Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry!

Mam pytanko posiadam mazda 323f bj i chcę jej lakier trochę odświeżyć. Po lekturze forum zdecydowałem o takim zestawie AutoGlym SRP i Finish-care 1000hi. I teraz sedno sprawy czy po dokładnym myciu i wysuszeniu na całość nakładać SRP i później na to jeszcze FC?

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Mam rozklejone lampy i szklane klosze luzem, które chciałbym wypolerować.

Macie jakiś pomysł jak to unieruchomić?

Opublikowano

A no w sumie kloszem też mogę machać. Jaki to człowiek nieraz nierozgarnięty

Dzięki za podpowiedź

Opublikowano

Panowie spróbuję dodać IPA do Megsa. Szyby wycierałem mikrofibrami z nirgina drugi raz tylko ręcznikami papierowymi i efekt mazania tu i tu. Ogólnie to moje.spostrzeżenia są takie że np. Sonax do szyb się mi lepiej sprawdzał a w domu cały galon megsa.

• Moderator
Opublikowano

KamoDBWC, reczniki papierowe niestety maza... problem z reguly sie zmniejsza przy uzywaniu porzadnych fibr dedykowanych do szyb. Druga sprawa, ze Megsowy plyn do szyb tez nie jest najlepszy :) Z osobiscie przetestowanych- Allegrini i Mainz nie zostawialy mazow :)

Opublikowano

Z tymi ręcznikami to musiałem przetestować bo już taki zdesperowany byłem. Kupuję porządne mikrofibry i testuję jeśli nie pomoże to poszukam innego produktu.

Opublikowano
KamoDBWC, reczniki papierowe niestety maza... problem z reguly sie zmniejsza przy uzywaniu porzadnych fibr dedykowanych do szyb. Druga sprawa, ze Megsowy plyn do szyb tez nie jest najlepszy :) Z osobiscie przetestowanych- Allegrini i Mainz nie zostawialy mazow :)

Ręczniki papierowe mażą? :shock: To ja mam z goła odmienne doświadczenia... Ale co dobry wafel to dobry wafel.

Megs jest świetny ale do delikatnego mycia. Na większy syf używam Clina i docieram Megsem jeżeli trzeba.

Mogę Cię uwolnić od litra/dwóch Megsa bo właśnie mi się skończył ;)

Opublikowano

Dobra to ja teraz mam takie pytanie... bo się już tego naczytałem i wszystko mi się myli... ;/

Przygotowanie auta do woskowania. Krok po kroku.

Aktywna piana, szampon, pickbort na smołę, iron ( na całe auto?), znowu mycie?, glinkowanie, cleaner achilles, ipa, i wosk?

Czy dobrze wszystko wymieniłem czy czegoś tu brakuje?

Opublikowano

Czysty samochód

1. Prickbort

2. Piana

3. Jak podeschnie to iron na cały samochód

4. Piana mycie

5. Glinka

6. Mycie

7. Cleaner

8. Wosk

Jak brudny samochód to przed 1 myjesz samochód na dwa wiadra i suszysz.

Opublikowano
Witam. Czy miał ktoś z Was problemy z megs glass cleaner? U mnie ciągle szyby stają sie tak jakby tłuste i ciągle zostają mazy po zastosowaniu tego preperatu a czytałem że to jeden z lepszych środków do szyb.szyby były 1 mies. temu polerowane mleczkiem do szyb sonaxa (ręcznie) co z tym zrobić?

Ja mam taki sam problem ale wystąpił u mnie tylko na szybach w mieszkaniu, na samochodzie nie zaobserwowałem. Poprawiłem Clinem i jest ok.

• Moderator
Opublikowano

Ręczniki papierowe mażą? :shock: To ja mam z goła odmienne doświadczenia... Ale co dobry wafel to dobry wafel.

Megs jest świetny ale do delikatnego mycia. Na większy syf używam Clina i docieram Megsem jeżeli trzeba.

Mogę Cię uwolnić od litra/dwóch Megsa bo właśnie mi się skończył ;)

Powiem tak, jak zaczynalem przygode z detailingiem to w WWL HQ zostalo powiedziane: "plyn do szyb Megsa jest dobry, nie kombinuj tylko go kup". I rzeczywiscie byl dobry, znacznie lepszy jak marketowki z ktorymi mialem do czynienia wczesniej. Jednakze umycie nim szyby od wewnatrz bez pozostawienia mazow bylo niemozliwe. Odpowiedz byla oczywista- od wewnatrz uzywamy AG CGP. I tego sie trzymalem. To dzialalo. Jednak ostatnio z ciekawosci uzylem plynu Allegrini. I mnie zaskoczyl. Zadnych mazow nie bylo! Sprawdzalem pod ledem, halogenem i pozniej w trakcie jazdy poznym wieczorem. Szyba byla po prostu czysta. Z plynem Megsa nigdy wczesniej mi sie to nie udalo. I jeszcze bardziej ostatnio uzywalismy plynu od Mainz- efekt ten sam co Allegrini, jednak wydaje sie nieco przyjemniejszy w pracy.

Oczywiscie plyn do szyb nie sprawdzi sie w aucie, ktore jest zapuszczone. Tutaj rowniez wkracza AG CGP. Ale do biezacej pielegnacji co mycie AG CGP nie jest mi juz potrzebny :)

Opublikowano

Jeżeli przykładałem się do mycia szyb to zawsze sprawdzałem LEDem ewentualne holo w ciemnym pomieszczeniu. Dziwi mnie, że piszesz ''niemożliwe'' Fakt, czasami były problemy, w sumie dość często, ale w większości wykańczałem szyby Megsem bez żadnego nawet mikro holo.

Aktualnie nawet już z destylowaną wodą go nie rozrabiam tylko z Brity leję :) i problemów większych też nie mam :dontknow: A dziwne, bo mam bardzo twardą wodę...

Ale wiadomo, forumowy zachwyt Megsem nie jest współmierny do jego działania . Wg. mnie oczywiście. No, i jeszcze kilka takich produktów by się znalazło ;)

• Moderator
Opublikowano

Ja zawsze wszystkie qd, plyny do szyb czy apc do wnetrza rozcienczam z woda zdemineralizowana.

Moze faktycznie slowo niemozliwe nie jest najlepsze, ale niejednokrotnie sie wkurzalem i rzucalem szmate w kat :P Z tymi plynami co pisalem jeszcze sie to nie zdazylo.

Opublikowano

No szczególnie jak jeszcze nie wiedziałem, że Megs do tłustych szyb się nie nadaje to parę *urew poleciało :) Ściera w kąt i foch :D

Też kiedyś wszystko z demineralizowaną/destylowaną rozrabiałem ale po teście z wodą z Brity zaprzestałem ;)

Opublikowano

Panowie po zimie chcę wyglinkować auto i przelecieć czymś aby odświeżyć lekko lakier ( na wakacje była robiona korekta lakieru ) . Czy wystarczy sam cleaner na miękkim padzie czy na średnim SX lub UC ? wszystko na DA.

Opublikowano

Mam mocno zakurzony kokpit w BMW E46 330i.

Wytrę kórz wilgotną szmatką, a potem przejadę Shiny Garage Lime APC 1:15-20.

Czy proporcje 1:15-20 będą odpowiednie dla plastiku w BMW?

Opublikowano

Może to jest poprostu moje podejście do tematu i dlatego jestem taki niezadowolony ponieważ wyczytałem na forum , że megs jest doskonały i tego się trzymałem.Myślę że warto zainwestować w dobre fibry i spróbować jeszcze raz jak się nie uda kupię inny polecany tutaj produkt i sprawdzę działanie.

Opublikowano

Szybkie pytanie, bo zabieram się za nakładanie pierwszej powłoki (Gyeon Rim) i zastanawiam się, czy mf po docieraniu wymagają jakiegoś specjalnego traktowania podczas czyszczenia, czy czyścić jak zwykle?

Opublikowano

Panowie, możecie z doświadczenia coś powiedzieć jak się pracuje achillesem na popomarańczowym flexi na DA? Chciałbym użyć średniego pada bo na lakierze (vag) już pojawiły mi się większe mniejsze ryski (korekta rok temu). Na jakich prędkościach pracować?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.