Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Chciałbym się zapytać osób które  miały już okazję samodzielnie nakładać powłokę ceramiczną na swoje samochody. 

Przede wszystkim ile i co trzeba kupic, żeby samodzielnie to polozyc. Rozglądałem się po ofercie K2 u których 50ml takiej powłoki kosztuje ok 200 zł. Osobiście posiadam Citroena C5 C6 w sedanie, czyli nie najmniejsze auto, a czytałem też że najlepszy efekt jest po nałożeniu 3 warstw i tu rodzi się pierwsze pytanie. Ile tej powłoki ceramicznej będę potrzebował chcąc położyć 3 warstwy i jaka chemię będę potrzebował w celu przygotowania lakieru. Szampon, glinkę i jakieś podstawowe rzeczy oczywiście mam. Będę ogromnie wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Z góry dzieki! 

Posted

Na jeden samochód tej wielkości schodzi 20-30ml przy każdej warstwie. Co do k2, to nowość i chyba za bardzo nie ma opini i testów. Oczywiście jakiś odtłuszczacz. Resztę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum ;)

Posted

20-30ml? Na Mitsu zony zuzylem 3ml na warstwe, na swoje Combi 5ml...  :o

Cienko kladac nie ma przynajmniej  problemu z wycieraniem...

@Chmielek masz maszyne? Przydalaby sie porzadna korekta...

Posted

Wszystko zalezy tego jaka ona jest i jak kto kladzie. Te bardziej oleiste da sie klasc w ilosci 3-4ml np. na kompakta. Bardziej  "wodniste“ max x2. Po pieciu autach i 3 roznych powlokach utrzymuje swoje przekonanie, ze oszczedne nakladanie ulatwia wycieranie. Tak samo jak z woskami 5g na auto to optymalna ilosc.

Te proste powloki jak np. EcoShield mozna klasc bez jakiegos wielkiego doswiadczenia. Co nie zmienia faktu, ze najpierw nalezaloby sprawnie radzic sobie z woskami, sealantami itp. Bo niedocierajac dobrze wylazi w wielu miejscach potem cos takiego jak na zdjeciach. (Przyjechal do mnie gosc, zebym mu to usunal, firma w ktorej to robil nie podolala zadaniu, kase zwrocila ale niesmak pozostal :P) 

FB_IMG_1518885731948.jpg

FB_IMG_1518885726036.jpg

Posted

To przeciez jest inna powloka, dlatego grubo. Im grubiej, tym latwiej ja ladnie dotrzec. W wiekszosci przypadkow grubo nie znaczy dobrze. Tzn mozna tylko po co, chyba, ze lubi sie zceramizowane mikrofibry...wiekszosc zostanie w reczniku. 

• Dystrybutor
Posted

Kup sobie powłokę łatwą w aplikacji np Glass Coating od FX Protect z nią ciężko jest cokolwiek zepsuć 

Posted
W dniu 16.02.2018 o 22:30, zdrowy_zab napisał:

Na jeden samochód tej wielkości schodzi 20-30ml przy każdej warstwie. Co do k2, to nowość i chyba za bardzo nie ma opini i testów. Oczywiście jakiś odtłuszczacz. Resztę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum ;)

Zależy od powłoki i temperatury. Przy wyższej szybciej się utwardza i schodzi więcej na dokładne rozprowadzenie. I to spore różnice, bo można zrobić na 10ml albo na 20 to samo auto.

Posted

Czyli lepiej taką powłokę nakładać w niższych temperaturach? Nie mówię oczywiście o nakładaniu tego na świeżym powietrzu teraz, ale takie 12-15*C będzie ok? 

Posted
W dniu 17.02.2018 o 20:35, e36ace napisał:

Kup sobie powłokę łatwą w aplikacji np Glass Coating od FX Protect z nią ciężko jest cokolwiek zepsuć 

Najlepiej od najłatwiejszej powłoki zacząć, potem w miarę większego doświadczenia trudniejsze aplikować.

• 1 month later...
Posted

Czyli Glass Coating nadaje się na pierwszy raz? :-)

Coś jeszcze możecie polecić dla początkujacych w temacie tego typu powłok?  

Posted
Godzinę temu, soulem napisał:

Czyli Glass Coating nadaje się na pierwszy raz? :-)

Coś jeszcze możecie polecić dla początkujacych w temacie tego typu powłok?  naj

Car pro się cięzko dociera, najłatwiejsza powłoką zdecydowanie jest gyeon ONE oraz MOHS

• Okay 1
Posted
1 godzinę temu, Gozdziu23 napisał:

Car pro się cięzko dociera, najłatwiejsza powłoką zdecydowanie jest gyeon ONE oraz MOHS

Banalnie, od uk po finest, ale zostawia się na czas aplikacji na drugi panel na te 3 minuty, wcześniej jest za wcześnie i się maże.

• Okay 1
Posted

Panowie a z innej beczki przy jakim światle najlepiej wam się dociera powłoki ?

Posted
Godzinę temu, zibi-M napisał:

Panowie a z innej beczki przy jakim światle najlepiej wam się dociera powłoki ?

w pół ciemni, przy za jasnym pomieszczeniu nie widac mazów gdzie dokładnie została już dotarta a gdzie nie, potem kontrolnie mozna sprwadzić pod światłami

• Okay 1
Posted
7 godzin temu, Gozdziu23 napisał:

w pół ciemni, przy za jasnym pomieszczeniu nie widac mazów gdzie dokładnie została już dotarta a gdzie nie, potem kontrolnie mozna sprwadzić pod światłami

Dzięki.  Wczoraj kładłem powłokę na zderzak w salonie i jak zaświeciłem halogeny ( 16) to nic nie było widać wręcz lepiej bez, pod latarką ledową to samo, dopiero jak słonce wpadało przez okno pod kontem to można było zobaczyć niedociągnięcia.

Posted

@zibi-M odległość lampy oraz kąt padania światła, to kwestia wprawy. Sam musisz to wyczuć. To tak jak z ustawieniem ręcznej ostrości w aparacie: za daleko źle, za blisko też niedobrze ;)

• Okay 1
  • 10 months later...
Posted

Witam. Pytanie może nie o nakładanie ale też w temacie ceramiki. Czy myjnia parowa nie zaszkodzi powłoce? Mam obawy czy jej nie uszkodze 😅

Posted
W dniu 23.01.2019 o 09:13, AdKi napisał:

Witam. Pytanie może nie o nakładanie ale też w temacie ceramiki. Czy myjnia parowa nie zaszkodzi powłoce? Mam obawy czy jej nie uszkodze 😅

A wiesz jak wygląda mycie na myjniach parowych? Kiła, rysy i mogiła 🙂

Posted

W sumie to wiem, bo taką myje xD załóżmy że się bardziej staram niż poziom kiły rys i mogiły ;) bardziej chodziło o wpływ pary na powłokę.