Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Sonus Paintwork Cleanser 246ml vs. Dodo Juice Lime Prime Pre-Wax Cleanser 100ml

Czytałem, że wielu ludzi chwali Sonusa natomiast Dodo Juice jest bardziej popularny :) Co da lepsze efekty? Wosk Natty's Blue

Opublikowano

Panowie mam pewien problem z tylnymi szybami .Otóż jak zaparują od środka widać na nich odbite przyssawki z prawdopodobnie przeciwsłoneczników które ktoś kiedyś miał założone.Myłem szyby płynem do szyb i polerowałem ręcznie AG Car glass polish i nic-dalej problem pozostał.Czym można to usunąć? bo mnie trafia jak to widzę

Opublikowano

mario704 - kiedyś znajomy powiedział mi, że do usunięcia z szyby śladów, które nie schodzą przy zwykłym myciu, należy te miejsca posmarować olejem (chyba lnianym), pozostawić na 0,5-1 godzinę, a potem umyć szybę w zwykły sposób. To podobno jakiś "babciny" sposób - nigdy go nie próbowałem, bo nie miałem takiej potrzeby. Nie wiem, jak przedstawia się sprawa z szybą w Twoim aucie - czy jest to zwykłe szkło, czy też pokrywane od wewnątrz jakąś substancją (tak, jak np. przednie szyby w VW).

Opublikowano

boly07 - chodzi Ci o wosk koloryzujący ? Nie znajdziesz takich wśród produktów, stosowanych przez forumowiczów. Każdy wosk jest dobry - poczytaj temat "Woskowanie auta" i ogólnie powiązane tematy. Jeżeli jesteś początkującym detailerem, staraj się nabywać wiedzę, a nie "lecieć" na skróty... Na skróty (aby nie czytać forum), możesz zakupić kilka wosków i samemu je przetestować.

Opublikowano

Witajcie Koledzy,

pomożcie mi troche.

Kupilem pianownice pa i aktywne piane k2 snow foam (raczej drugi raz jej nie kupie)

Cleaner magurais i wosk i gąbka tez magurisa.

Powiedzcie mi.

Po umyciu do sucha wytrzec auto i cleaner rozprowadzić aplikatorem? Jezeli tak to mniej wiecej jaką warstwę(ciemny mam lakier wiec ma być widac delikatna mgiełkę czy smugę??)

Ile mam czekac zeby wytrzec to microfibra?

I pozniej po jakim czasie wosk z megsa? I mniej wiecej ile wosku? Na ile 450ml powinno mi wystarczyc?

Proszę o podpowiedzi, ponieważ dopiero laik ze mnie :D

• Moderator
Opublikowano

januszek1994, Clener nalezy wypracowac porzadnie, a nie rozprowadzac ;) Najlatwiej pewnie dla Ciebie byloby robienie po jednym elemencie. Popracowac i wytrzec mikrofibra. Mozesz wycierac od razu. Wosku im mniej tym lepiej, o ile oczywiscie widac jakies smugi. Moze nawet na 20 razy Ci wystarczy ;)

Opublikowano

Chłopaki, ratujcie mi tyłek... Zaliczyłem dwie wtopy. :wallbash:

Robiłem korektę przy Xarze Taty i "smyknęła" mi się maszyna na czarny plastik przy zderzaku. Akurat pracowałem na żółtym padzie i szybszych obrotach. Powstał duży bałagan. Przeleciałem to papierem wodnym 2000 ale niewiele pomogło. Zderzak nie był oklejony, gdyż to nie był element, na którym w danej chwili pracowałem, a robiłem elementami, nie etapami.

Drugi problem to IPA... nie przypuszczałem, że może spowodować odbarwienie czarnych plastików na boku. Dressing Kocha do plastików pomógł ale nie wiem co będzie jak spłynie...

I przy okazji zapytam jeszcze o glinkę. Jeżeli zostaje na lakierze i przykleja się, po czym trudno ją spolerować (pomaga bardzo mocne tarcie fibrą), to oznaka czego? Element, jak i sama glinka, zostały spryskane BSD. Dodam, że nie chodzi o efekt rozpadania się glinki, co przerabiałem gdy nie miałem BSD.

Opublikowano
I przy okazji zapytam jeszcze o glinkę. Jeżeli zostaje na lakierze i przykleja się, po czym trudno ją spolerować (pomaga bardzo mocne tarcie fibrą), to oznaka czego? Element, jak i sama glinka, zostały spryskane BSD. Dodam, że nie chodzi o efekt rozpadania się glinki, co przerabiałem gdy nie miałem BSD.

Miałem identycznie i okazało się, że to wina za zimnej glinki. Była twarda, nie chciala sie ugniatać, stawała na lakierze i ciężko po nim 'chodzila'.

Opublikowano

Ktorego Megsa polecacie na Poorboy's World Natty's Paste Wax. Zastanawiam sie nad Meguiar's Ultimate Quik Wax lub Meguiar's Gold Class Premium Quik Wax.

Opublikowano

Witam, mam taki zwyczaj ze po każdym myciu przecieram szyby z zewnątrz płynem do szyb z megsa (1:8), SG lub Mainz bri. Czy któryś z nich usunie mi wycieraczkę rein x?

Pozdrawiam ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.