Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam krótkie pytanie. Czy QD od Autofinesse podejdzie na Onyxa? Właśnie umyłem pierwszy raz auto po nałożeniu 2 warstw Onyxa, mam piękny połysk i nie wiem czy jest sens stosować QD albo czy ewentualnie nie przyćmi wosku.

Opublikowano

QD jest służy do osuwania delikatnego zakurzenia, waterspotów, czy poprostu przetarcia po myciu. Nie ma sensu kłaść go na czysty lakier.

PS. QD AF sam kładłem na onyxa i było ok.

Opublikowano

Miałem właśnie na myśli przetarcie auta po myciu żeby pozbyć się wszelkich pozostałości po zasychającej wodzie. Położyłem tak jak pisałeś i jest ok. Wielkie dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Czy Macie może jakiś sprawdzony QD na DG #111 pomijając DG #921 i DG Aquawax. Chciałbym spróbować coś innego i może ktoś z Was coś stosuje z innej firmy co daje dobry efekt wizualny i praktyczny?

Opublikowano
Witam? jaki bedzie najlepszy quick detailer na Colli 476s? UQD, PP QD+, PP SG, czy może jakiś inny?

Pytanie czego oczekujesz, kropelkowania, trwałości, śliskości i wyglądu czy łatwego używania, doprecyzuj..

Opublikowano

Musi być trwały. dobrze zbierac taki 3 dniowy kurz, latwo sie rozprowadzac. C :o o do wyglądu, to na srebrnym metalicu raczej n :o ie bedzie extra efektow jesli chodzi o wygląd. :o

Opublikowano

Jeśli chodzi o trwałość to sonax bsd, na chwile obecną nic go nie pobije w tej kwestii. Prywatnie posiadam i nie mam kompletnie żadnych problemów z docieraniem.

Megs uqd powinien być w pracy jeszcze przyjemniejszy, wygląd też na dobrym poziomie.

Z produktów PP miałem qd+ i sg, jak dla mnie z sg dużo przyjemniejsza praca, zero problemów z mazaniem, jedno ale..na pewno nie jest mistrzem w kwestii trwałości, jedna chemia na myjce i po nim.

btw ścierania 3 dniowego kurzu bym nie ryzykował ;)

Opublikowano

Panowie i panie :) pytam tych bardziej doświadczonych...

Potrzebuje QD który będzie rozcieńczalny z wodą (ekonomiczny/tani) w zakupie w miarę przystępna cena, a po rozcieńczeniu bardzo dobra.

Zależy mi na w miarę jakichś kropelkach, nie jak po BSD, ale coś żeby było widoczne i ewentualnie żeby podbijał look najlepiej na czarnym lub po prostu na każdym lakierze. Żeby się nie mazał za bardzo i był szybki i przyjemny w obsłudze :) Śliskość, zrzucanie wody są mniej ważne. Wychodzę z założenia, że nie można mieć wszystkiego :)

Opublikowano
Panowie i panie :) pytam tych bardziej doświadczonych...

Potrzebuje QD który będzie rozcieńczalny z wodą (ekonomiczny/tani) w zakupie w miarę przystępna cena, a po rozcieńczeniu bardzo dobra.

Zależy mi na w miarę jakichś kropelkach, nie jak po BSD, ale coś żeby było widoczne i ewentualnie żeby podbijał look najlepiej na czarnym lub po prostu na każdym lakierze. Żeby się nie mazał za bardzo i był szybki i przyjemny w obsłudze :) Śliskość, zrzucanie wody są mniej ważne. Wychodzę z założenia, że nie można mieć wszystkiego :)

Valet PRO Citrus Bling

Użyłem rozcięczony 1:3. Efekt i praca bardzo dobra. Polecam. Masz 1,5 l za 45 zeta.

Opublikowano
Jeżeli 1:3 to 2L za 45 zeta. ;)

Racja ;):good:

Smarowałem nim czarną perłę i powiem szczerze, że docierał się identycznie, jak Porb S&G. Róznicy w wyglądzie między nimi dwoma nie zauważylem. Zobaczymy jak z trwałością. A ! i bardzo fajnie pachnie.

Zresztą w dziale testy jest już przetestowany.

Opublikowano

Valet PRO Citrus Bling

Użyłem rozcięczony 1:3. Efekt i praca bardzo dobra. Polecam. Masz 1,5 l za 45 zeta.

Nie polecam, na początku używałem na naturalach i było ok, ale zapychał mi Coliego..

Najekonomiczniej wychodzi duża butla Sonaxa, Nawet można go rozcienczac ja ktos chce.

Opublikowano

Nie polecam, na początku używałem na naturalach i było ok, ale zapychał mi Coliego..

Najekonomiczniej wychodzi duża butla Sonaxa, Nawet można go rozcienczac ja ktos chce.

Sabat, ale poza Coli'm istnieją też inne woski ;) Używałem go na HD Vax'a, SV Onyx'a, Z Carbona, Vania Ice, Meg Gold, NXT 2.0 i nie było z nim żadnych problemów.

Opublikowano
3 dniowy kurz to za duzo na quick detailera?

To za dużo jak na lakier :) chyba, że ci to wsio ryba czy się porysuje, czy nie.

Moje zdanie jest takie, że lepiej wrzucić 1 złoty polski do myjki, ostatni program i masz fast quick detailing w ciągu jednej minuty :) Dobrze, żeby od razu po tym na słońce nie wyjeżdżać.

A co do mojego pytanie.

Sonaxa nie chce, bo po prostu nie. Po za tym potrzebuje ok 1L do rozcieńczenia żeby mieć 2-3L gotowego produktu.

A co powiecie o Last Touch? Albo jakie jeszcze polecacie rozcieńczalne QD?

Opublikowano

Chat

Nie mówię że nie, na Dodo, PB Natty nie było problemu, ale jak mi w połowie zimy zapchał Coliego to się na niego zdenerwowałem :>

Opublikowano
Chat

Nie mówię że nie, na Dodo, PB Natty nie było problemu, ale jak mi w połowie zimy zapchał Coliego to się na niego zdenerwowałem :>

... no to nieładnie z jego strony :), za to zgodzę się co do ekonomiczności Sonaxa zwłaszcza przy zakupie 5L, ale to co mnie denerwuje w tym QD to to, że lakier staje się jakiś taki tępy przynajmniej w docieraniu i mam wrażenie, że łapie szybciej brud.

...poza tym, czy to jeszcze QD, czy to już płynny wosk....

• Moderator
Opublikowano
A co powiecie o Last Touch?

Jakos specjalnie to on nie kropelkuje, ale na niektorych woskach naturalnych widac bylo zdecydowana poprawe kropelek. Co do looku to sie nie wypowiadam, ale raczej srednio podbija. Aplikacja to typowe psiknij i przetrzyj, czasem trzeba druga strona mf zeby lepiej rozprowadzic. Uzywam go do przecierana progow i jako poslizg pod glinke. W zasadzie to zuzylem juz prawie caly galon :D

Opublikowano

Sonax BSD jest faktycznie trwały i ładnie kropelkuje czy zrzuca wodę, ale na Duraglosie 105 to porażka (totalnie tępy w dotyku) .Dociera się masakrycznie, zjada połysk i śliskość z 3 tygodniowego 105 po jednym myciu.Może na czymś innym ok ale jak widać na Duraglosie kiszka.Dużo lepiej wygląda Megs LT, FK 425 czy nietrwały DG 921.

Na Colli chwaliłem sobie AF Finale.

Teraz mam smaka spróbować na DG 105 pod zimę OptiSeala.Kombinował ktoś coś podobnego?