Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jakaś dobra skrobaczka do szyb która nie będzie ich uszkadzała?

Żadnej skrobaczki tylko odmrażacz do szyb i niewidzialna wycieraczka chyba że chcesz mieć porysowaną szybę

A jakaś bezpieczna szczotka by zgarnąć śnieg z karoserii ?

PS. u mnie 20 cm śniegu niby topnieje, ale jednak zima zaskoczyła..

Czy odmrażacz do szyb nie będzie negatywnie wpływał na zaaplikowaną nw ? a i czy nie będzie też reagował z położonym na lakierze sealantem ?

Mam problem z przednimi wycieraczkami. Miałem kupione wycieraczki Bosch i Valeo. Problem ciągle ten sam, czyli wycieraczki nie zbierają dobrze wody tzn. zostaje taka fala wody która przez to rozmazuje obraz, problem znika dopiero gdy na szybę zostanie włączony gorący nadmuch i gdy temp. w samochodzie się powiększy a trwa to około ( przy dzisiejszej temp 0 stopni ) 10 min a w innym samochodzie tego problemu nie mam...

Witam

Trzy pytanka do fachowców :) Za chwilę odbieram auto od lakiernika.

1.Ile musi upłynąć czasu żebym mógł położyć na nowo lakierowane elementy PNS?

2.Czy do przygotowania powierzchni powinienem użyć Cleanera(elementy dopiero co lakierowane)?

3.Jaka jest minimalna temperatura nakładania PNS?

Przystąpiłem do pierwszej "polerki"

Całą moją walkę i problemy opisałem w osobnym temacie: viewtopic.php?f=11&t=24825&view=unread#unread

Bardzo proszę wszystkich o opinię i rady. Myślę, że nie tylko ja się zmagam z takim początkiem..

sum, Zależy czy auto było wygrzewane w kabinie w 60 stopniach lub czy było wygrzewane promiennikiem IR czy dosychało w temperaturze garażowej...

Jeżeli było wygrzewane to w zasadzie można by było od razu nakładać PNS. Ewentualnie poczekać dla formalności z tydzień.

Jeżeli schło w garażu to lepiej dać mu miesiąc, a być może nawet w dłużej jeżeli stoi na zewnątrz w takich temperaturach jakie teraz panują.

Witam

Trzy pytanka do fachowców :) Za chwilę odbieram auto od lakiernika.

1.Ile musi upłynąć czasu żebym mógł położyć na nowo lakierowane elementy PNS?

do fachowca mi daleko ale interesowałem się zabezpieczaniem świeżego lakieru ze względu na wykonywaną u siebie operację blacharsko-lakierniczą. na stronie Megsa znalazłem informację że świeżego lakieru nie tykamy przez okres 60-90 dni- trzeba pozwolić mu się "uleżeć". Zalecane jest jedynie nałożenie czystej politury. Łapatologicznie sobie tłumaczę że jeśli położylibyśmy np. wosk to połączyłby się z lakierem niejako odciągając go od blachy.

Witajcie Panowie. Zakupiłem swój pierwszy ręcznik typu Fluffy a dokładnie ( Valet pro fluffy dryer). Moje pytanie brzmi czy przy wycieraniu samochodu lepiej jest przyłożyć ręcznik i poczekać aż wpije wodę, czy może lepiej delikatnie ścierać? Prać ręcznie używając szarego mydła? Dopiero wdrażam się w temat, więc proszę o zrozumienie i cierpliwość do mojej skromnej osoby. :) Pozdrawiam serdecznie. Grzegorz.

Czym odświeżyć chromowane listwy, takie jak w mercedesie w202 i podobnych z epoki?

Czy AUTOSOL M1 CLEANING wystarczy, czy coś jeszcze. Listwy nieco zmatowiałe i na krawędziach lekko pożółkłe.

Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Auto jest robione w profesjonalnym* warsztacie także myślę,że wygrzewane jest w kabinie.Dowiem się.Tak czy siak chyba lepiej odpuścić PNS na kilka pierwszych tygodni.

Napiszcie proszę jeszcze,jaka jest minimalna temperatura nakładania PNS?

*o ile profesjonalnym można nazwać warsztat który już trzeci raz zmienia termin odbioru auta :evil:

Mam pytanie. Muszę usunąć pozostalosci po wosku i politurze, czy apc nilsena będzię działało przy tym zabiegu ? Mogę go dodać do szamponu podczas mycia rękawica ? Nie mam typowego cleanera do wosku tylko apc. Jeśli tak to jaki stężenie tego apc zastosowac ?

To zrobie tak, piana aktywna SG snow foam w podwójnym stężeniu, plukanie karcherem, opryskanie APC nilsena, odczekam pare minut, potem szampon i dokladne mycie, glinka na szybko (ostatnio prawie mi ręka od niej odpadła :( ), plukanie karcherem, może być ?

Grzechu_FH500, Możesz przykładać i czekać aż wsiąknie, możesz przesuwać po lakierze trzymając za końce ręcznika a ścierać delikatnie też można jeśli nie zobaczysz po tym jakiś negatywnych efektów. Prać w białym jeleniu (mydło) a co jakiś czas do płukania dodać ocet na koniec.

Dzięki piękne. A z tym octem to co każde pranie? Tzn jeśli wypiorę to później wypłukać i wykręcić w wodzie, a na koniec zanurzyć w wodzie z octem i zostawiać do wyschnięcia? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Pozdrawiam.

Nie co każde. Jak czujesz, że ręcznik zrobił się twardy w dotyku, nie pochłania tyle wody i zostawia smugi to wtedy do płukania dodać ocet. Po wypraniu wypłukać w samej wodzie, wykręcić i potem jeszcze raz wypłukać w wodzie z octem i wykręcić.

Grzechu_FH500, Możesz przykładać i czekać aż wsiąknie, możesz przesuwać po lakierze trzymając za końce ręcznika a ścierać delikatnie też można jeśli nie zobaczysz po tym jakiś negatywnych efektów. Prać w białym jeleniu (mydło) a co jakiś czas do płukania dodać ocet na koniec.

Co do jelenia to ostatnimi czasy brak go po sklepach - jeśli chodzi o kostkę.Ja piorę teraz w zwykłym szarym lub w pralce i nic fibrom nie dolega

Ma ktoś doświadczenie z polerowaniem chromu na tworzywach sztucznych typu grill w golfie V ? Chodzi mi raczej o ręczną robotę, tak aby lekko odświeżyć parę elementów - myślałem nad czymś od autosola ale mam wątpliwości czy taki Metal Polish jest do tego wskazany.... :o Widziałem gdzieś na forum że ktoś stosował też Mag and Aluminium Polish od Megsa. Jakieś propozycje ?

Z góry dzięki ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.