ZANDAR Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Panowie, zamierzam zakupić świetlówki, jaka barwa światła będzie najlepsza ? Na świetlówkach trochę się znam to mogę powiedzieć, że najlepszy efekt uzyskasz przy modelach 830, 840 lub 865. Mogą być firmy Osram, Philips lub Sylvania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmwsrc Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Cześć, Na świetlówkach trochę się znam to mogę powiedzieć, że najlepszy efekt uzyskasz przy modelach 830, 840 lub 865. Mogą być firmy Osram, Philips lub Sylvania Podałeś trzy różne barwy, które znacznie się od siebie różnią: 830 - 3000 stopni kelwina 840 - 4000 stopni kelwina 865 - 6500 stopni kelwina. 840 będzie najlepsza, ale możesz poszukać też o wyższym stopniu oddawania barw np 940. Pozdr Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Jeśli ktoś używa metalohalogenów to proszę o podpowiedz czy metalogalogen 250w grzeje się też tak jak zwykły halogen np 400W. Bo nie da się wytrzymać przy zwykłym halogenie 400w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rickson Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Prawie nie grzeje w ogóle, w porównaniu ze zwykłym halogenem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 jeszcze do wyboru jest Halogen LED 50W lub Halogen Led 100w teraz nie wiem co kupić bo przy halogenie nie idzie wysiedzieć. Musze coś kupić na dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek WRO Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 HQI też grzeje się ale o wieeele mniej niż halogen. Nie używałem mocnego leda ale HQI jest rewelacyjne przy korekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Teraz nie wie co wybrać Ceny za metalohalogen zaczynają sie od 180zł A za halogen led 50 130zł , Halogen led 100w 270zł Kupiłem Halogen Led 50W, dam znać jak będzie się spisywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Halogen Led dotarł , był już testowany i jest rewelacja zero temperatury światło bardzo dobre , ładnie widać rysy. Polecam wszystkim co maja zwykłe halogeny, bo zwykły halogen to katorga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propekMONTER Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Uda się zrobić jakąś fotkę? Bo też poszukuje oświetlenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Jutro zaczynam prace przy Passacie to wstawię foto 50/50 no i samej lampy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek318 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 lukas93cs, jeżeli kupiłeś naświetlacz na diodzie COB to pewnie nie nagrzewa się bo ma słabe odprowadzenie ciepła na obudowe. Ja bym rozebrał i poprawił termikę, obudowa będzie się nagrzewać a led będzie lepiej pracował. Zobacz sobie temat na forum oświeconych: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9600&start=0 Ja również zakupiłem naświetlacz ledowy tyle że 20W i przy małej poprawie może posłużyć lata. Mógłbyś zrobić fotkę bez lampy błyskowej jak świeci ten naświetlacz 50W? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmwsrc Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Witajcie, Panowie (i jeśli czytają to Panie), umówmy się, że żaden halogen LED nie da tyle światła co lampa metalohalogenowa. Dla przykładu: - MH250W - 20000 lumen - MH400W - 35000 lumen - Halogen Led MCOB 50W - 2500 lumen - Halogen Led MCOB 30W - 1500 lumen Dane zaczerpnięte z firmy Kanlux, z którą współpracuję. Niby produkty chińskie ale zdecydowanie to ta lepsza chińszczyzna. Posiadają własne laboratorium gdzie dokładnie testują swoje produkty. Wiadomo, że oprawa Led jest dużo żywotniejsza no ale... Więc jeśli się ktoś zastanawia to podpowiem jeszcze, że liderzy detailingu stawiają mimo wszystko na oprawy MH. np. Pozdr Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Ta 50W nie jest zła wstawiam kilka foto z pracy przy Passacie ale niestety srebrny i mało widać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinkins Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Trochę mało tego światła umówmy się, że żaden halogen LED nie da tyle światła co lampa metalohalogenowa. Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 No zostaje mi kupić metalohalogen za rok. Ciekawe ile do jakiej temperatury rozgrzewa się metalohalogen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bling Factory Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Powiem tak, używam oświetlenie led do rajdów terenowych, i tam nie ma sobie równych... dlatego przekonany o świetnych właściwościach zakupiłem naświetlacz led chyba 30W. Jedyne do czego się nadaje to nie wiem... oświetlenie piwnicy albo pawlacza, bo do pracy przy lakierze to to się w ogóle nie nadaje! Przyczyną jest brak soczewki, i światło "rozpływa" się na boki, a niestety nie ma takiej mocy żeby być efektywnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capricorn Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Umówmy się że dobry naświetlacz led kosztuje krocie, moja lampa inspekcyjna led o mocy 36 W kosztowała 320 euro a i tak do pracy się nie nadaje tylko do inspekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Ja jednak będę zmieniał na MH ale dla mnie jest ważne jaką wytwarza temperatura, czy nie będzie grał w twarz jak zwykły halogen. Jeśli ktoś może sprawdzić to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek WRO Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 lukas93cs, grzeje się ale o wiele mniej. Napewno, też nie nagrzewa lakieru jak zwykły huligan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek318 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Słabsze grzanie MH prawdopodobnie jest związane z lepszą sprawnością (w odniesieniu do standardowych halogenów) co się przekłada na lepszą ekonomie podczas użytkowania. Gdzieś czytałem że jest porównywalna z oświetleniem ledowym, nie licząc wymiany samego MH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griffe Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Dla niezorientowanych w temacie MH daje bardzo dobre swiatlo i grzeje sie znacznie mniej od zwyklego H, ale trzeba pamietac o tym, ze nie mozna go wlaczac i wylaczac co chwile. Po zgaszeniu zapali sie znowu dopiero jak wystygnie - 3-5min srednio to trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmwsrc Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Poniżej foto lampy metalohalogenowej o mocy 150W na naszym dobrze oświetlonym magazynie. Jak ktoś ma ciemne pomieszczenie to efekt będzie jeszcze lepszy... Pozdr Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.pajak Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Ja mam dwa metahalogeny na statywach po 150W każdy, używam ich jako światło "kierowalne" jak coś robię konkretnego przy aucie - woskowanie, polerka, idt, itp. Dla takich prac super!!! Nie wyobrażam sobie natomiast metahalogenów jako codzienne światło do ogólnego oświetlenia garażu Za drogo i bez sensu Jako główne światło używam trzech opraw świetlówkowych 2x18w i powiem szczerze, że za mało. Muszę dołożyć jeszcze 2x tyle. Będę miał chwilę czasu to dołożę sobie do garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmakira Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Fajny pomysł na oświetlenie - tunel z kartongipsu pomalowany na biało i kilkanaście świetlówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xMarcin95x Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Zamieszam w temacie: 6:15 , nawet nieźle świecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi