Jump to content

Nałożenie powłoki ceramicznej - co i ile?

Chmielek

Recommended Posts

Witam. Chciałbym się zapytać osób które  miały już okazję samodzielnie nakładać powłokę ceramiczną na swoje samochody. 

Przede wszystkim ile i co trzeba kupic, żeby samodzielnie to polozyc. Rozglądałem się po ofercie K2 u których 50ml takiej powłoki kosztuje ok 200 zł. Osobiście posiadam Citroena C5 C6 w sedanie, czyli nie najmniejsze auto, a czytałem też że najlepszy efekt jest po nałożeniu 3 warstw i tu rodzi się pierwsze pytanie. Ile tej powłoki ceramicznej będę potrzebował chcąc położyć 3 warstwy i jaka chemię będę potrzebował w celu przygotowania lakieru. Szampon, glinkę i jakieś podstawowe rzeczy oczywiście mam. Będę ogromnie wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Z góry dzieki! 

Na jeden samochód tej wielkości schodzi 20-30ml przy każdej warstwie. Co do k2, to nowość i chyba za bardzo nie ma opini i testów. Oczywiście jakiś odtłuszczacz. Resztę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum ;)

Wszystko zalezy tego jaka ona jest i jak kto kladzie. Te bardziej oleiste da sie klasc w ilosci 3-4ml np. na kompakta. Bardziej  "wodniste“ max x2. Po pieciu autach i 3 roznych powlokach utrzymuje swoje przekonanie, ze oszczedne nakladanie ulatwia wycieranie. Tak samo jak z woskami 5g na auto to optymalna ilosc.

Te proste powloki jak np. EcoShield mozna klasc bez jakiegos wielkiego doswiadczenia. Co nie zmienia faktu, ze najpierw nalezaloby sprawnie radzic sobie z woskami, sealantami itp. Bo niedocierajac dobrze wylazi w wielu miejscach potem cos takiego jak na zdjeciach. (Przyjechal do mnie gosc, zebym mu to usunal, firma w ktorej to robil nie podolala zadaniu, kase zwrocila ale niesmak pozostal :P) 

FB_IMG_1518885731948.jpg

FB_IMG_1518885726036.jpg

To przeciez jest inna powloka, dlatego grubo. Im grubiej, tym latwiej ja ladnie dotrzec. W wiekszosci przypadkow grubo nie znaczy dobrze. Tzn mozna tylko po co, chyba, ze lubi sie zceramizowane mikrofibry...wiekszosc zostanie w reczniku. 

W dniu 16.02.2018 o 22:30, zdrowy_zab napisał:

Na jeden samochód tej wielkości schodzi 20-30ml przy każdej warstwie. Co do k2, to nowość i chyba za bardzo nie ma opini i testów. Oczywiście jakiś odtłuszczacz. Resztę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum ;)

Zależy od powłoki i temperatury. Przy wyższej szybciej się utwardza i schodzi więcej na dokładne rozprowadzenie. I to spore różnice, bo można zrobić na 10ml albo na 20 to samo auto.

W dniu 17.02.2018 o 20:35, e36ace napisał:

Kup sobie powłokę łatwą w aplikacji np Glass Coating od FX Protect z nią ciężko jest cokolwiek zepsuć 

Najlepiej od najłatwiejszej powłoki zacząć, potem w miarę większego doświadczenia trudniejsze aplikować.

• 1 month later...
Godzinę temu, soulem napisał:

Czyli Glass Coating nadaje się na pierwszy raz? :-)

Coś jeszcze możecie polecić dla początkujacych w temacie tego typu powłok?  naj

Car pro się cięzko dociera, najłatwiejsza powłoką zdecydowanie jest gyeon ONE oraz MOHS

• Okay 1

1 godzinę temu, Gozdziu23 napisał:

Car pro się cięzko dociera, najłatwiejsza powłoką zdecydowanie jest gyeon ONE oraz MOHS

Banalnie, od uk po finest, ale zostawia się na czas aplikacji na drugi panel na te 3 minuty, wcześniej jest za wcześnie i się maże.

• Okay 1

Godzinę temu, zibi-M napisał:

Panowie a z innej beczki przy jakim światle najlepiej wam się dociera powłoki ?

w pół ciemni, przy za jasnym pomieszczeniu nie widac mazów gdzie dokładnie została już dotarta a gdzie nie, potem kontrolnie mozna sprwadzić pod światłami

• Okay 1

7 godzin temu, Gozdziu23 napisał:

w pół ciemni, przy za jasnym pomieszczeniu nie widac mazów gdzie dokładnie została już dotarta a gdzie nie, potem kontrolnie mozna sprwadzić pod światłami

Dzięki.  Wczoraj kładłem powłokę na zderzak w salonie i jak zaświeciłem halogeny ( 16) to nic nie było widać wręcz lepiej bez, pod latarką ledową to samo, dopiero jak słonce wpadało przez okno pod kontem to można było zobaczyć niedociągnięcia.

• 10 months later...