Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lakier ma 23lata, więc przez ten czas nazbierało się trochę syfu na nim. Napewno to nie ruda. Te kropki wystają nad lakierem i wydaje mi się że to smoła. Spryskałem to tar&glue i po godzinie leżenia zaczął jakby to rozpuszczać, zrobiły się kilku mm strugi ale nie na tyle aby się całkiem tego pozbyć.

[ref]Freddy[/ref], farba to też raczej nie jest, bo na całym samochodzie to jest.

A próbowałeś po prostu zdrapać choć jedną tą kropkę da się to zrobić w ogóle??

Spróbowałem bym mocniejszą gliną albo tym krążkiem gumowym może pracochłonne ale cóż czasem nie ma wyjścia tym bardziej jeśli ma być bezinwazyjnie...

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

nerka123 tego lakieru na błotnik to miej więcej 200ml, zależy jakiej firmy, czy będzie dobrze kryć

Dodane po 21 minutach 53 sekundach:

mam problem z ręcznikiem Fluffy 600g/m2 używany około 10 razy, od kiedy nałożyłem wosk Collinite 915 co raz gorzej zbiera wode,dzisiaj go używałem i zachowuje się jak zwykła szmata, pare dni temu prałem go ręcznie w szarym mydle z półową szklanki octu i nic nie pomogło

Mam dwa problemiki z autem. Pierwszy to taki jakby odprysk na dachu auta, który ktoś wcześniej chyba próbował robić lakierem zaprawkowym. Drugi to dolny rant drzwi. Widać tam odpryski lakieru. Popękał w kilku miejscach i odpadł, pod spodem widać brązowy nalot, boję się, że to może być rdza. Purchli brak zarówno w tym miejscu, jak i od drugiej strony drzwi. Psiknąłem to tylko sprayem, żeby nie było tak bardzo widać. Jak sobie z tym poradzić? W przyszłym roku planuję oddać auto na korektę lakieru, to zostawić te miejsca do tego czasu?

6843f91087e14ca5gen.jpg

ae2ffad298cbcca9gen.jpg

rapmen93 ja to przed korektą lakieru zleciłbym lakierowanie dachu w warsztacie a dół drzwi żeby zaoszczędzić to bym wyczyścił do blachy i kilkakrotnie pomalowałbym antykorozyjnym czarnym podkładem, oczywiście jeżeli nie przeszkadza ci taki kolor

[ref=#ff3366]ffeder[/ref], dzięki za porady. Serio dachu nie da się uratować w inny sposób?? Ten ubytek w lakierze ma wymiary może 2x2 cm. Dodatkowo delikatnie zeskrobałem malutki kawałek tej zaprawki, to pod spodem nie ma gołej blachy tylko hmm... podkład pod lakier??? Także do gołej blachy to nie jest zjechane. Podejrzewam, że może to być pozostałość po ptasiej niespodziance. A co do drzwi to tak myślałem, żeby ten rancik porządnie zjechać i położyć czarny podkład.Tylko może być ciężko, bo ten lakier zszedł już tak jakby pod tą czarną "listewką", która biegnie wzdłuż rantu (widać dokładne odcięcie), a tam się raczej nie dostanę więc zedrę i tak tylko to co jest nad tą listewką. Zobaczę kiedy znajdę na to czas, na forum astrah.pl (bo autko to Astra H) pisali nawet, żeby się tym nie przejmować, bo prędzej autko sprzedam albo zmienię, niż ją rdza zje.

Dokładnie to on jest z 20 cm od krawędzi dachu... No to trzeba kwit szykować na lakiernika. Kurczę z tą rdzą jestem zaniepokojony. Nie wiem ile to już tam jest, zobaczyłem to niedawno, ale mam nadzieję, że za chwilę nie zacznie mi wywalać bąbli od zewnątrz na rancie... Dodatkowo pod palcem czuć, że ten silikon nie przylega w tym miejscu tak, jak na innych drzwiach. A już myślałem, że auto mam wolne od rudej :D. Jutro postaram się umyć to miejsce, żeby było lepiej widać, jak to wygląda.

Witam, niedługo odbieram nowy samochód w kolorze smolista czerń, domyślam się, że BMW kładzie na samochody jakiś wosk. Tutaj moje pytanie: czy jest sens zabezpieczać nowy samochód po swojemu na zimę, np. Collinite 476? Jeśli tak, czy używać cleanera przed aplikacją?

mbieniek My zawsze jestesmy grzeczni. Ja nawet czekam juz na świętego Mikołaja. Moze coś przyniesie.

Dodane po 4 minutach 14 sekundach:

W1Michal Dzieki za podpowiedź. Będe miał to na uwadze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.