Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Justyna, dziękuję za odpowiedź. Da się to jakoś podmalować bez malowania całej deski? Jak dobrać kolor?

Pozdrawiam

Da się ;) Najlepiej to robić gąbeczką wyciętą w klin, ewentualnie zapytać w miejscach gdzie robią naprawy typu smart. Kolor dobiorą Ci na miejscu w mieszalniach lakieru.

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak, majątek to to nie jest, ale pojawia się dalej pytanie, czy jednak nie lepiej dołożyć np. do SwirlX, który chyba w większym stopniu powinien usunąć skazy.

nie wiem jak delikatny masz lakier, na moim po swirlX po poświeceniu latarką były takie hologramy że szok. Także do nich nie potrzeba mocno agresywnych past, wspominałem już

Lakier VW, czarna perła Deep Black.

Pewnie kupię tego DJ. Zakładam, że będę mógł go też użyć do plastików wewnątrz (piano na desce i szybki zegarów)? ;)

Dzięki za pomoc.

Korekta w 2 krokach maszyna DA Krauss

- pierwszy step M101 na padach tnących Megsa z MF,

- na drugi krok wyczytałem, że M205 sobie radzi, ale na jakim padzie ją stosować? może być wykańczający Megsa z MF ?

Lakiery twarde bmw i vw, do dyspozycji mam też pady Lake Country CCS żółty, biały i czarny, pasty Menzerna sf2500 i ff4000.

• Dystrybutor
możesz wyczyścić apc tylko nie przesadź z rotworem zabezpieczyć możesz woskiem

DZIĘKI, rozumiem, że APC ma być rozrzedzone jak mleko 0,5% w markecie :D

no mniej więcej, wolę byś nie zakładal tematu biale kropki jak usunąć :D

Panowie, jak najbezpieczniej prać mikrofibry ? Czytałem temat o praniu ale tak na prawdę mam mentlik w głowie. Posiadam ok 30szt fibr, są to jednak chińczyki, nie chcę ich zniszczyć, zwłaszcza że pakuję kasę z kosmetyki :). Myślę o zastosowaniu płatków mydlanych, czy to dobry pomysł ?

Czy Soft99 Fusso Coat 12 months Dark Colour Wax wystarcza rzeczywiście na 12 miesięcy i (jak ktoś pisał w którymś temacie) 60 aplikacji (tu pewnie było to wyolbrzymienie, ale nawet 15 to dużo)? Szukam czegoś na własny użytek więc byłby to trochę przerost formy nad treścią :) Są gdzieś dostępne mniejsze opakowania? Ewentualnie czy może ktoś polecić coś równie dobrego w mniejszym opakowaniu niż 200g (albo nawet 100g) do ciemnego lakieru? Jeśli nie, to czy wosk ma jakiś termin przydatności po otwarciu?

Fusso wytrzyma ci dosyć długo, jak zbyt silnych środków nie będziesz stosował. U mnie ostatnio po umyciu wnęk drzwi i uszczelek apc 1:10 wyraźnie osłabł w tych okolicach, ale na reszcie auta trzyma się dobrze. 200g na spokojnie wystarczy ci na dużo aplikacji, przy ostatnim nakładaniu wyszło mi na jednym samochodzie 7g, a na drugim 8g przy położeniu dwóch warstw.

Deklarowane 12 miesięcy to Fusso 12M wytrzyma może w Arizonie, ale nawet w naszych deszczowo-błotnych warunkach możesz liczyć na 3-5 miesięcy przy optymalnym przygotowaniu lakieru i odpowiednim myciu. U mnie przeżył całą zimę, z rzadka wspomagany QD1, to mi wystarcza.

Jeżeli kupujesz jako jedyny wosk to hmm... nie daje on aż tak spektakularnego efektu połysku, to raczej ochronny wosk na zimę. Jednak na pewno starczy ci na tyle długo, że w połowie puszki będziesz już myślał co jeszcze innego kupić, a auto do którego go kupowałeś będzie dawno sprzedane

Przymierzam się do zakupu wosku typowo letniego. Wosk będzie stosowane na Astrę w kolorze Mahogany Brown oraz Swifta - miedziany metalic

Szukam wosku do max 130 zł. Wstępinie zastanawiam się nad:

Soft99 Premium Authentic

Soft99 Kiwami

Poorboy's World Natty's Wax Blue/ Red - jak duża jest różnica między jednym i drugim ?

Chemical Guys Butter Wet Wax

Co z tego wybrać ?

Wiadomo jako wosk letni zależy mi na tym, żeby dawał jak najlepszy look i do tego żeby chociaż z ten miesiąc wytrzymał na lakierze.

W tej chwili w swoim arsenale posiadam: jakieś stare mleczko Formula1 - jeszcze z czasów kiedy nie interesowałem się detailingiem, Meguiar's NXT Generation Tech Wax 2.0 i Soft99 Fusso Coat.

Crockett84, miałem wszystkie które wymieniłeś i poleciłbym Ci Reda (bardziej mokry, super zapach!), albo Kiwami (większe lustro, zapach sztucznie cytrusowy). Kiwami dłużej poleży, ingi po ok.3 tygodniach zaczną być wyraźniej lepsze na Softcie. Mimo to, Reda nigdy nie sprzedam :D

A reszta z listy jakoś nie zdobyła mojego serca :mrgreen:

Jak dla mnie - warto mieć oba i smarować na zmianę ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.