Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, czyli trzeba się wybrać po qd :-] Akurat Fusso jest świeże co prawda 1.5msc ale zaledwie jedno mycie i kilkaset (<500 :D ) kilometrów to dla tego wosku rozgrzewka.

Opublikowano
Hej :) przyciemni srebrny kolor?

Hmm , dlaczego chcesz przyciemniać srebrny kolor , który z natury jest kolorem jasnym , ja bym szukał czegoś co go jeszcze podkręci , doda jeszcze większego połysku , szklistości.

Opublikowano

Witam

Właśnie skończyłem UQD z Megsa i chciałbym spróbować czegoś innego z czystej ciekawości bo do megsa nic nie mam, a wręcz jestem zadowolony.

U mnie jest taki problem, że myje głownie na bez dotyku i QD potrzebuje do "domycia lakieru".

Lakier koloru czarnego, a na nim leży Coli 476.

Dobrze aby nowy QD krył minimalnie ryski, dał ładną szklistość i był antystatyczny bo strasznie się kurzy u mnie w pracy.

Mam kilka typów takich jak AF Finale, FK 146, Fk 425, CG Pro Detailer, SG Quick Detail Spray, Botox... lecz chciałbym was wysłuchać bo z QD używałem tylko UQD :roll:

Opublikowano
na srebrny jakiś syntetyk raczej, też nie rozumiem po co przyciemniać srebrny zamiast dodać mu szklistości

Kiedyś spodobał mi się ten efekt, tyle że został osiągnięty przez wosk Swisswaxa :) Zastanawiam się czy któryś QW bądź QD dałby podobny efekt. Obecnie na samochodzie leży combo Duraglossa. Może DG Aquawax? Za sugestię nt. "podbijacza" szklistości też będę wdzięczny :) No i tak jak wspomniałem, dobrze by było gdyby był jak najtrwalszy. Pytam bo kończy mi się QD od DG i BSD. O ile lubię kosmetyki Duraglossa o tyle ich QD już nie kupię. BSD mi się podoba bo nawet w warunkach zimowych długo leży i kropelkuje, a w cieplejszych warunkach potrafi przeleżeć do jesieni no i jest niedrogi.

Opublikowano

Od dwóch sezonów używam preparatów Duragloss.Przedtem uzywałem Optimum. Na sealantach Duragloss najbrdziej odpowiadają mi 3 specyfiki( sprawdzałem wiele,zostały te):

1 Optimum Car Wax

2.Megs Ultimate Quik Wax

3. Duragloss Aqua Wax

Podałem według trwałości od najtrwalszego do najmniej trwałego z tej trójki.Podobnie klasyfikuje wygląd,ale różnice są nieznaczne

Dodane po 2 minutach 44 sekundach:

I jeszcze .Quik Detailer Duraglossa również uważam za jeden z najsłabszych ich produktów. Reszta jest świetna.

Opublikowano

ostatnio używałem PB QD+ , teraz użyłem Sonax BSD i musze powiedzieć że look mocno na plus, jednakże śliskość na minus, i to mocno na minus, aż się zdziwiłem :o

• Moderator
Opublikowano
teraz użyłem Sonax BSD, jednakże śliskość na minus, i to mocno na minus, aż się zdziwiłem :o

Widzę, że forum zatoczyło kolejne kółko i zaczyna się ponowne odkrywanie rzeczy wiadomych od kilku lat...

• Moderator
Opublikowano
711639 Widzę, że forum zatoczyło kolejne kółko i zaczyna się ponowne odkrywanie rzeczy wiadomych od kilku lat...

zataczamy koło. Kolejna stara gwardia znalazła sobie nowe hobby a młodzi odkrywają świat ;):D;)

Opublikowano

rychu - ano zatoczyło , ale jaka frajda dla niektórych odkrywania oczywistości.... :)

Panowie co do QD Duraglossa , czego wy się spodziewacie po QD , bo z biegiem czasu sama idea na tym forum zostało gdzieś zagubiona by nie powiedzieć wypaczona . Wszyscy oczekują zajebistych kropli , jak po drogim wosku , oczekują super połysku jak po korekcie lakieru pastami lub tyrania cały dzień ręcznie , no i oczywiście najlepiej jak by leżał ze 3 miesiące . Ślepa uliczka marzeń...

Duragloss to najmniej sprawiający problemy QD. W obecnym czasie jest bardzo duże pylenie/kurzenie , usuwam dusterem pył/kurz i jadę duraglosem , nie ma znaczenia czy lakier jest zimny czy gorący , nie ma najmniejszych problemów z docieraniem ,przyjemny zapach , połysk ? Na lakierze leży odpowiedni wosk i on za niego odpowiada ... :)

Opublikowano

Zgoda.Ale są lepsze QD,które oprócz tego co wymieniłeś dają dodają trochę "tego czegoś" Dla mnie póki co najlepsza jest klasyka. Optimum Instant Detailer, Poorboys Spray & Gloss, Finish Kare 425. Ponieważ nie fascynuję się kropelkami, nie rozumiem zachwytów nad BSD. Dla mnie ot taki sobie,ze słabymi własnościami ochronnymi.

Opublikowano

Wracając do mojego poprzedniego postu zawęziłem grono faworytów, zastanawiam się nad:

-Finish Kare 425

-Angelwax QED

-Prima Slick

-CHEMICAL GUYS PRO DETAILER

Głowne zadania to : Domycie lakieru po myjce bezdotykowej, nie przyciąganie kurzu, plus ładny look (szklistość, przyciemnienie), mógł by też maskować minimalnie mikrorysy, fajnie jak by utrzymał się jak najdłużej.

Wiem, ze wymagam zbyt wiele :kox: Ale z tych 4 co byście wybrali?

FK 425 ile potrafi się utrzymać ?

Opublikowano
711786 Domycie lakieru po myjce bezdotykowej

Czyli chcesz po "bezdotyku" wypsikać QD autko i dotrzeć mf? :o

Jeśli tak , to :

711786 mógł by też maskować minimalnie mikrorysy

Ta cecha powinna być napisana baaardzo wielkimi literami i jeszcze powinieneś to napisać wytłuszczonym tekstem ! ;)

Opublikowano

Wiem, że w taki sposób mogę porysować lakier, ale nie mam możliwości za każdym razem myć na dwa wiadra, a często po prostu podjeżdżam na bez dotyk spłukać autko i wtedy potrzebuje qd do waterspoot-ów itp.... Uroki mieszkania w bloku.

Opublikowano

Jak tak robiłem QD zrobionym z szamponu do mycia bez spłukiwania DG. Wmawialem sobie, że skoro jest z takiego szamponu, to jest to w miarę bezpieczne :D ale też nie miałem samochodu po korekcie, więc nie było spiny ;)

Opublikowano
Wracając do mojego poprzedniego postu zawęziłem grono faworytów, zastanawiam się nad:

-Finish Kare 425

-Angelwax QED

-Prima Slick

-CHEMICAL GUYS PRO DETAILER

Głowne zadania to : Domycie lakieru po myjce bezdotykowej, nie przyciąganie kurzu, plus ładny look (szklistość, przyciemnienie), mógł by też maskować minimalnie mikrorysy, fajnie jak by utrzymał się jak najdłużej.

Wiem, ze wymagam zbyt wiele :kox: Ale z tych 4 co byście wybrali?

FK 425 ile potrafi się utrzymać ?

Rozważ Car pro ech2o i odpowiednio rozcieńcz

Opublikowano

Jest bardzo dobrze , u mnie nie ma problemu z docieraniem , śliskość odprowa dzenie wody jak dla mnie jest super

Poza tym w tej cenie daje niezły połysk

Opublikowano

A jak z przyciąganiem kurzu? I mniej więcej ile czasu sie utrzymuje?