Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja używałem hybryda na mokry lakier, następnie spłukanie pod ciśnieniem i wytarcie do sucha, taki sposób aplikacji jest ok też nie było mazów ale za to trochę pitolenia, natomiast tak jak piszesz nie próbowałem tzn wilgotna fibra strzał i przetarcie, jak brałem na sucho to niestety były problemy.

Musze spróbować tym sposobem który przedstawiłeś.

• Moderator
Opublikowano
652231 A ja chciałbym zapytać jak się ma sprawa z docieraniem field glaze? Już od dłuższego czasu chodzi za mną ten qd, jest wymagający w aplikacji? Jeśli ktoś korzysta będę wdzięczny za opinię.

Nie mam z nim żadnych problemów. Bardzo szybko się go aplikuje i łatwo poleruje.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie aplikowania QD. Po prostu nakłada się go na suchy lakier po umyciu i wyciera do sucha mikrofibrą? I czy takie wycieranie nie powoduje mikrorys bo jak wiadomo tarcie czymkolwiek po suchym lakierze to nie jest dobry pomysł :)

Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie aplikowania QD. Po prostu nakłada się go na suchy lakier po umyciu i wyciera do sucha mikrofibrą? I czy takie wycieranie nie powoduje mikrorys bo jak wiadomo tarcie czymkolwiek po suchym lakierze to nie jest dobry pomysł :)

Psikasz dwa-trzy strzały na panel i wypracowujesz mikrofibrą, nie ma w tym żadnej filozofii. Możesz też psikać bezpośrednio na fibrę, poza tym to pytanie nie do tego działu ;)

Dzięki Panowie za info z FG, trafił ponownie do koszyka i kupiony :)

Eryczek użytkowałeś może lotosa? Nawet swissvax nazywa go niekiedy spray sealantem a nie qd. Szczerze mówiąc to już trochę tych sealantów, quick wax-ów mi się uzbierało i ostatnio preferuję bardziej klasyczne qd, łatwe i przyjemne w pracy.

Opublikowano

I właśnie po to są QD żeby nie narobić mikrorys ;)

Ważne jest żeby do aplikacji QD nie używać pierwszej lepszej lipnej mf. Najlepiej sprawdzają się delikatne o wysokiej gramaturze.

W zależności od rodzaju qd psikasz raz/dwa na element i jazda. Ważne żeby nie lać tego litrami bo raz, że trudniej będzie wypracować jak Ci po chwili mf cała nasiąknie, a dwa że to zwyczajne marnowanie produktu. W myśl głównej zasady6detailingu - im mniej, tym lepiej ;)

• Moderator
Opublikowano
Eryczek użytkowałeś może lotosa? Nawet swissvax nazywa go niekiedy spray sealantem a nie qd. Szczerze mówiąc to już trochę tych sealantów, quick wax-ów mi się uzbierało i ostatnio preferuję bardziej klasyczne qd, łatwe i przyjemne w pracy.

Tak, wypsikałem już prawie całą butelką. Trudno mi powiedzieć czy to spray selant czy qd - dziś granice są płynne :) Lotos Speed ma konsystencję wodnistą i cytrusowy zapach. Oryginalna butelka ma świetny atomizer - wytwarza delikatną mgiełkę dzięki czemu łatwiej zaoszczędzić produkt. Aplikacja jest bezproblemowa - na początku jeden strzał na fibrę a później jeden - dwa strzały na element w zależności od wielkości. Docieranie jest banalne. Ja zwykle rozprowadzam go na kilku elementach a po chwili wracam z drugą fibrą i docieram to co zostało na lakierze.

Lotos Speed daje fajny look, śliski efekt i zapewnia hydrofobowość na wysokim poziomie.

I jeszcze wrócę do Twojego pytania o charakter Lotos Speeda. Wg mnie to typowy QD.

Lotos Speed położony na goły lakier dał mi przeciętny efekt hydrofobowy i raczej słabą trwałość, więc spray sealant z niego raczej kiepski. W poszukiwaniu trwalszej i lepszej ochrony "w płynie" w wydaniu SVa, szedł bym raczej w Nano Expressa. To też rewelacyjny produkt ale aplikuje się go właśnie jak typowy QW.

Opublikowano

Panowie piszcie co najlepsze na soft fusso 12 month dark miedzy woskowaniem po myciu

Auto czarny lakier

Ma być piękne(kroplelkowanie,nie przyciągać kurzu,trwałość,wet look,przyciemnić lakier,wzmocnić i uzupełnić wosk fusso 12 month dark)ogólnie najładniejszy efekt po którym tak będzie

1 Meguiars UQD lub UQW

2 Soft luxury gloss

3 Soft fukupika

4 DG 951

Napewno dużo osobom się to przyda

Pozdrawiam

Opublikowano

Meguiars quick wax, a najlepiej Gyeon wetcoat z pianownicy. Aplikacja w 5min, nie trzeba trzeć po aucie fibrą, a efekt taki sam, albo lepszy jak po w/w, świetne odpychanie wody.

Opublikowano

czy taki sam efekt to bym polemizował, ciekawe czy pobije quik waxa trwalością to raz, po za tym po quik waxie auto wygląda super, a po wet coat raczej sie nie uzyska takiego looku więc to są dwa różne produkty

Opublikowano

No dobra widzę za albo

Meguiars UQW lub UQD

To który jakie są ich zalety i minusy miedzy sobą

Co daje np UQW a czego np mu brakuje w porównaniu do UQD

Opublikowano
Panowie piszcie co najlepsze na soft fusso 12 month dark miedzy woskowaniem po myciu

Auto czarny lakier

Ma być piękne(kroplelkowanie,nie przyciągać kurzu,trwałość,wet look,przyciemnić lakier,wzmocnić i uzupełnić wosk fusso 12 month dark)ogólnie najładniejszy efekt po którym tak będzie

1 Meguiars UQD lub UQW

2 Soft luxury gloss

3 Soft fukupika

4 DG 951

Napewno dużo osobom się to przyda

Pozdrawiam

U siebie na coat'a kładłem adbl qd1 i optimum instant detailer - oba ze świetnym efektem wizualnym, a fusso przez nie wspomagane wytrzymało od 8 do 10 miesiecy (w zależności od miejsca na aucie)

Opublikowano
No dobra widzę za albo

Meguiars UQW lub UQD

To który jakie są ich zalety i minusy miedzy sobą

Co daje np UQW a czego np mu brakuje w porównaniu do UQD

z wyglądu są obydwa podobne, natomiast jak chcesz produkt do np usuwania water spotów czy np przetarcie lekko zakurzonego auta to UQD sie lepiej sprawdzi, UQW należy stosować tylko na idealnie czysty lakier.

Opublikowano

A który dłużej poleży UQW czy UQD????

Psikam tylko i wyłącznie po myciu(dobrym myciu)

To w moim przypadku co da lepszy efekt

Nigdy nie przecieram zakurzonego auta zawsze myje i psikam tylko po myciu

Opublikowano

Wetcoat wytrzyma tyle samo co środki Megsa czyli pewnie koło 1-1,5 miesiąca. QW i UQD są świetne, trudno o lepsze qd, wydajne i banalne w aplikacji. Zrzucanie wody i efekt samooczyszczania lepszy ma Gyeon moim zdaniem, tylko trzeba nakładać Wetcoat pianownicą, ja używam 100ml na dużego sedana, plus taki, że ochrona jest na wszystkim, szyby, felgi itd. Miałem i UQW i UQD, uważałem je za bardzo dobre, ale najzwyczajniej nie lubię poświęcać więcej czasu na pielęgnację auta niż jest to konieczne. UQW kupię ponownie do lekkich zabrudzeń, po odświeżeniu przodu auta po czyszczeniu owadów, jakieś odciski palców, itp.

Opublikowano

A jak używacie tego Wetcoata w pianownicy? Rozrabiacie z wodą czy jak? Ktoś podpowie, bo bym skorzystał z chęcią z takiej opcji.

Pianownice mam Epoca 2L

Opublikowano
Wetcoat wytrzyma tyle samo co środki Megsa czyli pewnie koło 1-1,5 miesiąca. QW i UQD są świetne, trudno o lepsze qd, wydajne i banalne w aplikacji. Zrzucanie wody i efekt samooczyszczania lepszy ma Gyeon moim zdaniem, tylko trzeba nakładać Wetcoat pianownicą, ja używam 100ml na dużego sedana, plus taki, że ochrona jest na wszystkim, szyby, felgi itd. Miałem i UQW i UQD, uważałem je za bardzo dobre, ale najzwyczajniej nie lubię poświęcać więcej czasu na pielęgnację auta niż jest to konieczne. UQW kupię ponownie do lekkich zabrudzeń, po odświeżeniu przodu auta po czyszczeniu owadów, jakieś odciski palców, itp.

wszystko fajnie tylko jednak porównaj wygląd auta po pryśnięciu quik waxem a po wet coat :)