Jump to content

CarChem Car Care Shampoo 1900:1 LC 261 vs Mainz Passion

Recommended Posts

• Moderator
Posted

Parę osób dobitnie stwierdziło, że są to bliźniacze produkty. Nie dowierzałem bo używałem obu i miałem nieco inne odczucia... więc wzięliśmy z Justyną oba na raz by ostatecznie stwierdzić czy to ten sam szampon w innym opakowaniu...

Na początek wizualnie...

B1nx7L.jpg

5tZLk7.jpg

No właśnie - już na pierwszy rzut oka widać, że szampony mają inny kolor. Różnica jest też po wymieszaniu - Mainz jest zdecydowanie gęstszy i nie robi się w nim tyle pęcherzyków powietrza. Dodatkowo zapach, w obydwu słodki, owocowy, ale jednak różny. CarChem mało mi odpowiada, a Mainz jest ok, mi się kojarzył z poziomkami.

(uprzedzając czepialskich - szampony pochodzą z podobnego okresu i stały obok siebie na półce więc proszę o nie snucie teorii spiskowych w temacie przechowywania ;) )

No i dalej, odmierzyliśmy obydwu po mniej więcej 8ml i wlaliśmy do ~15 litrów wody

g5rn7f.jpg

29ZHJp.jpg

gseZ6R.jpg

pOkQ13.jpg

Najpierw aby porządnie wymieszać szampon przyłożyłem lancę do GG - na samo dno - po 10 sekund w każdym wiadrze

COhTIW.jpg

VfRgBC.jpg

jvYosZ.jpg

Potem po 10 sekund na samej górze tafli wody aby spienić

4hCjph.jpg

vF8rU0.jpg

guWn4N.jpg

Piana wyszła taka

os4yh9.jpg

I samo mycie - strona kierowcy CarChem, a pasażera Mainz

vS161y.jpg

Ek3P1O.jpg

DWldcH.jpg

wmo8ee.jpg

fAiWxe.jpg

pmWIOt.jpg

dCB4uH.jpg

fd7nwC.jpg

dcXXvy.jpg

Ni9F1v.jpg

NG5TIW.jpg

Dodatkowo szampon Mainz był zdecydowanie bardziej śliski i rękawica lepiej sunęła po lakierze.

CarChem miał za to trochę więcej piany na lakierze.

Wnioski?

Szampony są do siebie bardzo podobne, ale nie identyczne. Różnice wizualne w butelkach są oczywiste, w przypadku mycia subtelne, ale jednak też.

Nigdy nie negowałem, że CarChem produkował produkty dla Mainz, ba nawet uważałem to za bardzo prawdopodobne. Jednak w moim odczuciu to nie jest ten sam produkt. Receptura być może jest podobna, ale nie identyczna :-]

Posted

krd, ja nigdy nie twierdziłem, że są to produkty identyczne pod każdym względem. Jak najbardziej Passion wyjechał z fabryki CarChemu i co do tego nie ma wątpliwości. Sęk w tym, że produkty robione dla Mainz, w myśl tzw. umowy "private label" musiały czymś się różnić z założenia - o czym wspomniałeś - różnice w zapachu, kolor, jakieś dodatki wyróżniające szampon. Nie zmienia to jednak faktu, że są to produkty o zapewne tej samej "bazowej" formulacji i właściwościach co sprawia, że śmiało można je nazwać produktami bratnimi ;) Dzięki za fajny test, pozdrawiam! ;)

• Dystrybutor
Posted

Super że chcialo wam się zrobić test porównawczy. Jak wyżej zostało napisane CarChem prowadzi tzw privat label czyli personalizowanie kosmetyków według własnego pomysłu i tak właśnie było z Mainz. W chwili obecnej ta wiadomość nie jest tajemnicą ponieważ Mainz już nie istnieje w przeciwnym wypadku nigdy taka wiadomość nie była by podana publicznie. Nigdzie nie napisałem że są to identyczne kosmetyki ale bliźniacze to już owszem.

• Moderator
Posted

e36ace,

654623 Krzysiu wiem że znasz się na rzeczy ale to ten sam szampon ;)

Albo musisz dobierać lepiej słowa albo wypić coś na poprawę pamięci :-] (bez przytyku oczywiście) :good:

• Dystrybutor
Posted
:D Jeśli Twoim zdaniem kolor i zapach miał być różnicą to oczywiście masz rację to są różne szampony, o "bąbelkach nie będę wspominał" bez urazy oczywiście
  • Moderator
Posted

e36ace, ja oceniam produkty pod każdym względem - jeżeli porównujemy 10 aspektów i "tylko" 9 się zgadza to nie będę twierdził, że to to samo :)

• Dystrybutor
Posted

ok, widocznie myśl w naszym przypadku poszła innym tokiem, więc inaczej baza tego szamponu jest taka sama, różnica wynikać może w minimalnie większym skoncentrowaniu (stąd pęcherzyki i różnica w poślizgu) szamponu Mainz. O kolorze i zapachu nie wspominam bo nie sądziłem (może nie słusznie) że to może być argument ;) przeciw moim stwierdzeniom

Posted

e36ace - skoro privat label dla Mainz nie jest już tajemnicą, to czy nie będzie "faux pas" z mojej strony, jeśli spytam, czy szampon był jedynym produktem CarChem, personalizowanym dla Mainz'a ? A jeśli nie - jakie jeszcze produkty CarChem sygnowane były logo Mainz ? ;)

• Dystrybutor
Posted

najpewniej kilka, sam porównywalem je z CarChem, niewiadomą dla mnie jest sealant w paście oraz kilka innych produktów

Posted

Dzięki za info. Pytanie (tylko proszę nie bić) spowodowane było tym, że o części produktów Mainz'a (m.in. Cherish, Revival i UV) mam niezbyt pozytywną opinię... Tzn. nie tyle, że były/są to beznadziejne produkty, co nie porwały mnie one stosunkiem jakość/cena w porównaniu do podobnych cenowo produktów konkurencji.

• Dystrybutor
Posted

nie znam wszystkich produktów Mainz tak więc nie jestem w stanie napisać czy powyższe są w ofercie CarChem czy były produkowane na potrzeby marki

Posted

Eidos71, na pewno Mainz Limbo był odpowiednikiem Alloy Wheel Sealanta, Reign to Glass Sealant a Rhapsody to coś w guście Tyre Gel (choć Rhapsody zdecydowanie gorszej jakości). Hype też miał jakiś odpowiednik ale nie pamiętam już nazwy. Ciężko szukać idealnych odpowiedników, bo każdy z produktów Mainz czymś musiał odróżniać się od "pierwowzorów" i było to w myśl zasady, że "uczeń" nie może być lepszy od "mistrza" ;) A zresztą... Na dzień dzisiejszy nie ma już o co kruszyć kopii bo Mainz nie istnieje i nie pozostawił po sobie zbyt dobrego wrażenia (choć Passion wciąż mam i lubię) ;)