Artur Posted April 1, 2010 Report Posted April 1, 2010 Czy jest ktoś w stanie porównać czas pracy potrzebny na doczyszczenie ze swirlsów maski przeciętnego samochodu za pomocą Swirlx i: a) własnych rąk b) polerki DA c) polerki obrotowej
kuflik Posted April 1, 2010 Report Posted April 1, 2010 Artur, Pytanie bardzo ogólne, zależy jak dokładnie chcesz to zrobić.. A)Cały dzień;p B)W zależności od dokładności oraz głębokości rys. Tak na szybko mocną pastą to z godzinę, ale jak chcesz zrobić dobrze to mi maska zajęła z 4h łącznie. A można lepiej:) C)Nie wiem:)
Artur Posted April 1, 2010 Author Report Posted April 1, 2010 Efekt - taki jak np. OsTrY and Darorock przy corsie, z tym że u mnie swirlsy są delikatniejsze.
Łukasz Posted April 2, 2010 Report Posted April 2, 2010 Maciek, z tym całym dniem na maskę to chyba trochę przesada a) własnych rąk - kilka h b) polerki DA - 3h c) polerki obrotowej 2h To tak żeby zrobić w miarę, ale nie idealnie.
KubaCK Posted April 2, 2010 Report Posted April 2, 2010 hmmm - dla mnie te czasy to abstrakcja. Pracujemy we dwóch a jeszcze nigdy nie zeszliśmy poniżej 35h na auto ....
Łukasz Posted April 2, 2010 Report Posted April 2, 2010 hmmm - dla mnie te czasy to abstrakcja. Pracujemy we dwóch a jeszcze nigdy nie zeszliśmy poniżej 35h na auto .... Kuba, ale tu chodzi tylko o czas poświęcony na maskę
dkk Posted April 2, 2010 Report Posted April 2, 2010 mnie ten wątek też interesuje, bo przyznam nigdy nie miałem polerki w ręku, czyli czas polerowania polerką obrotową to ok. 2h hmm.. jak bym o tym nie wiedział to by polerował maskęmax 15 minut bo bałbym się że za bardzo zedrę, nie mówię o wpływie dobrania padów, passt i docisku Ja przed zaczęciem przygody polerowania, pewnie podpatrzę jak to się robi i myśle że tak będzie najlepiej
julian Posted April 2, 2010 Report Posted April 2, 2010 powiem tak: najszybsza maska w moim życiu - 30 minut na 2 etapy, i to maska w moim własnym aucie, ale lakier bardzo zadbany i maska nieduża. najdłuzsza maska w życiu - 6godzin+. maszyną rotacyjną, 4 etapy, maska jaguara XKR. wszystko zależy od ilości i "jakości" rys, rodzaju lakieru, wielkości maska, a przede wszystkim od tego, jak skomplikowany jest jej kształt. jeśli to kawał prostej blachy, to pójdzie prędko. Jeśli jest tak pokręconą formą jak ta w mini choćby, może być masakra. Maskę w miniaku robiłem ponad 4 godziny, ze względu na rysy umiejscowione w trudnycg miejscach.
Marco Posted April 2, 2010 Report Posted April 2, 2010 wszystko zależy od ilości i "jakości" rys, rodzaju lakieru, wielkości maska, a przede wszystkim od tego, jak skomplikowany jest jej kształt. I czy nie ma,tak jak u mnie ,ostrych przetłoczeń na których należy zachować szczególną ostrożność. W związku z tym czas się wydłuża. Mi maska na 3 etapy +wosk zajęła ok 3h.
toka Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 Przy robocie ręczniej ze SwirlX ok. 4 godziny??????????? Wow.... To ile mi zejdzie czasu przy ręcznej robocie ze SwirlX na całe auto, Cleaner DJ Limpe Prime, Poorboy`s Black Hole i na konicec wosk DJ Blue Velvet..????? Mam tylko jeden dzień, starczy?
kuflik Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 Mam tylko jeden dzień, starczy? nie. w jeden dzień, to możesz domyć w miarę dobrze auto:) no i glinka i początek korekty.
toka Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 Glinka już była, a porządne umycie auta to 4 godzinki max [ Dodano: 16 Kwiecień 2010, 23:07 ] a co mam niby przez te 4 godziny robić?? Wcierać SwirlX w jedno i to samo miejsce??
Kubz Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 Glinka już była, a porządne umycie auta to 4 godzinki max Auta, nie widocznych blach . Komora silnika, wnęki kół, wnęki drzwiowe, szyby, uszczelki, podszybie itp.. się nazbiera roboty na o wiele więcej godzin
Administrator Evo Posted April 16, 2010 Administrator Report Posted April 16, 2010 No bez przesady. W 4h umyje dokładnie auto,szyby,felgi wnęki itp i jeszcze oblece wnętrze z odkurzaczem.
kuflik Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 W 4h umyje dokładnie auto,szyby,felgi wnęki itp i jeszcze oblece wnętrze z odkurzaczem. wszystko zależy od tego w jakim stanie jest auto oraz jak dokładnie chcesz to zrobić
Marco Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 No i od predyspozycji wykonującego prace.Jeden może naprawdę za.....lać a drugi łazi wokoło i nic z tej roboty nie widać...
julian Posted April 16, 2010 Report Posted April 16, 2010 moje najszybsze mycie z dobrze doczyszczonymi kołami i QD na całości to 36 minut. nowy rekord najdłuższe koło 5 godzin, ale z glinką i kołami mocno zasyfionymi. poza tym mój nowy pomysł jest taki, że bez zdjęcia kół nie można mówić o ich umyciu.
toka Posted April 17, 2010 Report Posted April 17, 2010 no okej, a co mam niby przez te 4 godziny robić?? Wcierać SwirlX w jedno i to samo miejsce na masce?? Naprawdę ten czas musi być tak długi?
JJ. Posted April 17, 2010 Report Posted April 17, 2010 Tomek, próbujesz nagiąć czasoprzestrzeń, a to raczej niemożliwe. Podziel sobie dajmy na to maskę na parę sektorów i zacznij robić jeden za drugim, dokładanie, nie śpiesząc się, przykładając się do tego. Po całej masce spojrzysz na zegarek i złapiesz się za głowę. To naprawdę wydaje się, że to tak dużo czasu. A w rzeczywistości będziesz narzekać na jego brak
MetalMagnes Posted April 17, 2010 Report Posted April 17, 2010 poza tym mój nowy pomysł jest taki, że bez zdjęcia kół nie można mówić o ich umyciu.To rzecz oczywista Dlatego zawsze po wymianie opon na letnie czy zimowe przynoszę koła do domu i z tydzień/dwa myję, pielęgnuję, zabezpieczam itp. Następnie lądują w piwnicy przygotowane do nowego sezonu. Niestety podczas zezonu nie mam możliwości zdjęcia i dokładnego umycia kół
Guest Posted April 17, 2010 Report Posted April 17, 2010 No bez przesady. W 4h umyje dokładnie auto,szyby,felgi wnęki itp i jeszcze oblece wnętrze z odkurzaczem. 2 godziny dzis robiłem,samo mycie ,wycieranie wnęk ,szyby ,plastiki ,opony ,dolewka do sprysków.
aro_77 Posted April 17, 2010 Report Posted April 17, 2010 Poniewaz jestem obecnie na etapie korekty, jako amator z da w reku moge powiedziec, ze jeden element koryguje, przechodzac od ssr3, 2 do 1, czasem farecla zamiast ssr3 jak jest rzeznia i koncze polish with sealnt, okolo 2 godziny - mowie o elemencie takim jak np blotnik lub polowa dachu. Wiec jesli ktos zaczyna zabawe dopiero moze sobie policzyc z grubsza ile czasu potrzeba. Oczywiscie wszystko zalezy od stanu lakieru - tutaj 10 lat nigdy nie woskowany, myjnie reczne i automaty.
toka Posted April 18, 2010 Report Posted April 18, 2010 No ale zapewne wiecie że w moim przypadku chodzi o 8 miesięczny lakier.. Kurcze ale jak faktycznie tyle czasu schodzi to czemu na tym filmiku : http://www.youtube.com/watch?v=AnTcIq8nB7o trwa to 1 minute? Wiem że to robione na maszynie i nie z SwirlX tylko z DJ LP, ale przecież jak będę ręcznie aplkiować to przecież jak będę wcierać SwirlX to on w końcu zniknie, a napewno nie będzie to trwało 2-3 godziny tylko jakieś 5-10 min do zniknięcia produktu i przetarcia mikrofibrą..?? No chyba że zainwestować w polerke : - http://centrumkolorow.pl/index.php?prod ... od_id=1246
Administrator Evo Posted April 18, 2010 Administrator Report Posted April 18, 2010 schodzi to czemu na tym filmiku trwa to 1 minute? Bo LP jest tu użyte jako typowy finish i nie trzeba nim długo pracować. Czym innym jest korekta a czym innym wykończenie.
Recommended Posts