Ubotek Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Witam jak w temacie poszukuje sposobu na zmycie napisów na oponach z wulkanizacji. Nie są to napisy zwykłą kredą tylko jakby świeczka (?). Tire cleaner od Shiny nie daje rady Pozdrawiam
Thomas Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Mi działał tar&glue - schodziło bez problemu.
Moderator Domel Opublikowano 15 Grudnia 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tez sie chętnie dowiem. Mi nawet Tar nie pomagał. Czasem dopiero po kilku miechach mycia schodziło. Nie wiem jakich oni kred używają ale to istny terror. Od jakiegoś czasu zawsze im powtarzam albo nie pisać w cale, albo na bieżniku albo od wewnętrznej strony
Michał126 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Da radę TYLKO cleaner do opon, ale mocno stężony i nie za pierwszym razem. ExceDe Tire&Rubber Cleaner 1:3 udało mi się je prawie zetrzeć po trzech szczotkowaniach, ale kiedyś koncentratem ADBL Tire&Rubber Cleaner po takiej samej liczbie podejść zeszły całkowicie. Ta kreda rzeczywiście jest taka tłusta. Ale że ja ogólnie nie lubię się zbytnio z wulkanizatorami i zawsze coś po nich poprawiam (w kwestii czystości - głównie likwiduję napisy, o które PROSZĘ, żeby napisać na bieżniku, co się udaje w może 20% przypadków, a także czyszczę felgi ze smaru montażowego, który paćkają nieraz do 1/4 długości ramion), to pokupowałem osobne felgi i mam ich gdzieś.
Thomas Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Godzinę temu, Michał126 napisał: Da radę TYLKO cleaner do opon, ale mocno stężony i nie za pierwszym razem. Bez przesady, bez tego cleanera dawałem sobie radę, teraz nie pamiętam dokładnie ,który z produktów dawał sobie super radę,ale nie był to dedykowany środek do opony jak piszesz.
Michał126 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 @Thomas, w zasadzie masz rację, z tym, że ja paru produktów próbowałem i tylko ten spośród nich podjął równą walkę. A co do stosowania T&G do opon, to bałbym się.
Qlimaxss Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 @Ubotek a próbowałeś samym nie rozcieńczonym. Ja osobiście usunąłem te kredę własnie cleanerem Shinigiego
Moderator psemo Opublikowano 15 Grudnia 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Panowie sposób jest prosty - benzyna ekstrakcyjna na szmatkę, przetarcie kilka razy i gotowe
Ubotek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 24 minuty temu, psemo napisał: Panowie sposób jest prosty - benzyna ekstrakcyjna na szmatkę, przetarcie kilka razy i gotowe Nic się nie działo z gumą?Teoretycznie można spróbować IPA/zmywacz silikonowy też. 34 minuty temu, Qlimaxss napisał: @Ubotek a próbowałeś samym nie rozcieńczonym. Ja osobiście usunąłem te kredę własnie cleanerem Shinigiego Próbowałem przy teoretycznie maksymalnym zalecanym stężeniu - 100ml produktu na 200ml wody.
Moderator psemo Opublikowano 15 Grudnia 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 2 minuty temu, Ubotek napisał: Nic się nie działo z gumą? Wszytko ok. Po umyciu na opnę nałożony dressing. 2 minuty temu, Ubotek napisał: Teoretycznie można spróbować IPA/zmywacz silikonowy też. Taaaa... IPA the best, dobra na wszystko!
Ubotek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 8 minut temu, psemo napisał: Taaaa... IPA the best, dobra na wszystko! Chodziło mi o to, że teoretycznie jest najmniej agresywna z tych produktów.
Michał126 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 IPA nie jest w ogóle agresywna dla powierzchni, ale czy tu coś ruszy - no nie wiem, warto spróbować. Tak jak powiedziałem - ja to kiedyś wyczyściłem do szczętu czystym cleanerem ADBLa. Ale potem przesiadłem się na ExceDe, który robię 1:3 lub 1:4 i on tego do końca nie zmył, ale prawie. Zatem uważam taki kierunek za słuszny, zwłaszcza, że taki cleaner jest delikatny dla opon.
Administrator AreK Opublikowano 15 Grudnia 2017 Administrator Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Możecie użyć produktów z Koch Chemie. Eulex lub OrangePower. Robimy to na co dzień. Nowe fabryczne napisy oraz te serwisowe schodzą beż problemu.
Ubotek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 @AreK podaj dokładnie o które produkty Ci chodzi, bo np. Koch ma ich troche.
Fredi88 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 26 minut temu, Ubotek napisał: @AreK podaj dokładnie o które produkty Ci chodzi, bo np. Koch ma ich troche. 2 godziny temu, AreK napisał: Koch Chemie. Eulex lub OrangePower.
Ubotek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 Okej, myślałem że wymienił 3 firmy. Przeoczenie 1
Rekomendowane odpowiedzi