Jump to content

Jaki akumulator kupić?

Recommended Posts

rozp* :zly: mi się akumulator i muszę kupić nowy. myślę nad jakąś większą pojemnością (72Ah) z racji że mam dosyć mocne CA w aucie. Jaki firmy polecacie, a jakich należy się wystrzegać.

S3ci0r, Varta Silver hula u mnie już chyba 4 czy 5 rok. Jak wiesz też mam CA. Jeżeli chodzi o pojemność to mam właśnie 72Ah. Koleś sprzedający akumulatory mi polecił i nie zawiódł.

S3ci0r, centra chyba robiła aku dla GM. Mój wytrzymał 9 lat :D W zeszłym roku zmieniłem na taki sam ;)

Żeby nie wprowadzać czasem w błąd. To na pewno podwykonawca który robi aku dla GM robi dobre. Wydaje mi się, że to właśnie centra ;)

W zeszłym roku kupiłem właśnie Centrę Futurę (i to jeszcze większą, bo 77Ah - duży diesel) i... chyba będę ją reklamował. Szybko się rozładowuje, jakby coś kradło w aucie prąd (sprawdzany pobór na postoju i jest ok, ładowanie też, zresztą wziąłem aku od kumpla na podmianę na kilka dni i efekt nie występował). Na początku byłem z niej bardzo zadowolony, ale teraz to kicha totalna. Następną raczej kupuję Vartę.

Ja bym dolozyl pare zl i kupic YUASA http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl ... 12_47.html maja lepsze parametry i zywotnosc ich jest bardzo dobra. Fabrycznie montowane w kilku markach pojazdow. Ja kupilem rok temu i przy -26 stopniowych mrozach odpalal bez problemu. W moim przypadku wybor padl na Yuaso tez dlatego ze ma wysoki prad rozruchu. Inne firmy mialy 300, 330 a Yuaso ma 380 ;)

jako mechanik i do nie dawna użytkownik centy futury odradzam ten szajs każdemu kto tylko o niej pomyśli

dokładnie jak przedmówca pisze prąd z tego akumulatora po prostu ucieka

a dla opla który ma najlepsze fabryczne aku robi varta

a dla opla który ma najlepsze fabryczne aku robi varta

I między innymi właśnie to mówił mi sprzedawca. A dodatkowo Varta robi prawie same aku i baterie. Znają się więc raczej na robocie.

W ciągu ostatnich ok. 10 lat jak wymieniałem akumulator to kupowałem Quand'a. W żadnym samochodzie nigdy mnie nie zawiódł i odpalał zawsze - przy minus 30 stopniach, po miesięcznym postoju itp. Sprzedawca w sklepie mówił ,że jeszcze w życiu nie miał na te akumulatory reklamacji a z droższymi różnie bywa.

Również użytkuję Future o pojemności 72Ah w dieslu i jest to już moja druga Futura, bo pierwsza miała objawy jak pisali przedmówcy, prąd uciekał z niej bokami...

Naszczescie udało mi sie to załatwić na gwarancji (jest 3 letnia) i po 2,5 roku wymieniłem na nowy akumulator. Zobaczymy jak ten sie będzie sprawował...

mnie się nie udało mimo kilkukrotnych próbach z powodu lekceważenia reklamacji przez punkt w Katowicach jak się leci na Ligotę - odradzam - bo aku 100Ah poszła do kosza

jak się okazało po otwarci jedna cela całkowicie się wygotowała przez zwarcie celi sąsiadującej

Ja mam Boscha Silvera-juz 5 rok go mecze w dieslu i jest nie do zabicia....Co do car audio jak mowisz-pojemmnosc aku nic Ci nie da,jezeli alternator nie bedzie w stanie nadrobic strat,chyba ze zmieniles na wiekszy?jak nie,to i chocbys 100 Ah kupil a lubisz glosno posluchac,to tak czy siak go zajedziesz

U mnie w fabrycznie nowym aucie, tj. VW Polo odebranym 1 lipa z salonu, VARTA odmówiła współpracy w tym miesiącu, czyli po 2 latach normalnego użytkowania i przebiegu 40 tyś. Więc dla mnie to jest jakiś żart, tym bardziej że rzeczy które idą na pierwszy montaż słyną z dłuższej żywotności. Postanowiłem, że nie będę się szczypał w jakieś Centry, Boshe i kupiłem Kagera. Facet pokazał mi Boscha i Kagera i co się okazało? Że różnica w cenie 70 zł, a różnią się tylko naklejką, bo produkuje je jedna firma na Słowacji :shock: .

z tego co mi wiadomo VARTA wykupiła BOSCHA, tak więc nie wiem czy już, ale niebawem

będą to te same akumulatory, co nie zmienia faktu, że jedne jak i drugie są przyzwoitej jakości, mowa o linii SILVER

Złe opinie o markowych aku wynikają z ich niewłaściwego składowania.

Jak kupować, to tylko z dobrze prosperującego sklepu, ze świeżymi dostawami.

Allegro (okazje), markety i wielkie hurtownie typu intercars odradzam (aku stoją po 1,5roku zanim trafią do klienta) a wtedy nie wytrzyma nawet okresu gwarancji.

Jest i druga strona medalu,

wszystko co teraz jest produkowane, to jednorazowy shit

wystarczy wrzucić na wage nowy aku i takiego z ubiegłego wieku

Polecam sie rozglądnąć za ukraińską produkcją Forse (takie zółte)