SM Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 No, właśnie, i tak ściągniesz później wosk glinką, cleanerem czy środkiem ściernym, więc nie ma sensu inwestować w mocniejszy szampon, zwłaszcza, że dla siebie nie przeprowadzasz pełnego cyklu często. Jeśli jednak się uprzesz może być i aktywna piana, ale shampoo z pH nautralnym też będzie OK.
kabul Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja w takiej sytuacji używam aktywnej piany wlewając jej dwie nakrętki do wiadra z wodą i myję ręcznie. Można by użyć także jakiegoś Traffic Film Removera - Bardzo polecam ten http://www.ra-pi.pl/product_info.php?products_id=112
szoszon1983 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 w firmie mam dosyć mocną pianę autosmart (używamy jej do mycia ciężarówek), mogę jej używać do woli, bo kupujemy ją w 160l beczkach, więc pewnie tego użyję.
Przemek Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Mati, mam nadzieję, że na spotkanie będzie już u mnie wookie do przetestowania. Miałem go na ręce u Maćka, wygląda rewela. Natomiast jak wiesz, moje doświadczenia z rękawicami są raczej mizerne (smartwax dwustronna od kilku dni w użyciu). Natomiast co do mycia auta aktywną pianą vs szampon z neutralnym pH przed ściągnięciem wosków, to wydaje mi sie, że mimo wszystko szampon będzie delikatniejszy, chociażby dla uszczelek i plastików.
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ja mam rękawice megsa i wookiego. Wookie zdecydowanie lepiej na zimne dni, po prostu cieplej w łapę i ładnie się płucze. Megs też jest ok, delikatny ale trzeba dłużej wypłukiwać.
turzol Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ja muszę pochwalić rękawicę Lambswool Sonus-a. Użyta kilkanaście razy, po każdym myciu prana w pralce i dalej wygląda jak nowa. Ściągacz w myjce jest bardzo wąski przez co nawet zanurzając ją we wiadrze nie dostaje się do niej woda.
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ta Sonusa to coś takiego jak wookie, też owcza wełna.
kabul Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Jako ciekawostkę pokaże gąbkę. Miałem kilka takich -kupiłem kiedyś w sklepie lakierniczym po 1zł - to jest już ostatnia. Jak to coś ze zdjęcia wrzuci się do wody to zamienia się w gąbkę (niestety nie mam fotki) wielkości dłoni. Używam ich do nadkoli - bardzo miło się nią pracuję, ma pełno kraterów w których może się schować piasek ale do lakieru bałbym się jej trochę użyć. Do nadkoli extra.
kanar Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 to nie jest czasem ircha syntetyczna? bo wyschnieciu twardnieje na kamyk?
kanar Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 to w takim razie to nie to o czym myslalem
kabul Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Teraz to jest takie jakby sprasowane, o wymiarach princepolo - jak wsadzi się do wody to pulchnieje do wymiarów gąbki kąpielowej i taka już zostaje. Znalazłem taką na allegro - pisze ,że to gąbka wiskozowa.
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Bo to jest gąbka wiskozowa. A zewnętrzne strony są są trochę ścierne, ze związkiem krzemu.
kabul Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Są jakieś przeciwwskazania? Nadkolom i tak krzywdy nie zrobi ale lepiej wiedzieć.
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Nic im będzie na mokro sprawdź na kawałku jakiegoś lakieru, inwazyjna mocno nie jest, nawet słabiutka. Najlepiej na jakimś samochodzie na parkingu
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Ja używam rękawicy Meguiar i uważam, że rękawice są zdecydowanie lepsze od gąbek. Do wiaderka nalewam niewielką ilość szamponu i śmigam z ta rękawicą Potem jakieś woski i auto lśni!
malkolm Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 do tej pory do mycia używałem takiej rękawicy http://www.valdi.pl/go/_info/index.php? ... 79a9ad8e5b dzisiaj dostałem megsową, coś mi się wydaje jednak że będę używał stelli, wydaje mi się o wiele bardziej delikatna
przemas22 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 A ja mam zamiar przetestować gąbke Zymola. Jakoś zawsze dobrze myło mi się gabka. A myślę, że Zymok kichy nie sprzedaje. Teraz używam rękawicy Sonusa ale jakos nie mogę się do niej przyzwyczaić
malkolm Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 mnie irytuje ten ściągacz w megsie , ja do każdego płukania wcześniej ściągałem rękawicę , za gąbkami nie przepadam. przemas22, jak wypróbujesz tego zymola to coś napisz, może też się skusze na przyszły sezon, na ten już wystarczy zakupów
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ja zdecydowanie jestem za myciem rękawicami. Z czystym sumieniem mogę polecić The Shmitt, trochę drogie ale warte swojej ceny i mają fajne rozwiązanie z dwiema różnymi stronami i kilkoma twardościami. Dodatkowo nie są podatne na żadne odkształcenia itp.
julian Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 trochę drogie oznacza ilę? poza tym to zdjęcie mnie nieco mierzi, bo jak można lakier męczyć tą samą rękawicą co nadkola...nawet jeśli to druga strona, to przecież i tak wcześniej czy później ktoś włoży tą rękawicę do wiadra z tą samą wodą co do lakieru...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 z tego co pamiętam to około 100 zł. Są różne wersje, może być cała biała (bardzo miękka), żółta (średnia) i czarna (pełny hardkor ) lub też łączone białe z żółtymi.
kabul Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Gdzie je kupujesz? To oryginalny Chemical Guys czy inaczej brandowane?
Łukasz Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Gdzie je kupujesz? To oryginalny Chemical Guys czy inaczej brandowane? Przywiozę sobie taką rękawicę do "obmacania" - przetestujemy na spotkaniu forumowym
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Brandowane są jako The SchMITT i jest to ta sama firma, która odpowiada za pady The Edge. Jeśli chcesz mogę podesłać na PW kontakt do handlowca, który odwiedza mój zakład blacharsko-lakierniczy i z nim pogadasz.
Rekomendowane odpowiedzi