Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy metodę zenitu stosuje się na każdym etapie (cutting, polishing, finishing) korekty

Niekoniecznie ;)

Przykładowo, jeżeli już na starcie widać że trzeba będzie zrobić kilka podejść cuttingiem, to nie ma sensu zjeżdzania z obrotami po każdym z nich, bo i tak zaraz zaczniemy wszystko od początku. Podobnie rzadko kiedy jest to potrzebne przy finishu, gdzie obroty już nie grają takiej roli przy wykończeniu.

Dziękuje :good:

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Akurat tutaj walka odbywała sie wełną Flexi i po każdym podejściu była odkurzana radełkiem (czy jak to tam się profi zwie). Ale sugerujecie po kilku przejazdach przeczyścić i podejść jeszcze raz bez pasty itd itd ?

• Administrator
Opublikowano
miałem ostatnio wrażenie że mocno tnie tylko pierwsze kilka przejazdów a potem efekt cięcia mocno słabł

Przecież to normalne zjawisko w każdej paście ze zmniejszającymi się cząstkami ściernymi ;) Rozbijasz cząstki na coraz mniejsze, przez co pasta mniej zbiera a lepiej wykańcza.

podejść jeszcze raz bez pasty itd itd ?

W żadnym wypadku, przy futrze odpowiednia ilość pasty to podstawa, inaczej mocno rysujemy lakier.

Opublikowano

Przecież to normalne zjawisko w każdej paście ze zmniejszającymi się cząstkami ściernymi ;) Rozbijasz cząstki na coraz mniejsze, przez co pasta mniej zbiera a lepiej wykańcza.

Wiem, wiem, FG500 na futrze można wyciągnąć że PF2500 na twardym lakierze to bardziej wisinenka a nie mus, a można i narobić holosów że bez polishowej pasty efekt masakra ;) Ale nabrałem wątpliwości co do czasu pracy, by optymalnie wykorzystać pastę i czas, jak robi się kilka podejść cuttingiem.

W żadnym wypadku, przy futrze odpowiednia ilość pasty to podstawa, inaczej mocno rysujemy lakier.

dzięki za rade :good:

Opublikowano

kolejne pytanie, czy miał ktoś z was w ręku EUROW SHAG WEAVE MICROFIBRE TOWEL? wypada dużo lepiej od tych gratisowych żółtych od SCshine? jestem w trakcie kompletowania paczki i potrzebuje mikrofibry do ścierania glaze i wosków aby nie robiła bałaganu, duża jest różnica w miękkości? jeśli polecacie coś innego w podobnych "piniądzach" to byłbym wdzięczny za propozycje ;)

Opublikowano
kolejne pytanie, czy miał ktoś z was w ręku EUROW SHAG WEAVE MICROFIBRE TOWEL?

Miałem, bardzo miękkie i przyjemne. Eurow, a gratisowe to jak niebo, a ziemia. Mi ostatnio bardzo podobają się zielone fibry flexipadsa.

• Administrator
Opublikowano
chyba że robimy tzw jewelling

Połyskomierz pokazuje że jewelling to tylko ładnie brzmiąca teoria ;)

Opublikowano

Nigdy nie weryfikowałem tej teorii bo nie mam dostępu do połyskomierza, ale lubie robić finisz mniejszymi obrotami 600-900 :)

Opublikowano
Od razu FK.

Ja bym przeleciał IPA. Wiele razy było mówione że FK 1000p lubi jałową powierzchnię.

#652 to cleaner typowo pod sealanta.

Przecieranie cleanera IPĄ wpisało się na stałe w trend KA :thumbdown: Nieważne jaki mamy cleaner, kluczem do sukcesu jest IPA :thumbdown:

Opublikowano
Od razu FK.

Ja bym przeleciał IPA. Wiele razy było mówione że FK 1000p lubi jałową powierzchnię.

Przecieranie cleanera IPĄ wpisało się na stałe w trend KA :thumbdown: Nieważne jaki mamy cleaner, kluczem do sukcesu jest IPA :thumbdown:

Bo nie ma lipy, gdy używasz IPY :kox:

Opublikowano

kolejne sprawa, posiadam pad zołty finishowy od flexi oraz czarny od lare. Flexi w porównaniu do lare to jak biały do żółtego od flexi bynajmniej dla mnie, i tu tkwi moje pytanie czy pomiędzy nimi znajdzie się nowy flexi Hex lub czarny urban honey ? jeśli tak to który z tych dwóch moglibyście polecić ? :dontknow:

Opublikowano

Panie i Panowie, więc jest taki zestaw.

Dodo juice lime prime + collinite 915 + QD Duragloss Fast clean & shine (do tego wosku będzie ok?)

DJ lime prime posiada już środki wypełniające czy dobrze oczyści lakier pod wosk ?

I jeszcze jedno. W poprzednim samochodzie glinka narobiła mi troche rys, możliwe, że miałem za mało szamponu lub glinka była brudna ? Bo glinka przecież nie powinna robić rys :)

• Moderator
Opublikowano
Od razu FK.

Pod FK1000 uzycie bylejakiego cleanera i zmycie go ipa jest najrozsadniejszym rozwiazaniem.

Opublikowano

Tomasz91, masz na myśli to, że finiszowy flexi jest mało miękki/delikatny itp?

Opublikowano
Panie i Panowie, więc jest taki zestaw.

Dodo juice lime prime + collinite 915 + QD Duragloss Fast clean & shine (do tego wosku będzie ok?)

DJ lime prime posiada już środki wypełniające czy dobrze oczyści lakier pod wosk ?

I jeszcze jedno. W poprzednim samochodzie Glinka narobiła mi troche rys, możliwe, że miałem za mało szamponu lub Glinka była brudna ? Bo Glinka przecież nie powinna robić rys :)

Cleaner pod ten wosk będzie OK, QD również.

Jeżeli glinka narobiła ci rys to musiałeś pewnie złapać jakiś piasek.

Opublikowano

powoli przygotowuje sie do zakupu maszyny DA. jakiś już zestaw mam w głowie przygotowany. i mam takie pytanie- maksymalnie o ile milimetrów pad może być większy od BP?

Opublikowano

Kilka prostych pytań:

1. Auto miałem polerowane na początku kiwetnia ( i woskowane ) ale wosk już chyba odpuszcza, czy przed nałożeniem nowego trzeba usunąć stary?

2. Czy po polerowaniu mechanicznym trzeba cały samochód przeczyscic IPA czy tylko IPA do inspekcji a auto przeczyścić cleanerem?

3. Przed polerowaniem usówać stary wosk?

Opublikowano
15% jak chcialem to mi powiedzieli, że to ich marża więc 7% nie najgorzej. I tak wezme całość w koszt firmy bo to środki do samochodu firmowego. Zatem VAT odliczę 23% i wrzuce w koszta to zamiast np 450zł wyjdzie mnie 340.

na 400 zł różnica między 5% a 7% to niecałe 10 zł i dla tej kasy taką aferę robić?

Dodatkowo jeszcze odpisujesz VAT

:wallbash:

Kto robi afere ten robi.

Dla mnie jak dostanę gratis do produktu to też poniekąd rabat bo płacąc np 100zł dostaniesz cos za 5zł jako dodatek to jak 5% rabatu. Zatem wyszlo nieporozumienie z mojej strony dodatkowo chyba sie w pośpiechu machnałem wyliczając ze to 7%. Trudno.

Gdy kupowalem samochod z salonu upatrzylem sobie model, podzwoniłem po kilku salonach - ustalilem co i gdzie za mniej wiecej ile moge dostać i w efekcie kupilem samochod ponad 10 000 taniej niz wg cennika. Inni dealerzy Forda maja na mnie patrzeć krzywo jak przyjeżdzam do nich do serwisu bo kupiłem auto w innym - non sens.

Tutaj znalazlem sobie strone ktora mi odpowiada i zakupilem co chcialem.

Nikt nie kusił gratisamy/rabatami itd. Nikt nie ma plakietki, ze dostaniesz cos jak u nas kupisz a jak dostaniesz to zawsze jest miło i chętniej wrocisz do sklepu w przyszlości.

Przepraszam za offtop ale zawiść ludzka nie zna granic - to chyba typowe u nas w Polsce.

Gdybym wiedział, że taki odzew to wywoła to bym nic nie pisał i jeszcze doplacił dla św. spokoju.

W ten sposób chciałbym zakończyć ten temat - bez zbędnych komentarzy. :wallbash:

Opublikowano

Polecicie cos tanszego z myjek z mozliwoscia spianowania autka przed myciem zasadniczym? Marolexa juz mam ale uzywam go do prespreyu tapicerki a chcialbym szybciej spianowac niz marolem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.