Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Master
Widziałem gdzieś na forum że ktoś stosował też Mag and Aluminium Polish od Megsa

Tym Megsem robiłem i robię wszystkie te ala chromy :D na Passacie i muszę przyznać, że Megs daje radę. Na tema Autosola się nie wypowiem, bo nie używałem, ale też mam obiekcje, czy jest to właściwy środek na "plastikowe chromy".

Aby rozwiązać moje wątpliwości :

Poradzę sobie z wyprowadzeniem lakieru po wet sandingu na czarnej Audi a5 tylko przy użyciu mojej epl 41 DA (mam komplet gąbek flexi oraz MF i pro woola) bo będzie trochę odpryskow do zrobienia i pasuje je wyrównać

Aby rozwiązać moje wątpliwości :

Poradzę sobie z wyprowadzeniem lakieru po wet sandingu na czarnej Audi a5 tylko przy użyciu mojej epl 41 DA (mam komplet gąbek flexi oraz MF i pro woola) bo będzie trochę odpryskow do zrobienia i pasuje je wyrównać

kiedyś kolega Matek na myjni działał na golfie V w kombinacji wet sanding - mikrofibra Megsa FG400 - Flexi Pro Wool - i Royal Pads czerwona z FF3000 + Lare :good:

rypley, będę wdzięczny za informacje jak się ten M1 sprawuje, opis produktu brzmi zachęcająco :P

kecav, teraz sobie przypominam że tamta akcja dotyczyła właśnie Passata :D Pomyślę nad Megsem choć nie ukrywam, że wolałbym dorwać coś tańszego i mniejszego... A z drugiej strony jestem ciekaw tego "przyjemnego, cynamonowego zapachu" :-]

Tym Megsem robiłem i robię wszystkie te ala chromy na Passacie i muszę przyznać, że Megs daje radę.

Jaki Passat? U siebie na B6 mam właśnie takie "ala chromy" na plastiku i pełno zacieków po twardej, wręcz wżerów i nie mogę tego nawet ruszyć i nie wiem czym to zrobić.

• Master
Jaki Passat? U siebie na B6 mam właśnie takie "ala chromy" na plastiku i pełno zacieków po twardej, wręcz wżerów i nie mogę tego nawet ruszyć i nie wiem czym to zrobić.

Ja mam starsze auto, bo B5. Ale z tego co mi wiadomo, to wszystkie VAG'i mają te ala chromy na plastikach - ponoć nawet wypasione duże modele Audi. Miałem również takie mocne ślady, których nijak nie mogłem się pozbyć, aż kupiłem Megsa. Oczywiście wcale nie było tak łatwo. Przy pierwszym podejściu, ślady trochę odpuściły i myślałem, że tak już będzie. Jednak co jakiś czas bawiłem się i polerowałem i ślady powoli zanikały, Nie powiem Ci po jakim czasie, tzn. ile razy polerowałem bo już nie pamiętam, ale koniec końców, takich jakby zmatowiałych śladów po twardej wodzie, już nie mam :) .

Szybkie pytanko. Ktoś wjechał w drzwi mojego samochodu. Wezwana policja - bedą szukać. Po dwóch dniach okazało sie ze to sąsiad z klatki obok. Spisaliśmy oświadczenie, jego ubezpieczyciel powiadomiony. Pytanie - czy muszę informować policję o tym ze znalazłem sprawcę, czy policja nadal może wystawić sprawcy mandat? Bądź co bądź to dobry sąsiad - nie chciałbym ze płacił mandat.

Wjechał drzwi Twojego samochodu nie powiadamiając Cię o tym, ale jest dobrym sąsiadem? :o

Może "dobry" to źle powiedziane. Mieszka obok od zawsze, zwykle uprzejmości typu dzien dobry. Człowiek 70-80 lat, wyglądał na autentycznie zdziwionego jak mu powiedziałem ze przerysował mi auto i nie robił żadnych problemów zeby wypłacać odszkodowanie z jego OC. Myśle ze kilka stówek mandatu z emerytury nic by nie zmieniło. Drugi temat na dyskusje to czy człowiek w wieku 70-80 lat który nie czuje ze wjechał komuś w auto powinien w ogóle wsiadać za kółko.

Witam, nie mogę założyć nowego tematu więc piszę tutaj (ew. prosze o założenie nowego)

Właśnie będę odbierać auto od lakiernika, zostało całe pomalowane ze zmianą koloru (będzie po polerce), jest kompletnie rozebrane przeze mnie (środek) i sam będę je składał. i moje pytania :

- czym zabezpieczyć świeży lakier

- czy wpsikiwać coś w progi

- czy od środka malować/wyklejać podłogę, drzwi, bagażnik, dach

- co jeszcze mogę zrobić przy kompletnie rozebranym aucie aby go zabezpieczyć.

pzdr

Hej. Kończy mi się AngelWax Revelation. Kolejnej butelki raczej nie kupię, głównie ze względu na cenę i gęstość która utrudnia pracę na lakierze. Chcę kupić jeden środek do felg i lakieru. Wstępnie wybrałem Iron Off v3, Prix i Tugę. Wiem, że to ostatnie jest gęste, ale patrząc na cenę zniósłbym to. Sugestie?

Panowie walczyłem dzisiaj z felgami, które prickbrota i iron off'a nie wydziały chyba nigdy. Od zewnątrz poszło gładko, ale od wewnętrznej strony istna męka. Pełno tam było smoły, śladów po naklejkach, powgryzanego asfaltu. Na początek leciałem VP bluegel 1:4 - zbierał z grubsza. Później po kilka razy Tuga zielona naprzemiennie z Prickbort Mac Serien 124. Oczywiście za każdym podejściem dawałem każdemu ze środków nieco popracować. Można powiedzieć, że po długiej, kilkugodzinnej walce sukcesywnie pędzelkując, ale i pracując palcami w rękawiczkach 90% zabrudzenia usunąłem. Zostało nieco naklejek, do których chyba nie obejdzie się bez skrobaka do usuwania ciężarków bo nawet namaczanie w ww. środkach niektórych nie ruszyło. Do tego kilka ognisk czarnych smołopodobnych zabrudzeń które nie chcą dać za wygraną.

Ciekawi mnie natomiast czy wśród użytych środków nie miałem jakiegoś kilera który pozwoliłby mi usunąć to znacznie szybciej. Jak przy takich szczurach zachowała by się Tuga czerwona? Działa dużo lepiej niż zielona. Może Tenzi alux? Jakieś propozycje do środków które tak mocne zasmolenie ściągają szybciej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.