Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
booohal, mam ten sam problem więc jak znajdziesz coś dobrego to daj znać.

A ja tymczasem z innym problemem. Słuchajcie, używał ktoś z Was QD Carnauba Detailing spray? Taki w atomizerze, koloru fioletowego który przed użyciem należy wstrząsnąć. Nie wiem czy ja go niewłaściwie używam czy jak ale zostają mi plamy po nim. Praktycznie każde pociągnięcie fibrą znać i trzeba naprawdę ostro polerować aby to jakoś dotrzeć. To są takie plamy jakby lakier był do końca nie wyschnięty, takie ciemne. I to w ogóle nie znika. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Czy każde QD tak ma? A może tego się używa na mokry lakier?

Dla mnie jest to numer 1. z QD jakie przetestowałem do tej pory.

- ściemnia lakier

- nadaje śliskości i dużego połysku

- wytrzymuje kilka myć

Owszem, jest trudny w aplikacji, ale:

- tylko na zimny lakier

- bardzo dobra fibra (mi dużo ułatwił sprawę Profi-Polish)

- zauważyłem że jest dużo łatwiej nim pracować jak trzymam go w lodówce (zawiera w sobie wosk)

Opublikowano

A no to ja swój właśnie aplikuję na zimny lakier, nie na nagrzany, nie trzymam go w lodówce tylko normalnie w garażu gdzie panuje temperatura nieco ponad 20 stopni. Lakier faktycznie ściemnia, to fakt. Tylko denerwują mnie właśnie te plamy bo w niektórych miejscach to ściemnienie jest że tak powiem mocniejsze, przez co powstają plamy które ciężko jest usunąć. Trzeba naprawdę porządnie polerować aby one zeszły.

Tylko u mnie jeszcze kolejnym problemem są plamy po wodzie. Mam masakrycznie twardą wodę. Nie jestem w stanie umyć samochodu i wytrzeć go w tym samym czasie. Na początku myję dach, spłukuję, później jeden bok i spłukuję itd. Nie myję całego i dopiero płuczę bo zanim skończył bym myć ostatnią stronę to cała reszta by mi zaschła. A w tym czasie na spłukanej powierzchni jak wyschnie mi gdzieś jakaś kropla, powstaje plama której za nic nie idzie usunąć. Ok, usuwa się jej wnętrze ale taka otoczka pozostaje. Mogę ją trzeć i trzeć a ona i tak nie schodzi. Dzięki temu po umyciu, pomimo iż natychmiast wysuszam samochód fibrą, to zawsze jakieś krople czy smugi pozostają i wygląda to fatalnie. Nie wiem naprawdę czym to usunąć ....

Opublikowano
Mkei , dizel1982 , rozumiem że mówicie o QD Race Glaze Clearmist Detailer czy o innym ?

Mówimy o tym: http://www.polishedbliss.co.uk/acatalog ... cat14.html

Ja nakładam go w następyjący sposób (zresztą tak samo nakładam Auto Finesse Glisten Detailing Spray):

- rozpylenie niewielkiej ilości na małą fibrę (40 x 40 złożoną na dwa)

- szybkie rozprowadzenie na pojedynczym panelu

- polerowanie Profi-Polish

Zaczynam od małych elementów, a gdy dochodzę do większych, fibra jest wilgotna od QD.

Od momentu kiedy go trzymam w lodówce jest sporo łatwiej.

Tylko tą metodą na ciemnym lakierze udaje mi się nie robić mazów.

Przy takiej metodzie aplikacji pozostaje tylko pytanie czy jest to QD... :o

Opublikowano

No to ja inaczej robię. Rozpylam na samochodzie i dopiero rozprowadzam. Spróbuję swój wstawić do lodówki. Zobaczymy czy coś pomoże.

No właśnie ... czy to jest QD. Zdecydowanie szybciej bym naniósł wosk niż to QD. To jest dobre od czasu do czasu kiedy można poświęcić więcej czasu i się pobawić a jak ja myję samochód co tydzień i muszę się z tym chrzanić ze 2h to już nie jest takie fajne.

Opublikowano

Mam ten QD i tak jak wspomniałeś , wymaga małej wprawy w nakładaniu , to prawda że zostawia ciemniejsze plamy , ale wystarczy że odwracamy fibrę i suchszą stroną przecieramy i nie ma plam . Stosowałem go w słońcu , nie było to mocne słońce , ale nie miałem problemów z dotarciem , ale trzeba przyznać że Pro Detailer o wiele łatwiej się dociera ( dla mnie ) .

Czasem sie zastanawiam czy to jest jeszcze QD czy już QW , bo na moje oko bliżej mu do QW . :)

Opublikowano

To w takim razie ja następnym razem spróbuję go wsadzić do lodówki i aplikować na rozgrzany lakier. Bo na zimnym jest naprawdę fatalnie. Ciężko te plamy dotrzeć. Może na gorącym łatwiej się je poleruje. Jeszcze jakbym znalazł coś na te plamy i zacieki po wodzie to było by idealnie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To teraz pytanie dla działających na produktach Zymol - jaki QD polecicie mi do Carbonu? Na chwilę obecną używałem Finish Kare - efekt dobry, ale wiecie apetyt rośnie :D a skoro już wskoczyłem na wyższą półkę to czas na kolejną lepszą zmianę - tym razem QD.

Opublikowano

AMS, Ja szedłbym linią i powiem, że zwykły Detail wystarczy, ale.. możesz używać tego z którym najlepiej Ci się pracuje i posiadasz na stanie. Jak Ci będzie ciągnął to dojedź na nim do końca butelki i pomyśl o zmianie. Jak nie dasz rady to przeznacz obecny do mniej szczytnych celów i kup inny, właściwy.

Opublikowano

Wydaje mi się, że podstawową rzeczą jest zadać sobie pytanie jakiego efektu oczekujemy od QD. Jeżeli sobie na nie odpowiemy wtedy możemy zacząć szukać produktu, który spełni nasze oczekiwania. Ja stosuję California Gold Showtime Instant Detailer i jestem z niego zadowolony. Miałem ten sam kłopot co kolega kilka postów wyżej, chodzi o twardą wodę i ślady po niej. Dlatego właśnie zacząłem m. in. stosować ten preparat. Nie chciałem bawić się w taki sposób jak kolega. Teraz po każdym myciu na myjce bez pośpiechu osuszam lakier, a później element po elemencie nanoszę (spray) preparat, rozprowadzam, a potem przecieram suchą mikrofibrą. Efekt jest zadowalający. Żadnych śladów po twardej wodzie, smug, zacieków. Szczerze też przyznaję, że innych produktów tego typu nie ptóbowałem boo z tego jestem zadowolony. Cena też jest przyzwoita i nie masakruje kieszeni :good:

Opublikowano

Również szukam czegos co da dobry efekt wizualny i poradzi sobie z twardą wodą. Do tej pory uzywałem Pro Detailera od CG i efekt wizualny zadowalający, aplikacja również b.dobra tylko ni cholery nie radził sobie z śladami po twardej wodzie. Czasem nawet po dokałdym wytarciu wyleci coś z pod uszczelki itp itd i niestety Prodetailer srednio sobie dawał radę z białymi śladami an czarnym lakierze. Co powiecie o QD od AF??

Opublikowano

spróbuj Reloada od CarPro,u partnerów masz tester za 20 zł-jak sie okaże lipa to dużo nie stracisz,ale nie zawiedziesz się-polecam Ci,mam tez P40 i na moim czarnym lakierze sie "chowa" do Reloada

• Partner forum
Opublikowano
nie ma raczej sensu kłaść coś z wyższej półki na budżetowy wosk
Złe myślenie :acute:

QD dobieraj bardziej pod względem składu i efektu jaki chcesz uzyskać a nie pod względem ceny , firmy itp.

Reload traktowałbym bardziej jako Spray Sealant a nie Quik detailer.

Opublikowano

Efekt po prodetailerze mnie zadowalał z wyjątkiem śladów po twardej wodzie tak wiec chyba na test zdecyduje się na QD od AF bo jest w przystępnej cenie zobaczymy jak się spiszę w porównaniu do CG :)

Opublikowano
i poradzi sobie z twardą wodą.

używałem już kilkunastu QD, wodę mam ze studni, więc posiada okropne ilości wapnia i żelaza, nawet czasami po wytarciu czuć że lakier jest "tępy"

chyba najlepiej radzi sobie Koch -Chemie Quick&Shine elegant, fajnie pachnie i niedrogi, bodajże niecałe 40 zł za litr, tyle że butla bez atomizera.

Śliskością lakieru po zastosowaniu bije wszystko co do tej pory używałem.

jest tylko jedno ale, średnio wygląda na ciemnych lakierach, rozjaśnia je i nadaje lśniącego sealentowego połysku, mimo to bardzo go lubię

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miał już ktoś styczność z VP Zelos Fortifier? Cena jest zaskakująco wysoka :o Pytanie czy jest czegoś wart ten produkt :)