Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już przeleciał fg400 to zamiast tego swirlx wystarczyło chociażby ff3000 tudzież 2500 w zalezności jaki lakier i już byłoby blisko sukcesu.

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Czy ktoś miał do czynienia z lakierem na Peugeocie 207 - a dokładnie srebrny amelinium metalik? Tak podpytuję bo się zastanawiam czy twardy czy miękki, trudny czy łatwy, czy będzie wojna czy mały sparing ;)

• Administrator
Opublikowano

Adam_K, ogolnie lekki, łatwy i przyjemny ;-)

Oczywiście w zależności od stanu itd...

Opublikowano
pierwsze nałożenie na goły lakier (tylko IPA) w temperaturze 15 st wytrzymało max 10 dni...

No to nie wróże mu długiej trwałości w jakichkolwiek warunkach byś go nie położył :kox:

Mówisz tak bo brak cleanera i tylko IPA?

Opublikowano

8szymon8, Kurcze, na forum nie jesteś od wczoraj. Wosk musi mieć się czego "złapać", powierzchnia musi być czysta, sucha , odtłuszczona. Usuń smołę , zanieczyszczenia metaliczne, wyglinkuj, użyj cleanera, ewentualnie wymyj tą IPĄ jak tak bardzo chcesz, i na to dopiero wosk.

Opublikowano

Witam.

Ostatnio byłem z samochodem u mechanika i zwrócił mi uwagę na lakier. Auto ma 23 lata, mercedes 190, jakier biały 147 arctic white, myte ręcznie na podwórku (żadnych myjni automatycznych), wodą i płynem do mycia naczyń, auto nigdy nie miało polerki, rys od mycia trochę jest. Mówił, że jakie jest matowy i szorstki, pracownik jak dotykał go nawet w rękawiczkach zostawiał pełno odcisków/śladów. Polecił mi to zabezpieczyć przed zimą, żeby nie zaczęło gnić. Mówił, że nawet ręczna polerka pastą tempo będzie lepsze niż nic nie robienie. Niestety polerki mechanicznej nie mam, obecnie z funduszami u mnie bardzo kiepsko aby zlecić komuś profesjonalną polerkę.

W jaki sposób mógłbym się zajać tym ręcznie w garażu? Jakimi środkami? Pastę tempo z k2, k2 ultra cut odrzuciłem- myślę, że więcej złego nią zrobię niż dobrego. Wosk raczej nie znajdzie tutaj zastosowania. Czy w tym wypadku sprawdzi się mleczko/politura do lakieru ? Jeśli tak to jakiej firmy ? Szukam produktu raczej z niższej/średniej półki cenowej, może Sonax ?

PS. Uprzedzając, wiem, że nie będzie to nawet środek pół zaradczy, do korekty lakieru dalekaa droga. Jednak wolę zapytać się tutaj niż pójść do sklepu i bezmyślnie kupić tempo..

Z góry dziękuję.

PS2. Widzę, że trochę za bardzo się rozpisałem za co przepraszam. Jeśli to problem to mogę założyć temat a post usunąć (?).

Opublikowano

piotr13 - nie jestem od wczoraj na forum, jednak fakt że wosk wytrzymał tydzień nie jest chyba normalne. Jakiś autoland z tesco leżałby dłużej.

Pomijając offtop - znajduję garaż, i na cleaner ładuję wosk i będę widział co się będzie dziać. Mimo to dzięki za komentarz ;)

Opublikowano

8szymon8, Ten Mothers jako zabezpieczenie na zimę może być za słaby, dokup sampler FK i wtedy działaj, albo dokup coś na giełdzie używanego.

ps. Autoland położony tylko na IPĘ leżał na aucie rodziców coś około miesiąca i kropelkował nie najgorzej :kox:

Opublikowano
Witam.

Ostatnio byłem z samochodem u mechanika i zwrócił mi uwagę na lakier. Auto ma 23 lata, mercedes 190, jakier biały 147 arctic white, myte ręcznie na podwórku (żadnych myjni automatycznych), wodą i płynem do mycia naczyń, auto nigdy nie miało polerki, rys od mycia trochę jest. Mówił, że jakie jest matowy i szorstki, pracownik jak dotykał go nawet w rękawiczkach zostawiał pełno odcisków/śladów. Polecił mi to zabezpieczyć przed zimą, żeby nie zaczęło gnić. Mówił, że nawet ręczna polerka pastą tempo będzie lepsze niż nic nie robienie. Niestety polerki mechanicznej nie mam, obecnie z funduszami u mnie bardzo kiepsko aby zlecić komuś profesjonalną polerkę.

W jaki sposób mógłbym się zajać tym ręcznie w garażu? Jakimi środkami? Pastę tempo z k2, k2 ultra cut odrzuciłem- myślę, że więcej złego nią zrobię niż dobrego. Wosk raczej nie znajdzie tutaj zastosowania. Czy w tym wypadku sprawdzi się mleczko/politura do lakieru ? Jeśli tak to jakiej firmy ? Szukam produktu raczej z niższej/średniej półki cenowej, może Sonax ?

PS. Uprzedzając, wiem, że nie będzie to nawet środek pół zaradczy, do korekty lakieru dalekaa droga. Jednak wolę zapytać się tutaj niż pójść do sklepu i bezmyślnie kupić tempo..

Z góry dziękuję.

PS2. Widzę, że trochę za bardzo się rozpisałem za co przepraszam. Jeśli to problem to mogę założyć temat a post usunąć (?).

Może zamiast zakupu pełnego kompletu, ktoś z okolic Gliwic użyczy Ci kosmetyki w zamian za zakup czegoś do zestawu tej osoby. Popytaj ludzi na forum z Gliwic.

Opublikowano

czarny211, może ta rdza jest już zbyt zaawansowana żeby sama chemia dała radę? Jak coś to możesz jeszcze spróbować coca coli :) u mnie ze śrubami z kół dawała radę

Opublikowano

Witajcie.Obdarł mi się z lakieru kawałek rantu na drzwiach(za szeroko drzwi się otwarły małżonce)...Myślałem żeby to pędzelkiem zamalować po kolor czy lepiej podkład i później przemalować?i czy najpierw to jakoś wygładzić papierem ściernym? :o

Opublikowano

Czy jest jakiś domowy sposób aby nie wytwarzała się duża piana w pojemniku odkurzacza piorącego podczas prania tapicerki ?? Jutro musze dokończyć pranie a straszliwie się pieni nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzało dlatego nie mam żadnego specjalnego środka do tego typu rzeczy. Jest jakiś domowy sposób ? :)

Z góry dzięki :D

Opublikowano

Zgodnie z radami na forum prawie dobrze nałożyłem fk1000p (prawie bo poczekałem chyba troszkę za krótko pomiędzy nałożeniem a spolerowaniem, ale następnym razem będzie lepiej). Mam natomiast bardzo amatorskie pytanie:

Jak myć samochód w zimę? Czy bezdotyk z płukaniem tylko ostatnim programem, czy 2 wiaderka jeśli pogoda dopisze? Jak z stosowaniem na wosk piany shiny garage fruit snow foam? Chcę żeby sealent utrzymał się jak najdłużej na aucie, ale już teraz samochód jest mocno brudny. Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano
Zgodnie z radami na forum prawie dobrze nałożyłem fk1000p (prawie bo poczekałem chyba troszkę za krótko pomiędzy nałożeniem a spolerowaniem, ale następnym razem będzie lepiej). Mam natomiast bardzo amatorskie pytanie:

Jak myć samochód w zimę? Czy bezdotyk z płukaniem tylko ostatnim programem, czy 2 wiaderka jeśli pogoda dopisze? Jak z stosowaniem na wosk piany shiny garage fruit snow foam? Chcę żeby sealent utrzymał się jak najdłużej na aucie, ale już teraz samochód jest mocno brudny. Z góry dziękuję za pomoc!

Ręce opadają, szczyt lenistwa, na wszystkie twoje pytania są setki odpowiedzi, wystarczy chciec poszukać, minimum zaangażowania się i poświecenia kilkunastu minut. :/

Opublikowano

Oczywiście że należy myć auto w miarę możliwości, najlepiej zapytaj się kogoś z obsługi na bezdotyku czy możesz przyjeżdżać ze swoją woda z szamponem, wtedy robisz oprysk z marolexa z tej piany którą wymieniłeś, myjesz na dwa wiadra i płuczesz tylko czystą wodą.

Opublikowano

dzieci poprzedniego właściciela zrobiły wyklejankę gumami do żucia w tylej popielniczce, paznokcie bolą od drapania, to co radzicie, bo znalazłem watki z dywaników ale może technika sie zmieniła: zamrażarka, wrzątek czy inna metoda?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.