczyniłem w inwestycje w taka i szczerze polecam. Koszt szklanej nie jest jakiś mega wysoki a ma ładna podziałkę i można sobie przygotować na gotowo 🙂

F6DB1733-774B-4349-A0DB-D63305982356.jpeg

• 2 weeks later...
Posted

Strzykawka też może być, ale bardziej jest problematyczna. Do miarki nalewam i jest z głowy. Przypomniałem sobie, że takie małe to mam z chemii do akwarium 🙂