Skocz do zawartości

Co mi dziś poprawiło HUMOR ??


Evo

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

siwyjac, widze ze odwiedzasz rodzinne miasto mojego szwagra :D jutro wlasnie wyjezdza do rodzinnego domu na swieta :D

 

:)

Za szczeniaka odwiedzałem Szczawnicę co roku podczas wakacji.

Zawsze w tym samym "domu wczasowym" na ul. Kowalczyk.

Do Szczawnicy wracam po prawie 15 latach, więc to taki sentymantalny wyjazd ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siwyjac, widze ze odwiedzasz rodzinne miasto mojego szwagra :D jutro wlasnie wyjezdza do rodzinnego domu na swieta :D

 

:)

Za szczeniaka odwiedzałem Szczawnicę co roku podczas wakacji.

Zawsze w tym samym "domu wczasowym" na ul. Kowalczyk.

Do Szczawnicy wracam po prawie 15 latach, więc to taki sentymantalny wyjazd ;)

 

No to jak nie byłeś 15 lat to na pewno zauważysz zmiany.

Ja średnio 2-3 razy w roku jeżdżę z rodziną na spacerek na Słowację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powrót z Zamościa nowym dzieciowozem. Po za lekką fuszerką Panów z ASO Renault i zamiast ponownie wyważyć opony jak im mówiłem to dokleili zapewne na brudne felgi ciężarki i potem przez 3/4 drogi walczyłem z lekko ściągającym samochodem i kołami bijącymi powyżej 130km/h :/

 

Dzisiaj czyszczenie po myjni z ASO :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że to "lużne rozmowy" oraz "co mi dziś poprawiło humor" ;) pojadę niekoniecznie motoryzacyjne :P

 

Nie wiem czy są tu jacyś fani domowego pieczenia chleba, ale mój z dzisiaj wygląda tak: 8-) (pierwsze pół z dwóch bochenków zniknęło w 25 sekund :mrgreen:)

 

91ke.jpg

 

PS> dodam tylko, że smakuje dużo lepiej niż wygląda :P

 

Wesołych świąt, oby nam Colli na karoserii cały sezon przetrzymał! :good::D

 

PS2, dla tych co czują b. dobrze sprawę> z zakwasu też robię i zakwas hoduję, ale dziś mało czasu było na rośnięcie :kox:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podrzucił by jakiś przepisik

 

500g przennej 550

500g żytniej

1 łyżka soli, 1 łyżka cukru

3 łyżeczki drożdży suszonych

 

suche składniki wymieszać razem w misce...

 

potem 200 ml ciepłego mleka, 500 ml ciepłej wody

 

Wszystko razem wyrobić przez 1/2 godziny.

 

Pierwsze rośnięcie w ciepłym 35-40 min, potem szybkie wyrobienie, jakieś 2-3 minuty, następnie do foremek do rośnięcia na 20 minut.

 

Na blachę piekarnika dać papier pergaminowy, chlebek wyłożyć z foremek i do....

...do rozgrzanego piekarnika na 240C @ 15 minut, potem zmniejszyć na 200C @ 35 minut.

 

Tyle. :D

 

PS> zapach w domu nie do opisania :song:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podrzucił by jakiś przepisik

 

500g przennej 550

500g żytniej

1 łyżka soli, 1 łyżka cukru

3 łyżeczki drożdży suszonych

 

suche składniki wymieszać razem w misce...

 

potem 200 ml ciepłego mleka, 500 ml ciepłej wody

 

Wszystko razem wyrobić przez 1/2 godziny.

 

Pierwsze rośnięcie w ciepłym 35-40 min, potem szybkie wyrobienie, jakieś 2-3 minuty, następnie do foremek do rośnięcia na 20 minut.

 

Na blachę piekarnika dać papier pergaminowy, chlebek wyłożyć z foremek i do....

...do rozgrzanego piekarnika na 240C @ 15 minut, potem zmniejszyć na 200C @ 35 minut.

 

Tyle. :D

 

PS> zapach w domu nie do opisania :song:

 

dodał bym "kwas" i mamy chleb z "mojej" piekarni ;)

od 17 lat jestem miłośnikiem pieczenia chleba ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spływ Dunajcem, zwiedzanie Szczawnicy (zmieniła sił na +) później odwiedziłem miejsce gdzie jako dzieciak jeździłem z rodzicami na wczasy. Gospodyni niestety już nie żyje, ale porozmawiałem sobie z jej córką... Wróciły wspomnienia, zrobiło się jakoś tak sentymentalnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dodał bym "kwas" i mamy chleb z "mojej" piekarni

od 17 lat jestem miłośnikiem pieczenia chleba

...ja może nie od 17 lat, trochę krócej 8-) - fajnie, że jest nas więcej :-] . Zakwas hoduję ponad 4 lata. Na zakwasie wychodzi tak jak poniżej. Oczywiście smakuje jeszcze lepiej niż na drożdżach, niestety/stety dłużej rośnie ;)

 

Zdjęcie sprzed roku albo dalej:

 

cgoo.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dodał bym "kwas" i mamy chleb z "mojej" piekarni

od 17 lat jestem miłośnikiem pieczenia chleba

...ja może nie od 17 lat, trochę krócej 8-) - fajnie, że jest nas więcej :-] . Zakwas hoduję ponad 4 lata. Na zakwasie wychodzi tak jak poniżej. Oczywiście smakuje jeszcze lepiej niż na drożdżach, niestety/stety dłużej rośnie ;)

 

Zdjęcie sprzed roku albo dalej:

 

Obrazek

 

Podobnych dzisiaj w nocy upiekłem 550 :song:

 

o kurcze Wczoraj stukneło mi 3 lata na KA :ad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się "robi" zakwas? bo w tym temacie zielony jestem...

 

można podejśc do piekarni i zapewne nie będzie problemu żeby dostać troszkę ;)

do tego ciepła woda mąka żytnia żeby zrobiła się "ciapka " i odstawić do ciepłego ;)

wyrośnie to znów woda mąka i tak do momentu az uzyskasz pożądaną ilość kwasu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobnych dzisiaj w nocy upiekłem 550

 

No to masz dużą rodzinę no wyżywienia :lol::lol::lol::lol::lol:

 

A tak poważniej...

No, Ty widzę zawodowiec, ja tylko na własny użytek :P Do przepisu/ów dochodziłem sam, i jedyne czego mi brakuje do mojego ideału to pieca z utrzymaniem wilgotności (z parowaniem).

Miło słyszeć, że w piekarniach podobne przepisy są grane ;)

 

PS> za domem buduję już piec chlebowy, opalany drewnem, to dopiero będzie chlebek i pizza. :song::kox:

 

[ Dodano: 19 Kwiecień 2014, 21:12 ]

Jak się "robi" zakwas? bo w tym temacie zielony jestem...

 

można podejśc do piekarni i zapewne nie będzie problemu żeby dostać troszkę ;)

do tego ciepła woda mąka żytnia żeby zrobiła się "ciapka " i odstawić do ciepłego ;)

wyrośnie to znów woda mąka i tak do momentu aż uzyskasz pożądaną ilość kwasu ;)

 

...a potem tylko "dokarmiasz" mąką co jakiś czas i tak można latami go hodować. Dodatkowo z każdego ciasta na chleb, urywam kawałem i też wrzucam do słoika z "ciapą" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.