Novus Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Jak już przeleciał fg400 to zamiast tego swirlx wystarczyło chociażby ff3000 tudzież 2500 w zalezności jaki lakier i już byłoby blisko sukcesu.
Adam_K Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Czy ktoś miał do czynienia z lakierem na Peugeocie 207 - a dokładnie srebrny amelinium metalik? Tak podpytuję bo się zastanawiam czy twardy czy miękki, trudny czy łatwy, czy będzie wojna czy mały sparing
Administrator AreK Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Adam_K, ogolnie lekki, łatwy i przyjemny ;-) Oczywiście w zależności od stanu itd...
8szymon8 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 pierwsze nałożenie na goły lakier (tylko IPA) w temperaturze 15 st wytrzymało max 10 dni... No to nie wróże mu długiej trwałości w jakichkolwiek warunkach byś go nie położył Mówisz tak bo brak cleanera i tylko IPA?
Michael MSTP Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Mówi ze słaby wosk bo nawet po samym myciu powinien dłużej siedzieć
Piotrek Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 8szymon8, Kurcze, na forum nie jesteś od wczoraj. Wosk musi mieć się czego "złapać", powierzchnia musi być czysta, sucha , odtłuszczona. Usuń smołę , zanieczyszczenia metaliczne, wyglinkuj, użyj cleanera, ewentualnie wymyj tą IPĄ jak tak bardzo chcesz, i na to dopiero wosk.
kandy Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Takie pytanie, gdzie w przyzwoitych pieniądzach kupię przyzwoity podnośnik?
marcin12 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam. Ostatnio byłem z samochodem u mechanika i zwrócił mi uwagę na lakier. Auto ma 23 lata, mercedes 190, jakier biały 147 arctic white, myte ręcznie na podwórku (żadnych myjni automatycznych), wodą i płynem do mycia naczyń, auto nigdy nie miało polerki, rys od mycia trochę jest. Mówił, że jakie jest matowy i szorstki, pracownik jak dotykał go nawet w rękawiczkach zostawiał pełno odcisków/śladów. Polecił mi to zabezpieczyć przed zimą, żeby nie zaczęło gnić. Mówił, że nawet ręczna polerka pastą tempo będzie lepsze niż nic nie robienie. Niestety polerki mechanicznej nie mam, obecnie z funduszami u mnie bardzo kiepsko aby zlecić komuś profesjonalną polerkę. W jaki sposób mógłbym się zajać tym ręcznie w garażu? Jakimi środkami? Pastę tempo z k2, k2 ultra cut odrzuciłem- myślę, że więcej złego nią zrobię niż dobrego. Wosk raczej nie znajdzie tutaj zastosowania. Czy w tym wypadku sprawdzi się mleczko/politura do lakieru ? Jeśli tak to jakiej firmy ? Szukam produktu raczej z niższej/średniej półki cenowej, może Sonax ? PS. Uprzedzając, wiem, że nie będzie to nawet środek pół zaradczy, do korekty lakieru dalekaa droga. Jednak wolę zapytać się tutaj niż pójść do sklepu i bezmyślnie kupić tempo.. Z góry dziękuję. PS2. Widzę, że trochę za bardzo się rozpisałem za co przepraszam. Jeśli to problem to mogę założyć temat a post usunąć (?).
8szymon8 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 piotr13 - nie jestem od wczoraj na forum, jednak fakt że wosk wytrzymał tydzień nie jest chyba normalne. Jakiś autoland z tesco leżałby dłużej. Pomijając offtop - znajduję garaż, i na cleaner ładuję wosk i będę widział co się będzie dziać. Mimo to dzięki za komentarz
Tommy Lee Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 8szymon8, Ten Mothers jako zabezpieczenie na zimę może być za słaby, dokup sampler FK i wtedy działaj, albo dokup coś na giełdzie używanego. ps. Autoland położony tylko na IPĘ leżał na aucie rodziców coś około miesiąca i kropelkował nie najgorzej
virllix Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam.Ostatnio byłem z samochodem u mechanika i zwrócił mi uwagę na lakier. Auto ma 23 lata, mercedes 190, jakier biały 147 arctic white, myte ręcznie na podwórku (żadnych myjni automatycznych), wodą i płynem do mycia naczyń, auto nigdy nie miało polerki, rys od mycia trochę jest. Mówił, że jakie jest matowy i szorstki, pracownik jak dotykał go nawet w rękawiczkach zostawiał pełno odcisków/śladów. Polecił mi to zabezpieczyć przed zimą, żeby nie zaczęło gnić. Mówił, że nawet ręczna polerka pastą tempo będzie lepsze niż nic nie robienie. Niestety polerki mechanicznej nie mam, obecnie z funduszami u mnie bardzo kiepsko aby zlecić komuś profesjonalną polerkę. W jaki sposób mógłbym się zajać tym ręcznie w garażu? Jakimi środkami? Pastę tempo z k2, k2 ultra cut odrzuciłem- myślę, że więcej złego nią zrobię niż dobrego. Wosk raczej nie znajdzie tutaj zastosowania. Czy w tym wypadku sprawdzi się mleczko/politura do lakieru ? Jeśli tak to jakiej firmy ? Szukam produktu raczej z niższej/średniej półki cenowej, może Sonax ? PS. Uprzedzając, wiem, że nie będzie to nawet środek pół zaradczy, do korekty lakieru dalekaa droga. Jednak wolę zapytać się tutaj niż pójść do sklepu i bezmyślnie kupić tempo.. Z góry dziękuję. PS2. Widzę, że trochę za bardzo się rozpisałem za co przepraszam. Jeśli to problem to mogę założyć temat a post usunąć (?). Może zamiast zakupu pełnego kompletu, ktoś z okolic Gliwic użyczy Ci kosmetyki w zamian za zakup czegoś do zestawu tej osoby. Popytaj ludzi na forum z Gliwic.
dawid.zu Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 czy nakładanie wosku syntetycznego w płynie i twardego Coli 476 na to ma sens
czarny211 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 Jak usunąć rdze z tłumika? Dodam, ze IronX i Tenzi Truck nie dają rady.
kandy Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 czarny211, może ta rdza jest już zbyt zaawansowana żeby sama chemia dała radę? Jak coś to możesz jeszcze spróbować coca coli u mnie ze śrubami z kół dawała radę
pawelpp Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 Spróbuj Fosolem https://www.google.pl/search?q=fosol&cl ... 24&bih=467 Albo jak pisze kandy, ostatnio mu podsylalem filmik
pitazz Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 Witajcie.Obdarł mi się z lakieru kawałek rantu na drzwiach(za szeroko drzwi się otwarły małżonce)...Myślałem żeby to pędzelkiem zamalować po kolor czy lepiej podkład i później przemalować?i czy najpierw to jakoś wygładzić papierem ściernym?
Bartek9441 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 Czy jest jakiś domowy sposób aby nie wytwarzała się duża piana w pojemniku odkurzacza piorącego podczas prania tapicerki ?? Jutro musze dokończyć pranie a straszliwie się pieni nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzało dlatego nie mam żadnego specjalnego środka do tego typu rzeczy. Jest jakiś domowy sposób ? Z góry dzięki
/miodu/ Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2014 Bartek9441, Chyba się ocet wlewa do zbiornika na brud.
skull1311 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgodnie z radami na forum prawie dobrze nałożyłem fk1000p (prawie bo poczekałem chyba troszkę za krótko pomiędzy nałożeniem a spolerowaniem, ale następnym razem będzie lepiej). Mam natomiast bardzo amatorskie pytanie: Jak myć samochód w zimę? Czy bezdotyk z płukaniem tylko ostatnim programem, czy 2 wiaderka jeśli pogoda dopisze? Jak z stosowaniem na wosk piany shiny garage fruit snow foam? Chcę żeby sealent utrzymał się jak najdłużej na aucie, ale już teraz samochód jest mocno brudny. Z góry dziękuję za pomoc!
Qub@ Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgodnie z radami na forum prawie dobrze nałożyłem fk1000p (prawie bo poczekałem chyba troszkę za krótko pomiędzy nałożeniem a spolerowaniem, ale następnym razem będzie lepiej). Mam natomiast bardzo amatorskie pytanie:Jak myć samochód w zimę? Czy bezdotyk z płukaniem tylko ostatnim programem, czy 2 wiaderka jeśli pogoda dopisze? Jak z stosowaniem na wosk piany shiny garage fruit snow foam? Chcę żeby sealent utrzymał się jak najdłużej na aucie, ale już teraz samochód jest mocno brudny. Z góry dziękuję za pomoc! Ręce opadają, szczyt lenistwa, na wszystkie twoje pytania są setki odpowiedzi, wystarczy chciec poszukać, minimum zaangażowania się i poświecenia kilkunastu minut.
skull1311 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 Dla mnie te odpowiedzi nie były jednoznaczne i chciałem rozwiać swoje wątpliwości. Stąd pytanie. Wrócę jeszcze raz do szukania...
Tommy Lee Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 Oczywiście że należy myć auto w miarę możliwości, najlepiej zapytaj się kogoś z obsługi na bezdotyku czy możesz przyjeżdżać ze swoją woda z szamponem, wtedy robisz oprysk z marolexa z tej piany którą wymieniłeś, myjesz na dwa wiadra i płuczesz tylko czystą wodą.
kerad Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 dzieci poprzedniego właściciela zrobiły wyklejankę gumami do żucia w tylej popielniczce, paznokcie bolą od drapania, to co radzicie, bo znalazłem watki z dywaników ale może technika sie zmieniła: zamrażarka, wrzątek czy inna metoda?
Rekomendowane odpowiedzi