zmorka Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 aha ... czyli nie będzie to tak proste jak malowanie modelu .... Niestety nie (chociaż lakierowanie modeli do najprostszych nie należy ), ale kompresor i aerograf przydadzą Ci się do tapicerki skórzanej, efekt jest rewelacyjny
STEFANO Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 Jaki aerograf polecacie do skory?
ShineON Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 STEFANO, zależy czy naprawa punktowa czy malowanie całego elementu. [ Dodano: 17 Marzec 2014, 11:37 ] Domel, marny kompresor. jeśli dedyk to bierz o największych parametrach pojemności i wydajności. Dobrym kompromisem jest mały 20L kompresor.
Moderator Domel Opublikowano 17 Marca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 STEFANO, zależy czy naprawa punktowa czy malowanie całego elementu. [ Dodano: 17 Marzec 2014, 11:37 ] Domel, marny kompresor. jeśli dedyk to bierz o największych parametrach pojemności i wydajności. Dobrym kompromisem jest mały 20L kompresor. Ja mam taki modelarski wiec pytalem czy uda sie go wykorzystać modele psika wyborowo.
STEFANO Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 Obie opcje mnie interesują. Wcześniej bawiłem sie renowacją bez sprężarki. Dzięki za odp.
zmorka Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 Jaki aerograf polecacie do skory? Ja kupiłem Pasche VL SET, ściągałem ze Stanów, u nas cena ok. 500zł , tam z przesyłką jakieś 200zł, masz w komplecie trzy dysze 0.1 0.3 i 0.5, do skóry najlepiej 0.3, co do kompresora to mam taki 5l typowo modelarski i daje rade z całymi panelami na fotelach, ciśnienie 2 bary i jazda .
STEFANO Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 Dzięki. Trzeba będzie ugryźć temat.
Moderator Domel Opublikowano 7 Maja 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 Dziś bawiłem sie w naukę zaprawek na mojej starej klapie. Ciężki kawałek chleba. Postanowiłem spróbować dwóch metod. 1. Najpierw nałożyć bazę a potem bezbarwny. 2. metoda Larrego czyli wymieszać bazę i bezbarwny. Obie metody sa ciekawe. Jutro załączę fotki. W tej pierwszej miałem wrażenie ze bezbarwny wtapia bazę i pożera ja. Czy to tak ma wyglądać ? W jakim stosunku powinno sie wymieszać bazę i bezbarwny wedle drugiej metody ? Po jakimś czasie zauważyłem ze nawet jak zrobiłem początkowo wypukłą zaprawkę ona i tak wtopiła mi sie poniżej poziomu oryginalnego lakieru po wyschnięciu. Szlifowanie papierem 2000 nawet nie ruszyło mi wypuklej zaprawki w metodzie pierwszej, dopiero papier 3000. W obu metodach mam wrażenie ze papier wodny wdarł mi sie w zaprawkę. Tak jak mówił Larry proces będę musiał powtórzyć pewnie kilka razy. Jestem ciekaw jak mi to wyjdzie. Jest to ciężka babranina ... Jutro fotki dołączę.
SzaKal Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 W jakim stosunku powinno sie wymieszać bazę i bezbarwny wedle drugiej metody Domel, Około 40% bazy 60% klar.Po jakimś czasie zauważyłem ze nawet jak zrobiłem początkowo wypukłą zaprawkę ona i tak wtopiła mi sie poniżej poziomu oryginalnego lakieru po wyschnięciu. Taką głęboką rysę trzeba potraktować szpachlą wykończeniową.Szlifowanie papierem 2000 nawet nie ruszyło mi wypuklej zaprawki w metodzie pierwszej' date=' dopiero papier 3000. [/quote']Ja również robię to papierkiem 200o ale na klocku. Ale taka mała ciekawostka, na ciemnym kolorze może się to udać, ale ja jasnym w dodatku metaliku raczej nie wyjdzie, chyba że bazę naniesiesz aerografem (chodzi o równomierne rozłożenie ziarna)
Moderator Domel Opublikowano 17 Maja 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 Hello. Od razu mowie, ze mocno mnie poniosło z tym gwoździem na klapie. Zrobiłem dziury które kwalifikują sie już tylko do całkowitego lakierowania. Patrząc na odpryski na mojej masce to sa 10x płytsze. No ale cóż i tak trochę się nauczyłem. Może poradzicie mi więcej, albo ktoś zrobi profesjonalny filmik jak robi detailerskie zaprawki Pierwsza fala fotek to już, kilka warstw i ścierek papierem wodnym 3000. Na końcu polerka pastami menzerna 500 i 2500 Tak jak mówiłem, poniosło mnie. Dziury były za duże. Ale wiedze te wykorzystam jak będę robił już auto. Końcówka to ostatnia warstwa. Widać bąble. Ale szybko wklęsły. Także dalej nie wiem czy to dobra metoda czy powinny być płytsze i robić kilka warstw tak jak Larry i wspomagać sie opalarka żeby nie tracić 3 dni na schnięcie lakieru ? Metoda Larrego na ołówek i dziurkacz papieru nie dała rezultatu mimo 4 rożnych klejów ... Także użyłem paseczka papieru na ołówku I jedziemy dalej. Szlifowanie. Do jakiego momentu szlifujemy ? do zrównania "bąbelka" z powierzchnią lakieru ? Miałem wrażenie ze tym papierem wyrywam lakier. Na końcu nie chciało mi sie wyciągać polerki a wiec użyłem tricolora i SRP (świetny ma zapach) Wszystko zależy od kąta patrzenia. Najmniej widać patrząc od frontu. Najwięcej od boku. Aparat mam fatalny a oświetlenie płatało figle. Nie wyszło to za dobrze. Miejsca na klapie jeszcze mam. Porobię delikatne dziureczki takie jakie mam na aucie i w tedy spróbuje poćwiczyć jeszcze raz. Bardzo bym chciał zobaczyć profesjonalny poradnik a najlepiej filmik - krok po kroku - jak to zrobić. Czy ślady i kropki zawsze zostają widoczne ? czy tylko to moja nie udolna robota ? Pozdro
SzaKal Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 Domel, Na wszystkie Twoje pytania masz odp. nad swoim postem ...
HotSteam Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Panowie...nie chce mi sie wierzyc, ze tylko taki efekt mozna osiagnac robiac zaprawke. Przeciez nasze renomowane firmy detailingowe robia zaprawki na codzien na roznych lakierach, zamieszczaja fotorelacje na ktorych nie widac sladow po zaprawkach i naprawde zaden fachowiec nie zechce podzielic sie swoja wiedza??
Moderator Domel Opublikowano 26 Czerwca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 HotSteam, widzialem juz kilka relacji gdzie osiagnieto super jakosc ale foto i opis prac byl mierny ... fajnie by bylo zobaczyć videotutorial .... ja oczywiscie dalej bede sie bawic kupilem dentystyczne "wykalaczki" swietnie sie z nimi pracuje i wypelnia ubytki. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4280032589
kita33 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 dentystyczne "wykalaczki" swietnie sie z nimi pracuje i wypelnia ubytki Domel, Te drewniane?
HotSteam Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Czasem mam wrazenie ze fachowcy z forum maja opory przed dzieleniem sie z innymi swoja wiedza. Szkoda
Pit_Krk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Czasem mam wrazenie ze fachowcy z forum maja opory przed dzieleniem sie z innymi swoja wiedza. Szkoda A dla mnie jest to jak najbardziej zrozumiałe. Ktoś np. poświęcił setki godzin, wykładając dużo kasy, aby metodą prób i błędów wypracować odpowiednią metodę, a Ty chcesz wejść na forum i po pięciu minutach znaleźć gotowca. Jak ktoś takimi usługami zarabia na życie, dlaczego ma się wszystkim dzielić i świadomie tworzyć sobie konkurencję?? Szanujmy się nawzajem.
Moderator Domel Opublikowano 26 Czerwca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 dentystyczne "wykalaczki" swietnie sie z nimi pracuje i wypelnia ubytki Domel, Te drewniane? żółte plastikowe. wkleilem link z allegro NIE WKLEJAMY LINKÓW Z ALLEGRO BO WYGASAJĄ!!!
HotSteam Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Bez obrazy ale chcesz mi powiedziec ze przez szacunek dla mnie nie udzielisz mi pomocy w postaci porady? czy tez tam nie nauczysz mnie czegos czego sam uczyles sie dlugo? nie dosc ze jest to egoistyczne (wszystkich odpryskow nie zaprawisz sam) co bardzo dziecinne bo forum jest miejscem do wymiany doswiadczen i wzajemnej pomocy jak mniemam.
bizislawek Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 HotSteam gdyby była taka metoda umozliwaijąca wypełnienie ubytków bez śladu, to na pewno byłaby ta opisana na forum. Albo malowanie albo j.w.
Pit_Krk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 jest to egoistyczne Czyli Urząd Patentowy jest zrzeszeniem egoistów?? Porównanie pewnie trochę wyolbrzymione, jednak wg mnie bardzo analogiczne.
arekr6 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Metoda Larrego na ołówek i dziurkacz papieru nie dała rezultatu mimo 4 rożnych klejów ... Crazy glue to klej typu kropelka, super glue, a nie kleje do plastiku, kontaktowe czy do gumy
HotSteam Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Nie chce sie dluzej wdawac w ta wymiane zdan bo nie widze w tym wiekszego sensu. Nadmienie jedynie, ze nie wydaje mi sie by kto kolwiek z tego szanownego forum opatentowal sposob na robienie zaprawek wiec nie ma powodu by nie podzielic sie swa wiedza z innymi uczestnikami tego forum. W koncu nie jestesmy tu z przypadku, a lacza nas wspolne zainteresowania
SzaKal Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Dobra panowie, przecież było już opisane jak to zrobić a wy dalej swoje. Proszę o to przykład, audi a6, dwie głębokie rysy do podkładu (tzn. do białego) Zdjęć rys przed nie mam, ale mam w trakcie. Audi kolor czarny uni, czyli bez ziarna, do takich napraw bardzo łatwy kolor Kupiłem farbę w akrylu (tzn. klar w kolorze) Uzupełniamy ubytek w lakierze, jedną warstwą, jak się wysuszy to drugą, dajemy nadmiar, tak aby zaprawka wystawała. Tu na zdjęciu po pierwszy szlifach papierkiem 1500 na krążku. Szlifujemy dalej, tak długo aż uzyskamy, jednolity płaski lakier. Polerujemy i gotowe
kori Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Do takich zaprawek można by dodać rozcieńczalniku do cieniowania 1:1 i takim mixem malować. Oczywiście mowa o akrylu.
robertras Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Jak ktoś takimi usługami zarabia na życie, dlaczego ma się wszystkim dzielić i świadomie tworzyć sobie konkurencję?? Czyli to jak i inne fora typu: elektroda, motoryzacyjne, usługi IT nie powinny istnieć
Rekomendowane odpowiedzi