Jump to content

Czym umyć napisy na oponach z wulkanizacji

Ubotek

Recommended Posts

Witam

jak w temacie poszukuje sposobu na zmycie napisów na oponach z wulkanizacji.

Nie są to napisy zwykłą kredą tylko jakby świeczka (?).

Tire cleaner od Shiny nie daje rady

Pozdrawiam 

• Moderator

Tez sie chętnie dowiem. Mi nawet Tar nie pomagał. Czasem dopiero po kilku miechach mycia schodziło.

Nie wiem jakich oni kred używają ale to istny terror.

Od jakiegoś czasu zawsze im powtarzam albo nie pisać w cale, albo na bieżniku albo od wewnętrznej strony

Da radę TYLKO cleaner do opon, ale mocno stężony i nie za pierwszym razem.

ExceDe Tire&Rubber Cleaner 1:3 udało mi się je prawie zetrzeć po trzech szczotkowaniach, ale kiedyś koncentratem ADBL Tire&Rubber Cleaner po takiej samej liczbie podejść zeszły całkowicie.

Ta kreda rzeczywiście jest taka tłusta. Ale że ja ogólnie nie lubię się zbytnio z wulkanizatorami i zawsze coś po nich poprawiam (w kwestii czystości - głównie likwiduję napisy, o które PROSZĘ, żeby napisać na bieżniku, co się udaje w może 20% przypadków, a także czyszczę felgi ze smaru montażowego, który paćkają nieraz do 1/4 długości ramion), to pokupowałem osobne felgi i mam ich gdzieś.

Godzinę temu, Michał126 napisał:

Da radę TYLKO cleaner do opon, ale mocno stężony i nie za pierwszym razem.

Bez przesady, bez tego cleanera dawałem sobie radę, teraz nie pamiętam dokładnie ,który z produktów dawał sobie super radę,ale nie był to dedykowany środek do opony jak piszesz.

24 minuty temu, psemo napisał:

Panowie sposób jest prosty - benzyna ekstrakcyjna na szmatkę, przetarcie kilka razy i gotowe ;)

Nic się nie działo z gumą?Teoretycznie można spróbować IPA/zmywacz silikonowy też.

34 minuty temu, Qlimaxss napisał:

@Ubotek a próbowałeś samym nie rozcieńczonym. Ja osobiście usunąłem te kredę  własnie cleanerem Shinigiego 

Próbowałem przy teoretycznie maksymalnym zalecanym stężeniu - 100ml produktu na 200ml wody.

• Moderator
2 minuty temu, Ubotek napisał:

Nic się nie działo z gumą?

Wszytko ok. Po umyciu na opnę nałożony dressing.

2 minuty temu, Ubotek napisał:

Teoretycznie można spróbować IPA/zmywacz silikonowy też.

Taaaa... IPA the best, dobra na wszystko! :D

IPA nie jest w ogóle agresywna dla powierzchni, ale czy tu coś ruszy - no nie wiem, warto spróbować.

Tak jak powiedziałem - ja to kiedyś wyczyściłem do szczętu czystym cleanerem ADBLa. Ale potem przesiadłem się na ExceDe, który robię 1:3 lub 1:4 i on tego do końca nie zmył, ale prawie. Zatem uważam taki kierunek za słuszny, zwłaszcza, że taki cleaner jest delikatny dla opon.

• Administrator

Możecie użyć produktów z Koch Chemie. Eulex lub OrangePower. Robimy to na co dzień. Nowe fabryczne napisy oraz te serwisowe schodzą beż problemu.