Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

Macie jakieś sugestie, sprawdzone typy latarek do inspekcji, jaki strumień światła najlepszy i jaka moc ? Sądzę, że zbyt dużo to też niedobrze... Co kupić, żeby odkryła jak najwięcej :D

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Polecam sprzęt kolegi Hamiltona. Zwłaszcza z diodami Nichia. Wysokie CRI - odzwierciedlenie barw.

Wydaje mi się że sprzęt że zdjęcia to już jakieś 200 zł.

Najtaniej nabyć na Aliexpress z nastepującymi parametrami:

Convoy s2+ (świeci szeroko, jeśli chcesz wyżej i dalej to wybierz s2 bez plus)

dioda xm-l2 t6 o barwie 4c

Natężenie prądu 2,1 A - można i mocniej ale światła nie wiele więcej a zaczyna się grzać.

Sporo tych latarek można nabyć na forum światełka.pl

Posted

@up

Nieeee, 200 zł nie kosztowała, Convoy S2+ kosztował $15, wyprułem z niego XML-kę, włożyłem moduł z trzema diodami XPG2, bodajże $8-9, do sterownika dodałem 4 układy AMC7135 żeby uzyskać ponad 4A na wyjsciu (koszt 1$), pasta termo AC Ceramique - na gotowo może troszkę ponad stówkę a światła mnóstwo. Następnym razem pójdę w Nichię ale już z innym body.

Wybrałem wersję S2+ z uwagi na łatwiejszy montaż kolimatorów i wyższą pigułę, ale pod kolimator najlepsze są Roche F12 puszczone na 3,5A :)

Posted

Mi dziś do inspekcji holo przyszła:

http://www.aliexpress.com/item/Portable ... .94.szLyko

Na prawdę daję radę. Żaden holsik się nie ukryje.

I coś mocniejszego:

http://www.aliexpress.com/item/E17-CREE ... 110.szLyko

Ta to już w ogóle :kox: W sumie za mocna do inspekcji ;)

Wiem, że to chinol, że złe odprowadzenie ciepła i w ogóle ale cena śmieszna.

Posted

Ta druga ma podane 3800 lumenów :D sądzę że 4 takie może by się łapały na tą wartość, z diody XML wydusić 1000lm to mistrzostwo;)

Ale mam nadzieje ze latarka będzie służyć, ważne żeby jej nie przegrzać.

Posted

Nie sądzę by tam była XML. Soczewka sprawia że światło jest skupione i stąd wrażenie mocy.

Ważne że sprzęt odpowiada.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Posted

Panowie, nie jestem dzieckiem ;) Patrzyłem na zdjęcia z feedbacków,a nie na cyferki, które sobie wpisał chinol :)

Jestem bardzo zadowolony (jak za tą cenę oczywiście ;) ) Szczególnie z tej małej.

Posted

Czy któryś z forumowiczów byłby w stanie wykonać latarkę, z diodą o najwyższym dostępnym CRI tak aby nadawała się sprawdzania odcieni w przypadku dobierania lakieru?

Posted

Diody Nichia, jedna lub trzy :kox: Da sie zrobić a legenda głosi że "kto raz pokocha Nichię, do Cree nie wróci". :) CRI jest na poziomie 92 i te diody naprawdę rewelacyjnie oddają barwy, nie wiem jakie źródła światła pracują w lampach do "dobierania", ale miałem porównanie Nichii do innych produktów i jest przepaść.

Odezwij się na pv, coś poradzimy.

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam za 125 zł takie latarki 30W , 2400LM

601ee217e70dba5amed.jpg

b6e101ad32083bd5med.jpg

1603ae2373be230fmed.jpg

6956a1be2e8927c9med.jpg

A świeci to tak i wytrzymuje 3-4h na ładowaniu w skład wchodzą x3 akumulatory + ładowarka

b729c47166b05ca1med.jpg

0e1da4d9ad744237med.jpg

5009379b4f2e3b9emed.jpg

regulowane pokrętło z kątem dużo większy niż Led Lenser

Posted

@up Alliexpress

Kocham chińczyków za podawanie danych technicznych :D 2400lm to dają takie 3 lampy i to na najlepszych ogniwach, nie mniej pomysł dobry. Ciekawe czy ta lampa nie usmaży diody bo fabryczne wykonanie chinoli czasem mocno zawodzi.

• 4 weeks later...
Posted

Ciężko w pl coś znaleźć, bardziej opłaca sie ściągnąć części i złożyć, masz pewność że będzie nowe i będzie działać.

I nie bawiłbym się w cree, tylko nichia.

Posted

Prywatnie mam latarkę z diodami nichia cri>92% i mam S2+ z Cree xm-l2 t6 c4. Powiem tek. Nichia jest super dla lakierników by delikatne różnice barw rozróżnić, ale do zwykłych rys to Cree jest aż nad to. U mnie w montowni inspekcja wyjściowa używa latarek z diodami cree zimnymi do sprawdzania powłok lakierniczych i im to w zupełności wystarcza. Bardziej zwracają uwagę na równomierny rozkład światła.