Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poorboy's spray and gloss, mało się o nim mówi ale nawet na rozgrzanym lakierze nie zostawia śladów, a na chłodnym wystarczy tylko przetrzeć mikrofibrą i to wszystko, bez żadnego docierania na 2 fibry. Teraz używam QD1 i tutaj już aż tak fajnie nie jest ale też nie jest źle.

Opublikowano
Co zamiast beznadziejnego Morning Dew od SG? Tego preparatu nie da się dotrzeć, choćbym polerował auto pół dnia to i tak pozostawia po sobie mazy na całej karoserii. Robiłem do niego trzy podejścia i mam dosć. Ogólnie to już drugi preparat od SG po którym jestem rozczarowany. Lokalny sprzedawca zachwalał QD+ od Poorboy's. Auto czarne więc fajnie jakby produkt podbijał czerń. Jeżeli to ważne to wosk jaki mam na aucie to SOFT99 - Water Block Wax Gloss Type Dark.

Co Wy za problemy macie z tym MD :shock: ja już 3 butelkę zaczynam i żadnych mazow nigdy nie miałem a w przeróżnych warunkach nakładalem, może nie jest aż tak banalnie prosty jak co niektóre ale trudny też nie,może to zależy od techniki nakladania :o

Opublikowano

Witam. Pytanie amatora.

Czy UQD wystarczy do cotygodniowej pielęgnacji lakieru po umyciu samochodu szamponem (mam SONAX z woskiem oraz gąbkę z mikrofibry), spłukaniu na myjni bezdotykowej i osuszeniu Fluffym?

Mycie tylko na myjkach gdyż nie mam własnego miejsca (jeszcze doświadczenia oraz funduszów) na całościową dekontaminację lakieru. Dobrze byłoby nałożyć coś przed myciem aby nie porysować lakieru podczas używania UQD? Czy po nałożeniu UQD warto czymś jeszcze zawoskować?

Opublikowano

[ref=#ff3366]Cineos[/ref], zadajesz po kilka razy te same pytania porozrzucane po całym forum. Doucz się trochę, doczytaj co jak po kolei się robi, na czym polega detailingowe mycie i wróć z ewentualnymi pytaniami wątpliwościami.

Opublikowano
Amatorzy też powinni umieć czytać Forum ... Tak więc odsyłam do lektury :wallbash:

Przez te kilka dni trochę przeczytałem. Nie da się od razu wszystkiego pojąć. Dlatego pytanie jest dosyć konkretne i zawężone do tego czy przed nałożeniem UQD i bez całkowitej dekontaminacji lakieru (jak pisałęm dopiero o tym czytam i nie mam pieniędzy na zakup od razu niezbędnej całości), muszę zastosować jakiś specjalny specyfik czy wystarczy samo dokłądne mycie? Oraz czy położenie na UQD jakiegokolwiek wosku ma sens bez gruntownego czyszczenia (odsmolenia, glinkowania).

Tematów jest naprawdę dużo. Czytam o tym, że polerka, cleaner, wosk, to podstawa. Moje pytanie to pytanie od czego zacząć. Każdy zawsze kiedyś zaczynał, tak jak ty. Proszę o wyrozumiałość.

[ref=#ff3366]Cineos[/ref], zadajesz po kilka razy te same pytania porozrzucane po całym forum. Doucz się trochę, doczytaj co jak po kolei się robi, na czym polega detailingowe mycie i wróć z ewentualnymi pytaniami wątpliwościami.

Pytania zadaję, w różnych działach, ponieważ jestem do nich odpowiednio kierowany. Zacząłem od zestawu dla amatora, potem pisałem w temacie dot. UC, gdzie zostałem przekierowany do tego teamtu. Chyba lepiej pisać konkretne pytania na temat danego produktu w odpowiednim dziale, niż nie na temat?

Opublikowano
706895 czy przed nałożeniem UQD i bez całkowitej dekontaminacji lakieru (jak pisałęm dopiero o tym czytam i nie mam pieniędzy na zakup od razu niezbędnej całości), muszę zastosować jakiś specjalny specyfik czy wystarczy samo dokłądne mycie?

Wystarczy. Niewiele Ci to UQD da w tej opcji

706895 Oraz czy położenie na UQD jakiegokolwiek wosku ma sens bez gruntownego czyszczenia (odsmolenia, glinkowania).

Nie ma. Na UQD się wosku nie kładzie. Wosk się kładzie na lakier. UQD na wosk

706895 Przez te kilka dni trochę przeczytałem

Śmiem wątpić

Opublikowano

[ref=#ff3366]Cineos[/ref], jeśli chcesz się ograniczyc do umycia auta i nałożenia czegos na szybko to bardziej jakiś QW niż QD,jakiś tam efekt i minimum zabezpieczenia bedzie

Opublikowano

Śmiem wątpić

Panowie, proszę. Przecież nie będę poświęcał całych dni, ponieważ każdy ma swoje sprawy. Może po prostu wybieram złe działy/tematy. Rozumiem, że internet rządzi się własnymi regułami, ale bądźcie trochę wyrozumiali.

Jak pisałem wcześniej chcę zadbać o lakier w codziennym użytkowaniu, nie od razu zajmując się kompleksowym zabezpieczaniem. Wcześniej otrzymałem odpowiedź, że wystarczy do tego QD, dlatego piszę w odpowiednim temacie. Myślę, że pytania również odnoszą się do szczegółu a nie do ogółu.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Różnica w aplikacji między QD a QW jest niewielka,QW jest stworzony po to by właśnie na szybko zabezpieczyć auto choc trwalosc jest ograniczona,a QD by odświeżyć już nawoskowane auto,tak w teorii bo w ostatnim czasie różnica między obydwoma produktami zaczyna się zacierac

Opublikowano
Różnica w aplikacji między QD a QW jest niewielka

No i to jest moim zdaniem chory trend w detailingu w ostatnich latach, kończy się to tym, ze quickdetailer jest slowdetailerem i przy owczym pędzie do lania tony "smalcu" do quickdetailerów, prawdziwe środki "psiknij/przetrzyj/zapomnij" są już w mniejszości. :?

Opublikowano
dla mnie QW robią lepszą robote w kwestii wyglądu niż QD. Jak mam na czyste auto wybrać czym prysnąć to zazwyczaj QW. Rzecz gustu

To powinno być oczywiste,takie jest zadanie QW,QD ma tylko podkręcic nieco wcześniej nalozony wosk.Choc ostatnio zależy jaki QD i QW :D jednym z moich ulubionych QD jest QW od megsa,a znany MD sprawdziłby się świetnie w roli QW ma w sobie tyle wosku że aż się klei :D

Opublikowano

Śmiem wątpić

Panowie, proszę. Przecież nie będę poświęcał całych dni, ponieważ każdy ma swoje sprawy. Może po prostu wybieram złe działy/tematy. Rozumiem, że internet rządzi się własnymi regułami, ale bądźcie trochę wyrozumiali.

Jak pisałem wcześniej chcę zadbać o lakier w codziennym użytkowaniu, nie od razu zajmując się kompleksowym zabezpieczaniem. Wcześniej otrzymałem odpowiedź, że wystarczy do tego QD, dlatego piszę w odpowiednim temacie. Myślę, że pytania również odnoszą się do szczegółu a nie do ogółu.

Pozdrawiam ;)

No ale Kolego to jest zaśmiecanie forum. Masz tu świetną zakładkę,po przeczytaniu będziesz wiedział wszystko. Zobacz z czego składa sie Forum i nie będziesz musiał rozsiewać po kilku tematach.viewtopic.php?f=6&t=2601&view=unread#unread

Opublikowano
Różnica w aplikacji między QD a QW jest niewielka

No i to jest moim zdaniem chory trend w detailingu w ostatnich latach, kończy się to tym, ze quickdetailer jest slowdetailerem i przy owczym pędzie do lania tony "smalcu" do quickdetailerów, prawdziwe środki "psiknij/przetrzyj/zapomnij" są już w mniejszości. :?

Dlatego Funky Witch Botox'em podąża "starą szkołą".

Quick detailer służy do BARDZO szybkiego odświeżenia lakiery. Tak jak napisałeś KHOT, Botox to produkt PPZ.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja pierwszy kontakt z QD rozpoczynam od SG MD, czerwony niemetalik, zobaczymy jaki da efekt, wrzucę jakieś foto tylko niech się wreszcie wypada i rozciepli :D