masa140 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Tak sobie czytam wątek i nasunęło mi się pytanie. Mam QD DURAGLOSS 921 Fast Clean & Shine i widzę, że używacie QD do osuszania. W jaki sposób to robicie Na mokre, umyte auto psikacie QD i kładziecie np. Fluffiego i wycieracie? Bo myślałem, że trzeba umyć, wysuszyć i dopiero QD. Jeszcze jedno: czy mój QD się do tego nada Posiadam wosk PB Nattys Blue Wax, który jest woskiem naturalnym a mój QD to syntetyk czy one się jakoś nie pogryzą
canta8 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Można tak i można tak. Sprawdzałem wielokrotnie i szkoda QD na dosuszanie. Nałozony na suchy lakier daje lepsze efekty. Polecam QD od ClearKote.Swietny mokry wygląd daje.
gary Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 canta8, no właśnie nie do końca szkoda. Bo z tego co wiem, takie osuszanie jest bezpieczniejsze dla lakieru, a przede wszystkim bardzo pomaga osuszyć samochód na którym umiera już jakiś wosk
Wax Paradise Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Tak sobie czytam wątek i nasunęło mi się pytanie. Mam QD DURAGLOSS 921 Fast Clean & Shine i widzę, że używacie QD do osuszania. W jaki sposób to robicie Na mokre, umyte auto psikacie QD i kładziecie np. Fluffiego i wycieracie? Bo myślałem, że trzeba umyć, wysuszyć i dopiero QD. Do osuszania używaj Duragloss Aquawax #951. To wosk w płynie i służy także do osuszania mokrego auta. Takie jest jego przeznaczenie. Można stosować na suchy lakier i można na mokry, celem osuszenia. Ale jak zauważył canta8, stosując na mokry lakier, efekt będzie nieco gorszy, bo produkt ulegnie rozcieńczeniu z wodą i zmniejszy się tym samym jego koncentracja. A jeśli do osuszania ma być typowy QD, to polecam Optimum Instant Detailer. Jest na bazie wody i także można nim osuszać auto. Osobiście używam do osuszania albo Duragloss #951 albo Optimum Instant Detailer. Jeszcze jedno: czy mój QD się do tego nada Posiadam wosk PB Nattys Blue Wax, który jest woskiem naturalnym a mój QD to syntetyk czy one się jakoś nie pogryzą Nie pogryzą się i możesz bez żadnych obaw stosować.
masa140 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź
Saico Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Potwierdzam Aquawax się sprawdza do osuszania, przy okazji fajnie podbija look i chyba wzmacnia trochę LSP które leży na aucie. U mnie stosowałem na collim to zdecydowanie dłużej żył. Jako plus wg mnie jest tez zapach
ShiningCar Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Ostatnio użyłem QD Presty, bardzo przyjemny zapach i fajnie zrobił czarnemu
Dystrybutor e36ace Opublikowano 26 Marca 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 spray N shine?
Dystrybutor e36ace Opublikowano 26 Marca 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 na forum cicho o tym QD przynajmniej ja nic ni znalazłem do jakiego innego QD można porównać?
ShiningCar Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 na forum cicho o tym QD przynajmniej ja nic ni znalazłem do jakiego innego QD można porównać? Nie konfrontowałem bezpośrednio, ale przyznam, że taki test by się przydał Mało popularne vs znane
Tomek WRO Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Posiadam wosk PB Nattys Blue Wax, który jest woskiem naturalnym a mój QD to syntetyk czy one się jakoś nie pogryzą Nie pogryzą się i możesz bez żadnych obaw stosować. Hmm na forum panuje inne przekonanie. Najlepiej jest stosować QD z carnaubą na wosk naturalny, na syntetetyk =>QD syntetyczny. Stosując syntetyk QD na naturalny wosk obniża się jego trwałośc, ściera się go szybciej. To nie jest moja opinia a tak czytałem na tym forum
Dystrybutor e36ace Opublikowano 26 Marca 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Mało popularne vs znane jutro najpewniej będzie kolejne zamówienie ode mnie więc jeśli masz jakiś testerek moge zrobić test a kilka QD mam SonaX,Angelwax,DG,FK więc jak coś to
Wax Paradise Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Hmm na forum panuje inne przekonanie. Najlepiej jest stosować QD z carnaubą na wosk naturalny, na syntetetyk =>QD syntetyczny. Stosując syntetyk QD na naturalny wosk obniża się jego trwałośc, ściera się go szybciej. To nie jest moja opinia a tak czytałem na tym forum Wiele rzeczy można na forum wyczytać. Możesz też wyczytać, że do cleanera używa się tylko aplikatora z MF, a używa się tak samo aplikatora piankowego. Się czyta i się weryfikuje, a nie wierzy w każde słowo wyczytane na forum Detailing to nie sztuka magiczna, tutaj formułek się nie powtarza, lecz do ręki produkt bierze i testuje. Używając DG FCS na woski carnauba, nie tylko nie skrócisz trwałości, ale ją jeszcze przedłużysz. Powtarzam: można bez obaw używać. Stosuję ten QD od kilku lat i testowałem na przeróżnych woskach. Jak komuś skróci trwałość, to przyznam mu dożywotni rabat 30% w moim sklepie [ Dodano: 27 Marzec 2013, 01:09 ] Potwierdzam Aquawax się sprawdza do osuszania, przy okazji fajnie podbija look i chyba wzmacnia trochę LSP które leży na aucie. U mnie stosowałem na collim to zdecydowanie dłużej żył. Jako plus wg mnie jest tez zapach Nie chyba, a na pewno Jego zadaniem jest przedłużyć trwałość LSP. Można go także stosować jako samodzielne zabezpieczenie, ale nie będzie to trwałość sealanta. Polecam go również do szybkiego zabezpieczania felg. Wygoda ogromna. A na Colli 476 sprawdza się bardzo dobrze i od zawsze polecam takie połączenie. Dzięki DG #951, Collinite nie łapie tak kurzu i mocno podbija efekt końcowy.
Kamyk Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Ja dzisiaj zapodałem qd+ w garażu przy 5C, bo po ostatnim bezdotyku kupe waterspotów mi zostało. Zapach rewelacja, ale mazał się strasznie widać że podbija wygląd. Ja do QD+ zimą dodaje kilka kropel ONR i to ogranicza problem mazania.
Donatel Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Ja do QD+ zimą dodaje kilka kropel ONR i to ogranicza problem mazania. ONR?? Możesz rozwinąć skrót?? I czy robisz to tylko zimą, czy ogólnie QD+ to takie mazidło że trzeba do tego zawsze coś dodawać?? Ja nie miałem z tym problemów, ale ja użyłem QD+ jeden raz i psikałem naprawdę śladowe ilości
Sabat Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Ja dzisiaj zapodałem qd+ w garażu przy 5C, bo po ostatnim bezdotyku kupe waterspotów mi zostało. Zapach rewelacja, ale mazał się strasznie widać że podbija wygląd. Ja do QD+ zimą dodaje kilka kropel ONR i to ogranicza problem mazania. Dzięki za info. z drugiej strony mam kilka l sonaxa a ten się nie maże w takiej temp ale ma inne minusy Może też być tak że dawałem za dużo QD+. Muszę się w końcu zaopatrzyć w DG931
manio49 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Ja do QD+ zimą dodaje kilka kropel ONR i to ogranicza problem mazania. ONR?? Możesz rozwinąć skrót?? I czy robisz to tylko zimą, czy ogólnie QD+ to takie mazidło że trzeba do tego zawsze coś dodawać?? Ja nie miałem z tym problemów, ale ja użyłem QD+ jeden raz i psikałem naprawdę śladowe ilości Optimum No Rinse A QD+ trzeba dać chwilkę poleżeć na lakierze, nie ścierać od razu po rozprowadzeniu.
Kamyk Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 ? I czy robisz to tylko zimą, czy ogólnie QD+ to takie mazidło że trzeba do tego zawsze coś dodawać?? Tylko zimą. Jak używałem QD+ latem to byłem z niego bardzo zadowolony i nie miałem problemów z mazaniem.
sedzia23 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Gold Class Premium Quik Wax to dobre połączenie gdy mam wosk Gold Class Carnauba Plus Premium Liquid Wax ??
kita33 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Posiadam te 3 woski Collinite 476s Poorboy’s Natty’s Blue FINISH KARE 1000P Hi-Temp i czy dobry bedzie QD sonaxa pod nie?
Dystrybutor e36ace Opublikowano 30 Marca 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 wybór QD to indywidualna sprawa każdemu coś innego podpasuje Sonax to taki bardziej quick sealant ale jak najbardziej może być
Moderator krd Opublikowano 30 Marca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Gold Class Premium Quik Wax to dobre połączenie gdy mam wosk Gold Class Carnauba Plus Premium Liquid Wax ?? Bardzo dobre. Posiadam te 3 woski Collinite 476s Poorboy’s Natty’s Blue FINISH KARE 1000P Hi-Temp i czy dobry bedzie QD sonaxa pod nie? Bedzie bardzo dobry na nie.
thomass69 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Czy jest różnica oczywiscie poza pojemnością między Meguiar's Last Touch Pojemność: 3780ml a Meguiar's Quik Detailer Pojemność: 473ml ?? To te same produkty czy różne??
Shmatan Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 thomass69, mają inny kolor, inaczej pachną i są od siebie raczej inne.
Rekomendowane odpowiedzi