Moderator krd Opublikowano 3 Lipca 2015 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 mateuszk, LA5G to lakier z perłą, a więc normalnie dwu-składnikowy -> kolor + bezbarwny. Pokryj tą zaprawkę bezbarwnym to zrobi się błyszcząca jak reszta lakieru (oczywiście zanim w pełni wyschnie...)
DaV Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Mam do wypolerowania trochę plastików piano black są one o dość nieregularnych kształtach więc chce to zrobić ręcznie czy meguiars ultimate compound + aplikator meguiars ten żółty zda egzamin?
mateuszk Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 mateuszk, LA5G to lakier z perłą, a więc normalnie dwu-składnikowy -> kolor + bezbarwny. Pokryj tą zaprawkę bezbarwnym to zrobi się błyszcząca jak reszta lakieru (oczywiście zanim w pełni wyschnie...) No to wszystko wyjaśnia. Czy da się taki lakier nabić w spray ?
Moderator krd Opublikowano 3 Lipca 2015 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Da się. W MX Nowicki już takie robiłem.
kita33 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Czy ten zestaw będzie dobry do DA kraussa 5800s? Pady LC CCS 135 oraz 80mm biały żółty pomarańczowy i czarny Czy może któryś wykluczyć?
Eidos71 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 kita33 - zamiast czterech CCS 135 mm weź lepiej trzy LC HD Orbital 150 mm (tnący, polerujący i finiszowy). Mam dwa ostatnie - pracowałem nimi i muszę zamówić jeszcze tnący. Wcześniej używałem żółtego i czarnego LC CCS i HD Orbital są wg mnie lepsze do DA - co prawda są sporo droższe, ale wygląda na to, że będą też sporo trwalsze od CCS (chociaż generalnie pady LC to tytani trwałości).
kita33 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Czy te Orbital to są te 2 kolorowe? kita33 - zamiast czterech CCS 135 mm weź lepiej trzy LC HD Orbital 150 mm (tnący, polerujący i finiszowy). Mam dwa ostatnie - pracowałem nimi i muszę zamówić jeszcze tnący. Wcześniej używałem żółtego i czarnego LC CCS i HD Orbital są wg mnie lepsze do DA - co prawda są sporo droższe, ale wygląda na to, że będą też sporo trwalsze od CCS (chociaż generalnie pady LC to tytani trwałości). Czy jeszcze ktoś może to potwierdzić bo cena ok50zł za pada to trochę dużo?
Gajek Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 Czy używał ktoś z was preparatu K2 Doktor klima??
acidmk Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 Ja używałem go jesienią, wg mnie daje radę :-D nie ma się co bać, możesz spokojnie używać.
mario704 Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 Gajek, Jedź do serwisu i nie kombinuj...Odgrzybią, wyozonują i po problemie. Ja kupiłem jeden z droższych środków marketowych ,które stawia się za fotel, uruchamia i wychodzi z auta i efekt tego był taki że później musiałem APC lecieć po wszystkim w środku bo były plastiki tak tłuste że tragedia, że nie wspomnę o zapachu stęchlizny. Teraz raz na rok podjadę na ozon i piankę i mam święty spokój i czyste nawiewy Klimę należy serwisować co roku a nie raz na 3 i szukać półśrodków
Procent Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 Ja tez mialem granat do klimy i nigdzie tlustego nalotu nie bylo.zapach byl piekny,taki morski.klima doktora tez uzywalem.wylazil jakos pod przednia szyba i to mnie wnerwialo,ale poza tym daje rade.
Vespa Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 Dobra, dobra, nie straszcie, bo dopiero co upiłem Loctite i nowy filtr i tylko czekam na okazję żeby zaaplikować...
Sekundka Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 mario704 ma rację, wiem bo w zakładzie również robimy kompleksowo klimatyzacje i to po jakim czasie ludzie przyjeżdżają by sprawdzić dlaczego tak dziwnie śmierdzi czasem aż dziwi. Rekordzistą chyba był starszy pan co przez 10 lat nic nie robił i jeździł z uwaga...WYŁĄCZONYM...nawiewem..zupełnie nigdy mu nic tam nie dmuchało, nie chcecie wiedzieć co wtedy poczułem ozon dwa razy do roku, filtr kabinowy również przynajmniej raz do roku i spokój
viechooo Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Czy używał ktoś z was preparatu K2 Doktor klima?? Kilka puszek zużyłem. Jeżeli chodzi o pianki a nie "prawdziwą" chemię do odgrzybiania to jest ok. W porównaniu z dużo droższą pianką np. CRC nie ma większej różnicy. Z reguły używamy jej żeby po całym procesie odgrzybiania był ładny zapach, bo chemia do odgrzybiania parowników której używamy sama w sobie jest bezzapachowa. Jeśli dostaniesz się do parownika i kilka razy zaaplikujesz mu piankę to na pewno w jakimś stopniu pomoże - na jak długo i w jakim stopniu? Wszystko zależy od stanu parownika, jeśli będzie mocno zagrzybiony to pianka po prostu zamaskuje na pewien czas brzydki zapach. Jeśli chodzi tylko o kwestię zapobiegawczą to jak najbardziej polecam. Zostawia po sobie cytrynowy zapach i wrażenie świeżego powietrza. Nie jest to ozon ale z drugiej strony zapach ozonu też nie wszystkim odpowiada
jaroszy_ok Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 No witam. Ostatnio używałem środka "loctite hygiene spray" typu granat, musze powiedzieć że rewela. Rok temu odgrzybiałem preparatem Wurth (spray z aplikatorem dokanałowym), w aucie 4-letnim i chyba nie wymienianym filtrem pyłkowym od nowości-"zapuszczony" układ strasznie i dzięki Wurth pozbyłem się smrodu.
Treys Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Mam takie pytanie czy jest sens kładzenia przykładowo do następnego mycia ( za tydzień ) na Duragolosa Track Clawa powłoke Gyona wet coat ?
pawel.wkk Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Słuchajcie, zacząłem walkę z lakierem Astry H w kolorze czarnym. Czy tylko mnie on się wydaje strasznie twardy? Samochód ma dużo głębszych rys, kombinacja futro + Menzerna 400 nie dają rady. A może to ja coś robię nie tak?
mario704 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 ProcentSuper...Szkoda że prawie nic nie zabiłeś tym w nawiewach tylko ładnie pachniało.. podobnie jak pianki zapachowe plaka co to na 3 dni efekt zapachowy dają. Nic nie zastąpi ozonu.Poczytaj co daje ozonowanie. Co z tego że pianką sobie psikniesz lub jakimś innym szajsem w nawiew skoro bakterie jak i alergeny zostaną na tapicerce, podsufitce i każdym materiale w aucie .Niech wypowie się ktoś kto pracuje w dobrym serwisie klimy .Naprawdę 100 zł raz na rok + nowy filtr kabinowy z węglem to nie majątek biorąc pod uwagę ile wydajemy na kosmetyki samochodowe Ozon i konkretna pianka nie maskuje a zabija bakterie -zwłaszcza to pierwsze
viechooo Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 mario704, tez jestem zwolennikiem ozonu tylko są dwie rzeczy, nie każdemu odpowiada zapach ozonu nawet do kilku dni po, a druga to jak na parowniku jest "skorupa" to nawet 24h ozonowania ani pianka nie pomoże. Metodę odgrzybiania dobiera się indywidualnie pod danego klienta i stan jego układu klimatyzacji.
mario704 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 No tak tu masz całkowitą racje. Jak ktoś w życiu nie serwisował klimy bo nawet nie wiedział że trzeba to zrobić to masakra...nawet i 3 pianki nie pomogą
Gregor 29 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Witam!. Planuję odświeżyć lakier na 2 autach.Czerwony akryl(Matiz) i niebieski metalic Hondy. Posiadam,maszynę DA Bass,megs UC,pady Nat czerwone i czarne,duragloss 652,Soft99 Fusso. Czy taki plan prac będzie ok? UC czerwony pad-> ipa->czarny pad->ipa?->652->ipa i Fusso?. Pozdrawiam !
Gregor 29 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Nie napisałem,ależ oczywiście piana SG,dwa wiadra ,lotna rdza,smoła,glinka
Borek Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Pany, auto ok dobę po nałożeniu Gyeona Mohsa musi jechać w trasę więc nałapie robactwa. Czy to może zaszkodzić świeżej powłoce?
mateuszk Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Witam!. Planuję odświeżyć lakier na 2 autach.Czerwony akryl(Matiz) i niebieski metalic Hondy.Posiadam,maszynę DA Bass,megs UC,pady Nat czerwone i czarne,duragloss 652,Soft99 Fusso. Czy taki plan prac będzie ok? UC czerwony pad-> ipa->czarny pad->ipa?->652->ipa i Fusso?. Pozdrawiam ! Mam oba te pady i według mnie są za miękkie. Dokup sobie jeszcze żółtego NATa i powinno być ok.
Rekomendowane odpowiedzi