Ubotek Posted December 14, 2017 Report Share Posted December 14, 2017 Witam jak w temacie poszukuje sposobu na zmycie napisów na oponach z wulkanizacji. Nie są to napisy zwykłą kredą tylko jakby świeczka (?). Tire cleaner od Shiny nie daje rady Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 Mi działał tar&glue - schodziło bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Domel Posted December 15, 2017 Moderator Report Share Posted December 15, 2017 Tez sie chętnie dowiem. Mi nawet Tar nie pomagał. Czasem dopiero po kilku miechach mycia schodziło. Nie wiem jakich oni kred używają ale to istny terror. Od jakiegoś czasu zawsze im powtarzam albo nie pisać w cale, albo na bieżniku albo od wewnętrznej strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał126 Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 Da radę TYLKO cleaner do opon, ale mocno stężony i nie za pierwszym razem. ExceDe Tire&Rubber Cleaner 1:3 udało mi się je prawie zetrzeć po trzech szczotkowaniach, ale kiedyś koncentratem ADBL Tire&Rubber Cleaner po takiej samej liczbie podejść zeszły całkowicie. Ta kreda rzeczywiście jest taka tłusta. Ale że ja ogólnie nie lubię się zbytnio z wulkanizatorami i zawsze coś po nich poprawiam (w kwestii czystości - głównie likwiduję napisy, o które PROSZĘ, żeby napisać na bieżniku, co się udaje w może 20% przypadków, a także czyszczę felgi ze smaru montażowego, który paćkają nieraz do 1/4 długości ramion), to pokupowałem osobne felgi i mam ich gdzieś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 Godzinę temu, Michał126 napisał: Da radę TYLKO cleaner do opon, ale mocno stężony i nie za pierwszym razem. Bez przesady, bez tego cleanera dawałem sobie radę, teraz nie pamiętam dokładnie ,który z produktów dawał sobie super radę,ale nie był to dedykowany środek do opony jak piszesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał126 Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 @Thomas, w zasadzie masz rację, z tym, że ja paru produktów próbowałem i tylko ten spośród nich podjął równą walkę. A co do stosowania T&G do opon, to bałbym się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qlimaxss Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 @Ubotek a próbowałeś samym nie rozcieńczonym. Ja osobiście usunąłem te kredę własnie cleanerem Shinigiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator psemo Posted December 15, 2017 Moderator Report Share Posted December 15, 2017 Panowie sposób jest prosty - benzyna ekstrakcyjna na szmatkę, przetarcie kilka razy i gotowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubotek Posted December 15, 2017 Author Report Share Posted December 15, 2017 24 minuty temu, psemo napisał: Panowie sposób jest prosty - benzyna ekstrakcyjna na szmatkę, przetarcie kilka razy i gotowe Nic się nie działo z gumą?Teoretycznie można spróbować IPA/zmywacz silikonowy też. 34 minuty temu, Qlimaxss napisał: @Ubotek a próbowałeś samym nie rozcieńczonym. Ja osobiście usunąłem te kredę własnie cleanerem Shinigiego Próbowałem przy teoretycznie maksymalnym zalecanym stężeniu - 100ml produktu na 200ml wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator psemo Posted December 15, 2017 Moderator Report Share Posted December 15, 2017 2 minuty temu, Ubotek napisał: Nic się nie działo z gumą? Wszytko ok. Po umyciu na opnę nałożony dressing. 2 minuty temu, Ubotek napisał: Teoretycznie można spróbować IPA/zmywacz silikonowy też. Taaaa... IPA the best, dobra na wszystko! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubotek Posted December 15, 2017 Author Report Share Posted December 15, 2017 8 minut temu, psemo napisał: Taaaa... IPA the best, dobra na wszystko! Chodziło mi o to, że teoretycznie jest najmniej agresywna z tych produktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał126 Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 IPA nie jest w ogóle agresywna dla powierzchni, ale czy tu coś ruszy - no nie wiem, warto spróbować. Tak jak powiedziałem - ja to kiedyś wyczyściłem do szczętu czystym cleanerem ADBLa. Ale potem przesiadłem się na ExceDe, który robię 1:3 lub 1:4 i on tego do końca nie zmył, ale prawie. Zatem uważam taki kierunek za słuszny, zwłaszcza, że taki cleaner jest delikatny dla opon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted December 15, 2017 Administrator Report Share Posted December 15, 2017 Możecie użyć produktów z Koch Chemie. Eulex lub OrangePower. Robimy to na co dzień. Nowe fabryczne napisy oraz te serwisowe schodzą beż problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubotek Posted December 15, 2017 Author Report Share Posted December 15, 2017 @AreK podaj dokładnie o które produkty Ci chodzi, bo np. Koch ma ich troche. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredi88 Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 26 minut temu, Ubotek napisał: @AreK podaj dokładnie o które produkty Ci chodzi, bo np. Koch ma ich troche. 2 godziny temu, AreK napisał: Koch Chemie. Eulex lub OrangePower. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubotek Posted December 15, 2017 Author Report Share Posted December 15, 2017 Okej, myślałem że wymienił 3 firmy. Przeoczenie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts