Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moja ulubiona mikstura aktualnie to 70% AF Finale i 30% BSD. Jest świetnie!

Czemu wcześniej na to nie wpadłem :o Trzeba będzie po działać w tym temacie :song: Ktoś mieszał SG MD z czymś?

Ja mieszałem z odrobiną CG pro detailer i SG beads spray wax w proporcjach

40 % morning

40% beads

20% pro detailer

Uzyskałem dobre Qd które trzymało dłużej od zwykłego np MD a rozprowadzało się stukroć lepiej niż sam beads spray wax(wiem to quick wax ale aplikacje ma daremną)

Opublikowano
Moja ulubiona mikstura aktualnie to 70% AF Finale i 30% BSD. Jest świetnie!

Właśnie jestem po testach i efekt super , żadnych problemów typu mazy itd... :)

Opublikowano

Też sobie taki mix dziś zrobiłem , ba a w drugiej buteleczce mix 70% Mainz Hype + 30% BSD .

Przetestuję może dziś albo dopiero w sobotę, przy cotygodniowym rytuale mycia aut ;)

Opublikowano

Dzisiaj będąc z żoną na zakupach w auchan na dziale z "kosmetykami samochodowymi" znalazłem takie coś jak syntetyczny quick detailer k2 z woskiem.Cena 29 zł.Na YT jest tam jakiś filmik że nawet to działa.Używał ktoś może?

Nazwa ro k2 spectrum quick detailer czy jakoś tak

Opublikowano

Ktoś na forum o nim już coś pisał, musisz poszukać. Ogólnie produkt bez fajerwerków, ale swoje zadanie spełnia, podobnie jak Roton ;-)

Opublikowano
Dzisiaj będąc z żoną na zakupach w auchan na dziale z "kosmetykami samochodowymi" znalazłem takie coś jak syntetyczny quick detailer k2 z woskiem.Cena 29 zł.Na YT jest tam jakiś filmik że nawet to działa.Używał ktoś może?

Nazwa ro k2 spectrum quick detailer czy jakoś tak

Ja kupilem takowy z ciekawosci :) Fajna aplikacja i zapach ale efekt jak napisal przedmowca bez fajerwerkow w porownaniu z innymi omawianymi tu QD ;)
Opublikowano

Czy używał ktoś Scholl SW10 - qd+sealant? Chciałbym szwagrowi kupić na urodziny, żeby sobie po myciu przetarł auto. Sam nie myje tylko co 2-3 tyg.daje do mycia ręcznego, ale temu autu brakuje blasku - mowa tu o 2-letnim Golfie VI, czarna perła. Czy ten qd będzie działał mniej więcej jak Sonax BSD?

Opublikowano

Jak brakuje blasku a co jakiś czas myte ręcznie to bardziej brałbym jakiś quick wax np duraglossa 951.Jak koniecznie qd to Finale lub pro detailera.Ktoś tam polecał car pro czy geyona z kwarcem ale to już inna półka cenowa no chyba że cie stać ;)

Opublikowano
Jak brakuje blasku a co jakiś czas myte ręcznie to bardziej brałbym jakiś quick wax np duraglossa 951.Jak koniecznie qd to Finale lub pro detailera.Ktoś tam polecał car pro czy geyona z kwarcem ale to już inna półka cenowa no chyba że cie stać ;)

Ja widzę czasem pewne smugi po suszeniu auta, dlatego myślałem o qd z jakąś ochroną. No a na Carpro ciągle mnie nie stać, tym razem muszę zimówki kupić. Poza tym kupuję w małych ilościach żeby mieć pojęcie o firmach. Z Scholla nie mam jeszcze nic stąd pytanie o jakość.

Opublikowano

Generalnie jak chcesz mieć ochronę to bsd się nada ale jak brakuje blasku to jak pisałem finale,prodetailer,morning dew lub jak gdzieś trafisz to hype.Wszystkich tych używałem na czarnym metallicu i mogę polecić.Bsd zostawia "tępy"wygląd ale leży najdłużej.Ja używam hypa na przemian z pro detailerem i zawsze mam baman na twarzy jak użyje tego drugiego,bo fajnie przyciemni lakier i nada dobry połysk co przy czarnym jest moim zdaniem ważne :).Zawsze możesz kupić też morning dew od SG(nieco trudniej się dociera ale efekt też ok)i np jakiś dressing do opon od nielsena i niech się chłop cieszy że coś tam sobie odświeży :good:

Opublikowano

Dziś użyliśmy na czarnym Clio RS mieszanki AF Finale (30%) i BSD (70%) ;)

Na razie oczywiście nie mamy pojęcia jak to się sprawdzi w dłuższym okresie - zobaczymy. W teorii powinno być OK, bo BSD jest więcej.

Jeżeli chodzi o aplikacje (upał 34C) to tę mieszankę nakłada się o wiele łatwiej, zwłaszcza na czarne auto - brak smug, docieranie właściwie nie jest potrzebne. Auto bardzo się błyszczy ;) - stanowczo widać różnicę pomiędzy samym BSD a tą mieszanką.

Czyli mam nadzieję, że będzie trwałość i hydrofobowość jak BSD z efektami wizualnymi AF Finale :)

Opublikowano
Zawsze możesz kupić też morning dew od SG(nieco trudniej się dociera ale efekt też ok)i np jakiś dressing do opon od nielsena i niech się chłop cieszy że coś tam sobie odświeży :good:

No i chyba tak zrobię, bo ostatnio mi się pytał o czernidło do opon. Zrobiłem mu oponki ValetPro to miał takiego banana na twarzy, że aż miło.

Do Morning Dew SG wystarczy zwykła fibra Urban'a lub Sonax czy musi być lepsza? Mam po jednej nowej w/w jeszcze w opakowaniu.

Opublikowano

Ja używałem go na zwykłej fibrze chyba od kirklanda.Rozprowadzałem stroną z krótkim włosiem a potem polerowalem z dłuższym.Używałem też niebieskich firb od SG tych tanich i też są w miarę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dzisiaj chciałem użyć TK Detailera na czarnym metaliku wprawdzie lakier taki że potrafi się porysować od palca/fibry... jako że jest nawoskowany CG Pete + nałożony Q2W to po masce stwierdziłem ze chyba nie ma sensu :D TK strasznie się mazał próbowałem go docierać na 2-3 fibry i też ciężko było 1 raz mi się zdarzyło coś takiego :o może temperatura mała była nie wiem ale chyba co za dużo to nie zdrowo :acute:

Opublikowano

Treys, Q2W to Wet Coat? Jeśli tak to on jest przyczyną. Kiepsko się na nim używa QD, szczególnie na początku kiedy jest bardzo ślisko.

Opublikowano

SG MD bardzo mi się podoba, pięknie pachnie, bez problemu udało mi się go dotrzeć i super kropelkuje

Docierany fibrą Flexipads białą

WP_20150903_004.jpg

Opublikowano
Treys, Q2W to Wet Coat? Jeśli tak to on jest przyczyną. Kiepsko się na nim używa QD, szczególnie na początku kiedy jest bardzo ślisko.

tak Wet Coat ;D właśnie zauważyłem jednak odpychanie wody jak najbardziej na +

• Administrator
Opublikowano
Używał/testował już ktoś może SV Lotos Speed :?: jakieś wrażenia, spostrzeżenia, opinie ;)

Ja używałem ;) wygląda na to, ze produkt jest świetny :) zapach, docieranie, duża śliskość, wygląd - wszystko na bardzo dobrym poziomie :) i do tego rewelacyjny atomizer. Moim zdaniem warto spróbować.

Opublikowano

Chyba znalazłem odpowiedni temat do tego pytania...

Otóż lakier w moim aucie ma jakieś 7 miesięcy, więc glinkowanie i woskowanie możnaby było sobie odpuścić... Ale :)

Autoglym Aqua Wax - zna Ktoś/ używał Ktoś?

Warte zakupu?

Opublikowano
Otóż lakier w moim aucie ma jakieś 7 miesięcy, więc glinkowanie i woskowanie możnaby było sobie odpuścić...

A co ma wiek auta/lakieru do procesu oczyszczania i zabezpieczania go ? Z tego, co zrozumiałem uważasz, że jeżeli lakier jest "w miarę młody", to nie trzeba o niego dbać ? Przeciwnie - im wcześniej zaczyna się dbać o lakier, tym lepszą kondycję lakieru zachowuje się na dłużej i tym później potrzebne są poważniejsze zabiegi korygujące stan lakieru.

A wymieniony przez Ciebie AG AW jest szybkim hydrowoskiem do szybkiej pielęgnacji lakieru. Jednak i takie preparaty wymagają czystego lakieru (czystego, a więc nie tylko umytego szamponem).