Fitte Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2016 Optimum No Rinse Wash&Shine Opis producenta: Jedyny szampon który nie wymaga spłukiwania.Idealny do mycia pojazdów w miejscach gdzie nie bieżącej wody. Do umycia samochodu wystarczy od 4 do 8 litrów wody. NO RINSE WASH and SHINE zawiera w swoim składzie polimery które chronią lakier podczas mycia przed poryswaniem. Szampon nie usuwa wcześniej nałożonego wosku a lakier po myciu jest bardziej błyszczący. Przy odpowiednim rozcieńczeniu może być użyty jako lubrykant do glinki. Sposób użycia: 30ml szamponu rozcieńczyć w 7,5 litrach wody. Jednorazowo myjemy jeden element samochodu najlepiej przy pomocy rękawicy z mikrofibry lub naturalnej wełny po czym osuszamy ręcznikiem z mikrofibry, następnie przechodzimy do mycia kolejnego elementu. Pare słow o produkcie: Kolor - niebieski Zapach - wiśnia z guma balonową Konsystencja - wodnista Dozowanie: 30ml na 7,5L wody Potrzebne do mycia: - wiaderko - rękawica lub mikrofibry do mycia - mikrofibra/recznik do osuszania - 7,5l najlepiej ciepłej wody Test: Auto zabezpieczone woskiem ADBL Quick Wax Auto spłukałem pierw wodą destylowaną na myjni za 2zł Następnie udałem się na garaż gdzie zacząłem 'zabawę' Dwie malutkie rękawice z mikrofibry, lepsza akurat się prała oraz dwie duże mikrofibry. Na 7,5l wody wlałem 30ml szamponu Myjemy I wycieramy mikrofibrą/recznikiem W moim przypadku auto nawoskowane także nie ma zbyt dużo do wycierania I robimy tak samo z całym autem Jakaś tam pięćdziesiątka na klapie (Prawa strona po umyciu) Tak wygląda woda po umyciu, jest w miare czysta, ręcznik do osuszania również a większość brudu została w rękawicach. A tak się prezentuje całe auto po umcyiu Podsumowanie: Szampon świetnie pachnie, podczas mycia również. Nie spodziewałem się tak dobrego poślizgu. Wosk zostawia w stanie nienaruszonym. Po umyciu zauważalne podbicie SHINE jak po dobrym QD Świetna inicjatywa dla osób, które nie mają dostępu do bieżącej wody. Auto można umyć pod blokiem czy też na garażu. Szampon jest u nas mało popularny a za granicą cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Drugim atutem szamponu jest to, że można go użyć jako lubrykant dla glinki czego jeszcze nie miałem okazji przetestować ale na pewno to zrobię. Umyłem już kilka razy samochód i nie zauważyłem nowych rys czy też hologramów a lakier jest świeżo po korekcie. Byłem dosyć sceptycznie nastawiony do tego typu mycia a już odkładam pieniążki na baniaczek Dla osób mających obawy czy takie mycie jest bezpieczne. Trzeba mieć na względzie jak bardzo mamy brudne auto. W przypadku aut bardziej zabrudzonych dobrze jest opłukać wcześniej auto (np. na myjni) lub też można zrobić pre-wash przy użyciu opryskiwacza + roztwór z wiaderka. NO RINSE z oprysku zapobiega "szorowaniu" brudu po karoserii i ułatwia mycie. Mycie szamponem NO RINSE ma to do siebie, że większość brudu zostaje w rękawicy a to za sprawą dodatku polimerów, które mają chronić lakier przed porysowaniem. Podziękowania dla dystrybutora Optimum za możliwość przeprowadzenia testu
Moderator krd Opublikowano 22 Czerwca 2016 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2016 Fitte, to ja mam po nim złe wspomnienia. Samochód został niedomyty.
Tommy Lee Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2016 648921 można go użyć jako lubrykant dla glinki Sprawdza się w tej roli bardzo dobrze. Używam go od dawna z glinkami BH i nie ma żadnych problemów. Plusem jest to że nie trzeba po glinkowaniu myć samochodu, wystarczy osuszyć glinkowany element. Trzeba tylko pilnować żeby nie przysechł na lakierze bo robią się zacieki, po opłukaniu wodą znikają.
Fitte Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2016 krd, dziwne bo myłem auta mniej zabrudzone ale i też takie bardziej od znajomych, które nie były woskowane Tommy Lee, dlatego wydaje mi się, ze w tej roli sprawi się równie dobrze fakt, ze nie trzeba byc samochodu na plus. 1
FG400 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2016 Fitte, to ja mam po nim złe wspomnienia. Samochód został niedomyty. Lepiej domywa Duragloss Rinseless Wash #931. Jako QD także lepiej się sprawdza.
Bullitt Opublikowano 26 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2016 @Up: Ja mam właśnie DG 931 i ani razu jeszcze nie myłem nim auta mimo że po to był kupiony narazie używamy go jako QD i lubrykantu pod glinkę PS. Po co drugi temat przy drugim teście jednego produktu?
Fitte Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2016 Bullitt, drugi to WASH & WAX czyli z dodatkiem wosku.
Dystrybutor e36ace Opublikowano 23 Grudnia 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Jak dla mnie No rinse to w chwili obecnej moja ścisła czołówka w kategorii szamponów.
jaroboratdi Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam. Zgadzam sie z kolega e36ace - w okresie zimy niezastapiony szampon ( polecam tez szampon z duraglossa 931 )
analyzator Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2018 Ten środek się nie pieni. Mam dla niego fajne zastosowanie. Jak chcemy zwiększyć stężenie środka który się pieni mocno wystarczy dodać trochę no-rinsa aby zachować pewną płynność. Sam w sobie jako szampon mnie się nie podoba - jakbym mył auto wodą. Podobnie ma się sprawa z carchem 1:1900. Oba produkty bardzo polecane na forensic detailing channel -> https://www.youtube.com/channel/UC_4lRohBzY20wjsFGWS0Jzg No-rins dodany do innego szamponu zwiększa za to śliskość ale też zostawia coś po sobie więc nie nadaje się pod smalcowanie. Jeśli chodzi o pianę i poślizg to oba nie mają startu do SG orange tak tak tego taniego tylko że on znów zjada ładnie zabezpieczenie. No-rins jest absolutnie delikatny i nic nie zjada. Niemniej mając kilka szamponów kupiłem kolejny tym razem BH
rafalk Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2018 A wyobrażasz sobie mycie auta bez spłukiwania szmponem, który się pieni ?
Rekomendowane odpowiedzi