Jump to content

Powłoka ceramiczna/kwarcowa/wosk ile wygrzewać IR ?

Recommended Posts

Cześć, piszę  z pytaniem ile czasu wygrzewać promiennikiem lakierniczym powłokę ceramiczną/kwarcową ? A ile wosk czy te wartości się różnią.

Czy wystarczy po nałożeniu każdej warstwy 3min w 60c ? Ile wygrzewacie pojedynczy element czasu i jakie są wasze spostrzeżenia ?

Pozdrawiam.

• 1 month later...
  • Dystrybutor

Odpiszę odnosząc się do powłoki ceramicznej. Oczywiście można wygrzewać powłoki (nie wszystkie) czas ok 5-7min w temp 50-60st. Nic jednak nie zastąpi "odstania" samochodu w stałych warunkach w temperaturze powyżej 10-15c przez minimum 12 godzin a optymalnie 24

Wygrzewanie wosku nie ma dla mnie sensu

51 minut temu, Nano Ceramic Protect napisał:

Tak jak poprzednik napisał, wygrzewać powłokę można, ale najlepiej aby "po Bożemu" odstała 12h.

A mogę wygrzać i zostawić samochód na 24h by dumnie czekał na klienta :D ? tak wydaję się najbardziej cacy

14 godzin temu, e36ace napisał:

A wypocenie naturalnego wosku w sterylnych warunkach (garaz ;))??

Miedzy warstwami wystarczy srednio 1-2h odstepy (chyba ze producent zaleca inaczej) i finalnie grzanie wszystkich warstw.

21 minut temu, hihol napisał:

A wypocenie naturalnego wosku w sterylnych warunkach (garaz ;))??

Miedzy warstwami wystarczy srednio 1-2h odstepy (chyba ze producent zaleca inaczej) i finalnie grzanie wszystkich warstw.

Podczas utwardzania z wosków parują rozpuszczalniki, olejki itp, ale:

Nie wszystkie woski się pocą.

Choć mogą to robić zarówno naturale (Zymol) oraz syntetyki (Fusso w upały).

Wosk po aplikacji można zostawić w spokoju, niech się utwardza samoistnie od kilku do kilkunastu godzin. Nie potrzebuje dedykowanego wygrzewania.

Temat nie jest o skrajnych sytuacjach.

W normalnych warunkach nie zauważyłem żeby wygrzewanie wosku wnosiło jakąkolwiek wartość dodaną.

Jest strata prądu oraz czasu na bieganie z promiennikami i termometrem. 

16 godzin temu, e36ace napisał:

Widzę, że nie tylko ja mam taką opinię.

• Okay 1

• Dystrybutor
2 godziny temu, Gozdziu23 napisał:

A mogę wygrzać i zostawić samochód na 24h by dumnie czekał na klienta :D ? tak wydaję się najbardziej cacy

Na pewno przyśpieszy to proces, ale i tak furę trzeba zostawić na noc. Bić się o 3 godziny z promiennikiem za kilka tysięcy wydaje mi się mało sensowne :)