Geras Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witam, poprzedni właściciel nieudolnie próbował konserwować progi, nie wiem jak do tego doszło ale we wszystkich wnękach drzwi mam napyloną delikatną, czasami grubszą warstwę owego środka. Całość próbowałem zmywać benzyną ekstrakcyjną, co prawda w jakimś stopniu to usuwa ale praca jest baaardzo żmudna i nie efektywna. Czy możecie polecić jakiś środek który sobie z tym poradzi ? Z góry dziękuję za pomoc.
escimo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Geras, Prickbort, ale nie wiem czy był sens zakładać nowy temat do tego pytania
Geras Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Bardzo dziękuję za odpowiedź, niestety zadałem pytanie do kliku sklepów z chemią samochodową i jedyne co mi polecili to środek do mycia gaźników. EDIT: niestety dopiero teraz zauważyłem temat : Krótkie pytanie krótka odpowiedź. Dlatego poprosiłbym o przeniesienie postów do niego co by nie zaśmiecać głównego forum. Pozdrawiam
Biszkopt Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Ja wsumie mialem podobnie na plastikach Kii, cos nie grało natomiast w Mazdzie bylo ok. Taki urok produktow do plastikow, ze nie kazdy wszedzie bedzie sie zgrywal. Chyba ,ze robiles juz wczesniej i wszystko bylo ok? Właśnie nie robiłem wcześniej Zymolem... Rano efekt sie utrzymuje - widać te smugi. Ale tylko na części kokpitu - tej części "górnej", jest ona z bardziej miękkiego, innego tworzywa niż reszta deski. Pamiętam też, że jak smarowałem Nielsen Finese to tak samo się robiło. Spróbuję jeszcze dzisiaj zmyć to i posmarować Perlem. Może to jest kwestia konsystencji i coś gęstszego nie podchodzi tym plastikom. Zobaczę co tam jeszcze mam i potestuję - wczoraj już mi się nie chciało
piszczek Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Podpowiedzcie mi proszę czym usunąć tusz z tradycyjnego długopisu ze skaju.
Biszkopt Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Z tego co pamiętam, to alkoholem. Ale poszukaj, gdzieś był temat o tym na forum. Tylko sprawdź najpierw na niewidocznym mijescu, jeśli masz zamiar spróbować.
W1Michal Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 ma ktoś porównanie Megsa Gold Class Quik Wax z starym dobrym Ultimate Quik wax ? gdzieś czytałem o detailerze że nie warto zamieniać UQD na Gold Class a jak jest z woskiem ?
mario704 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Geras, jak lałem do profili zamkniętych Valvoline tectyl ml to napisane że jak gdzieś pocieknie to wytrzeć benzyną lakową. Kupiłem i wytarłem i jest ok możesz spróbować jak prick nie da rady - tylko najpierw w niewidocznym miejscu
KapitanSnuja Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Piszczek, ja kiedyś ze zwykłej tkaniny (jeans) usuwałem alkoholem i ładnie schodziło, tak jak Biszkopt mówi. Ładnie schodziło.
detailercar Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Mam mały problem. Dzisiaj nakładałem powłoke tenzi Q10 i pozostawały mazy po ruchu mikrofibrą. Przetarcie delikatnie zwilżoną mikrofibrą IPA pomoże ?
YushokU Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witam, Mam mały problem. Zakupiłem w zeszłym roku pianownicę PA. Wszystko działało super, ale tydzień temu myjąc samochód zmieniałem dozowanie i coś zaczęło źle działać. Dzisiaj kładąc aktywną pianę miałem spory problem, bo pianownica zamiast mieć szeroki strumień dozuje pianę krzyżem. Na wszystkie 4 strony. Miał ktoś taki problem? Kupiłem ją od PPUH Wera, ale nie mam paragonu.
piteks Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2015 Spróbuj rozkręcić pianownicę i wyczyścić. Powinno pomóc
bmelon Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Czym usunąć zaschnięte drobne pozostałości po opadach? Dodatkowo na przedniej masce mam spoty coś podobnego do wodnych ale mogą to być pozostałości po jakiejś chemii. Pozdrawiam, GB
KHOT Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Przede wszystkim pytanie co w tej chwili siedzi na lakierze.
karacz Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Po glinkowaniu myć znowu na dwa wiadra, czy można od razu kłaść AIO?
Tommy Lee Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 karacz, Trzeba myć, ale nie musisz już myć na dwa wiadra. Możesz umyć na jedno.
mateuszk Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Czy jeśli mam BP 125mm Krauss DB to na pewno można zastosować pad z MF Meg'sa też 125mm ? Przy padach gąbkowych zawsze jest jakiś zapas np. 135mm.
Killaz Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Czy mając budżet ok. 400 zł sugerowalibyście kupić jakąś budżetową myjkę, do tego pianownicę i wstępnie jakiś szampon i pianę aktywną, czy bardziej opłacalne będzie kupno kosmetyków, umycie ręczne, glinkowanie, usunięcie resztek asfaltu, smoły itd? Nie przeszkadza mi ręczne mycie auta, dlatego pytam czy piana aktywna wraz z myjką to obowiązek każdego amatora detailingu czy na razie można obejść się bez niej. Jeszcze jedno - chcę wyprać tapicerkę w dwóch autach. Nie mam odkurzacza piorącego. Co będzie najbardziej opłacalne - kupno odkurzacza, wynajęcie odkurzacza czy oddanie aut do prania?
hechter Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Ja mając podobny budżet wybrałem drugą opcję. Za 400PLN możesz już sensownie kupić i środki do mycia, suszenia, oczyszczania, zabezpieczania - tego Ci sama myjka nie zapewni.
Killaz Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Też tak mi się zdaje. Pianownicę mógłbym zrobić z Marolexa, polerka nie jest na razie potrzebna (srebrny lakier, dość zadbany).
bmelon Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Przede wszystkim pytanie co w tej chwili siedzi na lakierze. Odnośnie plam to nie wiem być może pozostałości jakiejś chemii z asfaltu - ale nie asfalt. A na zaschnięte robale - takie małe ich cząsteczki? Pozdrawiam, GB
Dziki Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Nie wiem, czy w odpowiednim temacie, jeśli nie to poproszę o przeniesienie do odpowiedniego Spotkał się już ktoś z takimi pastami ? Pisałem z babką, odpisała, że są to pasty Menzerna, że wyprzedają Menzernę pod swoją nazwą, żeby ludzie zapamiętali firmę. Podobnie robią z Autosolem. Fotki - wygląda jak Menzerna... Warto kupić buteleczkę lub dwie i wypróbować ?
Rekomendowane odpowiedzi