yacek _b Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2013 Co niektórych kombinacje i pomysły mnie czasem już totalnie załamują , ciekawie jaką jeszcze piętrową kanapkę wymyślicie ?
nefifer13 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Coż, niektóre spray-woski bardziej powinny nazywać się Quickdetailerami.Np.:Aquawax, Chemical Guys Sealant V7 Hybrid czy właśnie Optiseal. Kto nie kombinuje ten duuupa.
yacek _b Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Coż, niektóre spray-woski bardziej powinny nazywać się Quickdetailerami.Np.:Aquawax, Chemical Guys Sealant V7 Hybrid czy właśnie Optiseal.Kto nie kombinuje ten duuupa. Mam Aquawax DG , Autoglym Aqua Wax , Meguiar's Ultimate Quik Wax , czy Optimum Car Wax ( bo chyba o to ci chodzi , a nie o sealant Opti-Seal ) i za cholerę nigdy bym nie powiedział że to QD .
Administrator Evo Opublikowano 17 Października 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Może nie są to QD, bo producent ich tak nie pozycjonuje, ale każdy z nich może spełniać rolę QD. Jeżeli używam danego produktu : a)po każdym myciu b)żeby podbić look i śliskość c)usunąć waterspoty to jakie znaczenie ma sposób w jaki producent określa dany produkt ? Jeżeli coś spełnia założenia QD, używam to jak QD, to w zasadzie koniec tematu. I wszelkie te posty wojujących o lepsze jutro bojowników, próbujących pozycjnonować min. BSD jako "wosk w spray a nie QD !" są z tego punktu widzenia śmieszne.
booohal Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 I wszelkie te posty wojujących o lepsze jutro bojowników, próbujących pozycjnonować min. BSD jako "wosk w spray a nie QD !" są z tego punktu widzenia śmieszne. Ja potrafię zrozumieć, że komuś w głowie się nie mieści, że ktoś może mieć inne zdanie - taki charakter, ale te górnolotne epitety pod adresem innych użytkowników forum chyba nie przystoją moderatorowi...
yacek _b Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Piotrek , kolega wymienia konkretne środki m.in. opti-sel czy aquawax . Oba miałeś więc nie mów że to QD , zresztą na upartego .... booohal - niestety coraz częstsza rzeczywistość tego forum .
Administrator Evo Opublikowano 18 Października 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 booohal, nie widze tutaj nic uwłaczającego, mógłbym zacytować ile razy przedstawiałeś tutaj BSD jako wosk w sprayu, więc uważam że takie humorystyczne określenie nikogo nie obraża. Jeżeli jest inaczej to przepraszam dotkniętych, określenia użyte miały zobrazować zapał danych osób do wpajania innym swojego poglądu, a nie ich negatywne przedstawienie. Piotrek , kolega wymienia konkretne środki m.in. opti-sel czy aquawax . Oba miałeś więc nie mów że to QD , zresztą na upartego Optiseal - można stosować po każdym myciu, szybkością użycia w zasadzie dorównuje tradycyjnym produktom w sprayu. Jak ktoś ma już na aucie OS, albo OptiCoata i sobie co mycie psika.... Aquawax - jeżeli chodzi o Duraglossa, to jak najbardziej uważam go za produkt mogący spełanić role QD. Robi wszystkie rzeczy o których napisałem na poprzedniej stronie, więc dlaczego nie ?
kamilgt Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Który wosk/sealant w sprayu jest taki trudny w użyciu, że jest prawdziwym woskiem/sealantem w sprayu a nie QD bo za trudno go używać bo każdym myciu?
tukolarz Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Z Quick Detailer-ami to jest tak, że powstały jako produkty do stosowania pomiędzy myciem a woskowaniem wystawowych/salonowych aut- takie brakujące ogniwo . Za zadanie miały oczyszczanie lakieru z: odcisków palców, delikatnego kurzu, odchodów ptaków itd. przy tym nie niszcząc warstwy wosku ani nie wzmacniając go nadmiernie. Okazało się jednak, że świetnie nadają się do używania ich po myciu auta: do usuwania waterspot-ów i mogą mieć właściwości maskujące (przez to wzmacniają połysk/ inaczej: podbijają blask, cokolwiek to znaczy )- w ten sposób dla zwykłego użytkownika weszły w rolę wosków w płynie i różnica w aplikacji i działaniu między tymi towarami się zatarła (pozostaje właściwie tylko inne oddziaływanie na LSP) . Podsumowując wydaje mi się, że nie ma co się szczypać o to co jest QD a co jest woskiem w spray-u, bo i tak większość z nas używa ich w ten sam sposób po myciu auta . Jedne mogą być mocnym wzmocnieniem wosku, inne słabszym, ale są to produkty z tej samej kategorii.
skiba Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Który wosk/Sealant w sprayu jest taki trudny w użyciu, że jest prawdziwym woskiem/sealantem w sprayu a nie QD bo za trudno go używać bo każdym myciu? Poorboys QuickWax-bestia jest jeszcze gorsza do dotarcia,w jesiennych temp.,i ogólnie mi się wydaje, niż BSD
nefifer13 Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2013 Poza wojowaniem o nazewnictwo używał ktoś tego Optiseala na coś innego czy solowo do odświeżania między sesjami twardego wosku??????????
Artih Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2013 booohal, nie widze tutaj nic uwłaczającego, mógłbym zacytować ile razy przedstawiałeś tutaj BSD jako wosk w sprayu ... Tym bardziej, że w tym przypadku nawet sam producent nazywa go QD (a inne swoje produkty woskami w spreyu)
Administrator Evo Opublikowano 4 Listopada 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2013 Testował ktoś QD Britemaxa ?
SJake Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2013 Evo, Spray and Shine Ocena: Poprawny z plusem.
Administrator Evo Opublikowano 4 Listopada 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2013 SJake, a czego mu brakuje ?
SJake Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Evo, lepszej wydajności, lepszego łapania przy polerowaniu, bo na selantach zachowuje się czasem jak woda. Mógłby także mieć mniejszy wpływ na LSP. Zapach ma przyjemny, ale mógłby być mniej oklepany - wywąchałem go jako kwiatowo-pralniowy. Tyle chyba z "minusów" tego produktu.
Sucre Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Ostatnimi czasy jestem bardzo zadowolony z CarPro Reloda, miałem go w arsenale od roku ale do tej pory głównie używałem Field Glaze'a, AF Finale i BSD. Śliskość lakieru i to co robi z czarnym lakierem są na wysokim poziomie. Kropelki i odpychanie wody jak na razie też. Zobaczymy ile poleży.
ktm950 Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Sucre, a rozcieńczasz go, czy lecisz na bogato? To prawda, że zużycie na jedno auto oscyluje w granicach 20 ml?
therioon Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Ja również mam nałożony Reload na dwie warstwy optimum car wax Kropelkowanie i odpychanie wody jak do tej pory najlepsze Wcześniej Sonax i QD megsa był używany i nie było źle, ale mój ciemny lakier po Reload nabrał innego wyglądy od razu. Polecam tylko żeby był trochę tańszy
Sucre Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2013 Nie rozcieńczam, nie wiem jakie jest dokłądne zużycie, ale wystarczą po dwa strzały na panel, rozprowadzić dobrą fibrą i ewentualnie drugą wypolerować. Wcześniej sceptycznie podchodziłem do komentarzy że na czarnym lakierze "robi", ale jest kozak.
maciek-drummer Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Panowie po przeczytaniu tematu nie znalazłem by ktoś pisał o Meguiars Gold Class Quik Detailer, używał ktoś takiego produktu, obecnie używam K2 Spectrum lecz chcę się skusić na coś lepszego by dało bardziej mokry efekt na granacie akrylowym, proszę o pomoc
PN Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 -Maciek-, Gold Class używałem. Ultimate Detailer moim zdaniem lepszy, Last Touch, niegorszy a tańszy (galonowe opakowania). Tak samo np. Finish Kare. Używam Last Touch albo ew. FK jako podstawy do obganiania aut z kurzu/glinkowania. Do wyciągania tego czegoś extra z wosków: CG Pro Detailer albo Victoria QD, z sealantów: CG V7. Z droższych Zymol FG (woski) i Zaino Z8 do sealantów - ale od dawna już ich nie używam No i jeszcze jest niedościgniony Sonax... Ale o tym pewnie już wiesz...
maciek-drummer Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 PN dzięki za odpowiedź. Czy możesz dokładniej przybliżyć różnicę pomiędzy Gold Glass a Ultimate Detailer???
PN Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Gold Class, bardzo fajny Detailer ale nie widzę żadnej realnej różnicy do Last Toucha, ze zdecydowaną korzyścią cenową na rzecz tego ostatniego. Ultimate Detailer - lepsze kropelkowanie, chyba nieco dłużej widoczne. Fajnie nawet spisuje sie na szybach. Moze nawet nieco lepiej "podbija" kolor. Ale, jak wiadomo, Sonax rulez! Reasumując, u mnie jest tak: 1. Glinkowanie i generalne odkurzanie: Last Touch (w odpowiednich stężeniach) ew. Finish Kareq; 2. Zabezpieczanie, kropelkowanie i inne takie ćmoje boje etc: Sonax - ha ha 3. Wyciąganie mega-looku: CG PRO Detailer i Victoria Wax QD do wosków ew. CG V7 do sealantow (bardzo dobre też Zaino Z8 Z innych bardzo dobrych: Zy*o* Field Glaze i CarPro Reload, ale drogie
kupis99 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 -Maciek-, Gold Class używałem. Ultimate Detailer moim zdaniem lepszy, Last Touch, niegorszy a tańszy (galonowe opakowania). Tak samo np. Finish Kare. Używam Last Touch albo ew. FK jako podstawy do obganiania aut z kurzu/glinkowania. Do wyciągania tego czegoś extra z wosków: CG Pro Detailer albo Victoria QD, z sealantów: CG V7. Z droższych Zymol FG (woski) i Zaino Z8 do sealantów - ale od dawna już ich nie używam No i jeszcze jest niedościgniony Sonax... Ale o tym pewnie już wiesz... Ja generalnie będę chciał zabezpieczyć samochód na zimę DG#601 + DG#111 a następnie rozglądam się za jakimś QD typowo do sealantów zgodnie z twoją sugestią patrzę na CGV7 oraz Zaino Z8, podpowiedz proszę, czy oba spisują się tak samo dobrze ? Czy rzeczywiście to coś po Z8 jest lepsze i warto dopłacić ok 40 zł więcej ? Jak rozumiem stosowałeś oba, więc będę bazował na twojej opinii
Rekomendowane odpowiedzi