Chmielek Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Witam. Chciałbym się zapytać osób które miały już okazję samodzielnie nakładać powłokę ceramiczną na swoje samochody. Przede wszystkim ile i co trzeba kupic, żeby samodzielnie to polozyc. Rozglądałem się po ofercie K2 u których 50ml takiej powłoki kosztuje ok 200 zł. Osobiście posiadam Citroena C5 C6 w sedanie, czyli nie najmniejsze auto, a czytałem też że najlepszy efekt jest po nałożeniu 3 warstw i tu rodzi się pierwsze pytanie. Ile tej powłoki ceramicznej będę potrzebował chcąc położyć 3 warstwy i jaka chemię będę potrzebował w celu przygotowania lakieru. Szampon, glinkę i jakieś podstawowe rzeczy oczywiście mam. Będę ogromnie wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Z góry dzieki!
zdrowy_zab Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Na jeden samochód tej wielkości schodzi 20-30ml przy każdej warstwie. Co do k2, to nowość i chyba za bardzo nie ma opini i testów. Oczywiście jakiś odtłuszczacz. Resztę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum
Hubee Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 20-30ml? Na Mitsu zony zuzylem 3ml na warstwe, na swoje Combi 5ml... Cienko kladac nie ma przynajmniej problemu z wycieraniem... @Chmielek masz maszyne? Przydalaby sie porzadna korekta...
Alfa47 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 Z tego co się dowiedziałem to jedna buteleczka gravon'a czyli 50ml wystarczy na nałożenie 3 warstw na auto klasy premium.
Hubee Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 Wszystko zalezy tego jaka ona jest i jak kto kladzie. Te bardziej oleiste da sie klasc w ilosci 3-4ml np. na kompakta. Bardziej "wodniste“ max x2. Po pieciu autach i 3 roznych powlokach utrzymuje swoje przekonanie, ze oszczedne nakladanie ulatwia wycieranie. Tak samo jak z woskami 5g na auto to optymalna ilosc. Te proste powloki jak np. EcoShield mozna klasc bez jakiegos wielkiego doswiadczenia. Co nie zmienia faktu, ze najpierw nalezaloby sprawnie radzic sobie z woskami, sealantami itp. Bo niedocierajac dobrze wylazi w wielu miejscach potem cos takiego jak na zdjeciach. (Przyjechal do mnie gosc, zebym mu to usunal, firma w ktorej to robil nie podolala zadaniu, kase zwrocila ale niesmak pozostal :P)
zdrowy_zab Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 Popapatrzcie ile UNC r aplikuje np Mxnowicki, jest na yt
Hubee Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 To przeciez jest inna powloka, dlatego grubo. Im grubiej, tym latwiej ja ladnie dotrzec. W wiekszosci przypadkow grubo nie znaczy dobrze. Tzn mozna tylko po co, chyba, ze lubi sie zceramizowane mikrofibry...wiekszosc zostanie w reczniku.
Dystrybutor e36ace Opublikowano 17 Lutego 2018 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 Kup sobie powłokę łatwą w aplikacji np Glass Coating od FX Protect z nią ciężko jest cokolwiek zepsuć
Kostek88 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 W dniu 16.02.2018 o 22:30, zdrowy_zab napisał: Na jeden samochód tej wielkości schodzi 20-30ml przy każdej warstwie. Co do k2, to nowość i chyba za bardzo nie ma opini i testów. Oczywiście jakiś odtłuszczacz. Resztę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz na forum Zależy od powłoki i temperatury. Przy wyższej szybciej się utwardza i schodzi więcej na dokładne rozprowadzenie. I to spore różnice, bo można zrobić na 10ml albo na 20 to samo auto.
Chmielek Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 Czyli lepiej taką powłokę nakładać w niższych temperaturach? Nie mówię oczywiście o nakładaniu tego na świeżym powietrzu teraz, ale takie 12-15*C będzie ok?
swietlikk Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 W dniu 17.02.2018 o 20:35, e36ace napisał: Kup sobie powłokę łatwą w aplikacji np Glass Coating od FX Protect z nią ciężko jest cokolwiek zepsuć Najlepiej od najłatwiejszej powłoki zacząć, potem w miarę większego doświadczenia trudniejsze aplikować.
soulem Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Czyli Glass Coating nadaje się na pierwszy raz? :-) Coś jeszcze możecie polecić dla początkujacych w temacie tego typu powłok?
powalla Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 CarPro CQuartz jest prostą i łatwą do nałożenia powłoką tak samo jak TAC SYSTEM: QUARTZ SHINE 70% . 2
Gozdziu23 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Godzinę temu, soulem napisał: Czyli Glass Coating nadaje się na pierwszy raz? :-) Coś jeszcze możecie polecić dla początkujacych w temacie tego typu powłok? naj Car pro się cięzko dociera, najłatwiejsza powłoką zdecydowanie jest gyeon ONE oraz MOHS 1
Kostek88 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 1 godzinę temu, Gozdziu23 napisał: Car pro się cięzko dociera, najłatwiejsza powłoką zdecydowanie jest gyeon ONE oraz MOHS Banalnie, od uk po finest, ale zostawia się na czas aplikacji na drugi panel na te 3 minuty, wcześniej jest za wcześnie i się maże. 1
zibi-M Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Panowie a z innej beczki przy jakim światle najlepiej wam się dociera powłoki ?
paperson Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 @zibi-M dziennym + lampa na statywie 1
Gozdziu23 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Godzinę temu, zibi-M napisał: Panowie a z innej beczki przy jakim światle najlepiej wam się dociera powłoki ? w pół ciemni, przy za jasnym pomieszczeniu nie widac mazów gdzie dokładnie została już dotarta a gdzie nie, potem kontrolnie mozna sprwadzić pod światłami 1
zibi-M Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 7 godzin temu, Gozdziu23 napisał: w pół ciemni, przy za jasnym pomieszczeniu nie widac mazów gdzie dokładnie została już dotarta a gdzie nie, potem kontrolnie mozna sprwadzić pod światłami Dzięki. Wczoraj kładłem powłokę na zderzak w salonie i jak zaświeciłem halogeny ( 16) to nic nie było widać wręcz lepiej bez, pod latarką ledową to samo, dopiero jak słonce wpadało przez okno pod kontem to można było zobaczyć niedociągnięcia.
paperson Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 @zibi-M odległość lampy oraz kąt padania światła, to kwestia wprawy. Sam musisz to wyczuć. To tak jak z ustawieniem ręcznej ostrości w aparacie: za daleko źle, za blisko też niedobrze 1
AdKi Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam. Pytanie może nie o nakładanie ale też w temacie ceramiki. Czy myjnia parowa nie zaszkodzi powłoce? Mam obawy czy jej nie uszkodze
Kostek88 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 W dniu 23.01.2019 o 09:13, AdKi napisał: Witam. Pytanie może nie o nakładanie ale też w temacie ceramiki. Czy myjnia parowa nie zaszkodzi powłoce? Mam obawy czy jej nie uszkodze A wiesz jak wygląda mycie na myjniach parowych? Kiła, rysy i mogiła
AdKi Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2019 W sumie to wiem, bo taką myje xD załóżmy że się bardziej staram niż poziom kiły rys i mogiły ;) bardziej chodziło o wpływ pary na powłokę.
Rekomendowane odpowiedzi