Eidos71 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 W1Michal - Colli położony na czysty (tzn. septyczny, bez cleanera) lakier poleży na pewno dłużej, niż położony na jakikolwiek cleaner. Wyjątkiem (którego nie sprawdzałem, a więc w domyśle) może być położenie Colli na Duragloss Squeaky Clean , lub na Detailer's Pro Coating Prep Polish. Na pewno też poleży dłużej, niż Carbon.
stepniak.p Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Eidos71, Colli bez cleanera ? byłem do tej pory przekonany że najpierw cleaner a później Colli.... a potanie z którym tu zawitałem jest następujące : czy FK 1000p mogę nałożyć bezpośrednio na plastik (konkretnie chodzi o bagażnik-uchwyt rowerowy) ?
mateuszk Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Jakim padem nakładać SRP na DA ? Średni żółty NAT czy miękki czarny NAT ?
Eidos71 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 stepniak.p - Colli 476s to hybryda. Dobrze będzie leżał na lakierze przygotowanym wcześniej cleanerem, ale lepiej (wg mnie dłużej) leży na czystym lakierze. Zawartość carnauby w składzie Colli nie jest wyznacznikiem tego, że podkładem musi być cleaner, zwłaszcza typu DJ LP. Nie jestem jednak wyrocznią - nie wykluczam, że ktoś może mieć inne zdanie/doświadczenia [ Dodano: 3 Wrzesień 2014, 21:44 ] mateuszk - moim zdaniem, z wymienionych przez Ciebie lepszy będzie średni żółty.
stepniak.p Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Eidos71, co do tego Colli to dobrze wiedziec, bo takowy nabylem A potrafisz cos powiedziec na drugą czesc mojego pytania odnosnie plastiku ?
mateuszk Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Eidos71 właśnie się zastanawiam czy średni będzie lepszy czy nie. Bardziej zależy mi na odświeżeniu lakieru przed nałożeniem wosku niż usunięciu rys, które już ładnie UC usunąłem.
cannonn Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Natty's Red FK 1000 PB Pro Polish 2 Reda kłaść na cleaner + IPA czy sam cleaner? FK 1000 samo IPA tylko po myciu?
mkbewe Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Reda kłaść na cleaner + IPA czy sam cleaner? na cleaner FK 1000 samo IPA tylko po myciu? na IPA po myciu albo po finishu zależy jak masz czas.
Tery Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Smarowanie pędzelkiem po lakierze Hondy Będzie kosa ja bym wolała jednak coś bardziej dedykowanego jak chociażby Shiny garage iron off, który się znacznie łatwiej nakłada, ale jeśli już bardzo chcesz użyć tamtego to po porządnym umyciu auta spsikaj i rozsmaruj aplikatorem z mikrofibry tylko delikatnie dotykając . Pędzelek może być złym pomysłem tak jak Novus wspomniał No właśnie najchętniej to bym niczym nie smarował... Lakier na prawdę wrażliwy także lepiej kupić coś innego. Zastanawiam się tylko czy Monello Non-Ferro nie jest lepsze od SG Iron Offa.
Eidos71 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 stepniak.p - nigdy nie kladlem swiadomie zadnego wosku na nielakierowane plastyki (rozumiem, ze o takie pytasz ?). Generalnie do tworzyw stosuje sie produkty dedykowane...
Torrence Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Który wosk daje bardziej szklisty efekt? Colli 476s czy FK 100p? Czy może efekt porównywalny?
sensei123 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Dwa pytania początkującego: Posiadam praktycznie nowy samochód (8 miesięcy, 8 tyś przebiegu) i przy progach zauważyłem małe plamki po asfalcie/smole oraz na tylnym zderzaku w okolicach tablicy rejestracyjnej kilka pomarańczowych plamek (lotna rdza) a że lakier biały to jest to widoczne. I tu moje pytanie czy "spryskując" samochód ironx/iron off + prickobrt pozbędę się tych zanieczyszczeń czy bez glinki się nie obędzie? A drugie pytanie dotyczy wosku, jaki wosk najwięcej wyciągnie z białego lakieru? Jakieś propozycje? Bo na forum nie znalazłem na to odpowiedzi. Z góry dziękuję
Eidos71 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 aki wosk najwięcej wyciągnie z białego lakieru? Jakieś propozycje? Bo na forum nie znalazłem na to odpowiedzi. Z góry dziękuję Są woski dedykowane do jasnych (srebrnych, białych) lakierów. Było to poruszane na forum, więc poczytaj / poszukaj jeszcze raz, lub przejrzyj oferty forumowych partnerów handlowych.
cannonn Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 FK 1000 samo IPA tylko po myciu? na IPA po myciu albo po finishu zależy jak masz czas. Czyli do FK na zimę bez cleanera całkowicie tak? Jeszcze pytanko co do AG Car Glass Polish: Nakładając maszynowo DA (1-2 bieg?) od razu aplikuję na pada i rozprowadzam czy lepiej najpierw rozprowadzić po szybie ręcznie, dać czas do przeschnięcia i potem polerować DA?
Drake1 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Jak chcecie oczyścić lakier bez cleanera? IPA tej funkcji nie spełni więc nie przygotujecie IPĄ lakieru pod wosk.
jozek726 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 coś dobrego i nie drogiego do opon ? Polećcie coś
pcek Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Pracuję właśnie z polishangel invicible primere. Na etykiecie jest napisane, że zawiera on utwardzacz do cosmic-a. Czy powinienem przetrzeć samochód IPA zanim położę cosmic-a?
jozek726 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 jozek726, nielsen brillance dzięki, może jeszcze ktoś rzuci pomysłem
Bartasso Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 coś dobrego i nie drogiego do opon ? Polećcie coś Spróbuj FRABER - GOMMANERA
sensei123 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 A mi ten nielsen średnio podchodzi, efekt daje naprawdę ok ale śmierdzi strasznie i aplikacja aplikatorem bez rękawiczek nie jest najlepszym pomysłem.
InspektorKot Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Mam pytanie czy do czyszczenia wnętrza bezpieczniej będzie użyć np. SG APC Lime lub APC Nielsena czy gotowego do użycia środka SG Interior Cleaner ? Pytam bo nie chcę narobić sobie szkód, ostatnio używałem Red Devila 1:25 i kokpit stawał się jakby wyblakły (jasne przebarwienia), na szczęście kilkukrotne nałożenie dressingu pomogło.
Rekomendowane odpowiedzi