Bzikfellow Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Środek jest silnie zasadowy czyli takie bardzo mocne mydło. To fakt nie jest obojętny dla wosku ale w momencie uderzenia owada i wżeru i tak warstwa ochronna (wosk) zostaje uszkodzona także to chyba i tak już nie robi różnicy, sprawdź pasty polerskie mothersa z tego co pamiętam mają tam jakąś grubo ziarnistą. Za chwilę sprawdzę i napiszę.
zent Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Co do pasty, to w wersji do ręcznej obróbki, bo maszyny polerskiej nie posiadam. Szczerze mówiąc interesowałby mnie specyfik na owady, który nie ruszy wosku. Może i punktowo owad coś zniszczy, ale woskowanie samochodu po każdym myciu byłoby udręką.
Bzikfellow Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Szczerze mówiąc nie wiem czy jest jakiś preparat, który usunie owady, a nie ruszy wosku. Żeby usunąć zanieczyszczenia po owadach trzeba naprawdę dobrej chemii i tak jak wspomniałem jak Ci konkretny bąk ( ) huknie w samochód i na nim trochę poleży to nie ma bata żeby wosku nie ruszył, chyba, że masz nałożone zabezpieczenie lakieru np. diampnbrite'a, a i to ręki nie dam uciąć. Wszystko zależy od różnych czynników. Poza tym całego auta nie musisz woskować tylko te elementy, które były zanieczyszczone. Ale przyznam, że może być to kłopotliwe. Jeżeli chodzi o pasty mothers'a to jest jedna do nakładania ręcznego - Proffesional Hand Glaze. Pasta do nakładania w końcowym etapie. Reszta niby jest do polerki mechanicznej ale moim zdaniem wszystkie pasty można nakładać ręcznie. Żeby bawić się polerką mechaniczną trzeba mieć wprawę bo czasem można bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc, a przy pracy ręcznej to ryzyko jest dużo mniejsze dla początkujących. Mogę na maila wysłać to co ściągnąłem z ich strony - specyfikację co do czego.
SJake Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Apropo... WOLF coś wymyślił. Wolf Chemicals The Mask Próbował ktoś? http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... p?t=231404
Bzikfellow Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Ja na swojej Betty też muszę zrobić gruntowną polerkę po całości tylko ten ciągły brak czasu... Teraz ratuję się instant detailer'ami i sync wax'ami. Ale przyjdzie ten moment...
zent Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Na owady póki co taki specyfik mi się nawinął. Czy jest delikatny na twarde woski zobaczymy : http://showcarshine.pl/usuwanie-owadow-i-smoly/822-duragloss-bug-remover-650ml-usu-owady-i-smole.html
Bzikfellow Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Faktycznie fajny preparat tylko nie doczytałem, czy można kłaść to na woski i zdecydowany minus to zmywalne przez deszcz. Ale sam pomysł genialny i wymaga moim zdaniem dopracowania, czyli żeby nie zmywał tego deszcz. Jak długo ten "niewidzialny biustonosz" się trzyma na aucie? [ Dodano: 12 Czerwiec 2012, 17:28 ] Przetestuj i napisz jak się sprawdza, ciekaw jestem, bo do smoły używałem z APP Tar Remover'a. To ciekawe jak usuwa smołę nie uszkadzając wosku
Partner forum MrCleaner Opublikowano 13 Czerwca 2012 Partner forum Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Na owady póki co taki specyfik mi się nawinął. Czy jest delikatny na twarde woski zobaczymy : http://showcarshine.pl/usuwanie-owadow-i-smoly/822-duragloss-bug-remover-650ml-usu-owady-i-smole.html do usuwania owadów, z bezpiecznych dla wosku środków, masz jeszcze Auto Finesse Citrus Power, Meguiar's Bug & Tar Remover i do rozcieńczania Orange Pre-Wash z ValetPRO
Swoop Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Meguiar's Bug & Tar Remover ten zostawia jakąś tłustą powłokę, którą trzeba umyć szamponem. Sama myjka na bezdotyku tego nie zmyje niestety. Więcej go nie kupię
zent Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Właśnie, dobry środek to będzie taki, który nie zmyje wosku, ale tez nie jest konieczne mycie całego samochodu i przecieranie szmatką, bo nie zawsze jest czas i miejsce na pielęgnację.
dominik847 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Ja polecam tenzi do owadów bo jest naprawdę rewelacyjny ale dzięki jego rewelacyjności wosk zapewne też rewelacyjnie schodzi razem z owadami
VuDoo Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Właśnie, dobry środek to będzie taki, który nie zmyje wosku, ale tez nie jest konieczne mycie całego samochodu i przecieranie szmatką, bo nie zawsze jest czas i miejsce na pielęgnację. Orange Pre-Wash 1:10 i płukanie na bezdotyku
kita33 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 A co powiecie na temat tych środków? 1. POORBOYS WORLD Bug & Squash 2. DURAGLOSS Bug Remover 3. Shiny Garage Bug Off Insect Remover Może maci e jakieś inne godne polecenia które usuną owady a nie ruszą wosków
MarrciN Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 myślę, że tego typu środki na zabezpieczone auto są zbędne, po prewashu z aktywną pianką po robalach raczej nie ma śladu.
kita33 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 myślę, że tego typu środki na zabezpieczone auto są zbędne, po prewashu z aktywną pianką po robalach raczej nie ma śladu Ale nie zawsze mamy dostep do tego. Np jadąc w trasę jak nie mamy swoich akcesoriów do mycia do właśnie można użyć srodki do usuwania owadów
MarrciN Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 true. W takim razie skłaniałbym się ku Auto Finesse Citrus Power http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka ... 500ml.html wg. opisu bezpiecznie dla LSP, ale tego potwierdzić nie mogę, bo tego środka nie używałem.
kita33 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 A czy ktoś używał może tenzi Mosquitos i może o nim cos powiedzieć lub porownać go z Auto Finesse Cirtus Power?
Tomek WRO Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2015 Odkopuję temat. Nie zawsze myjka ściąga resztki owadów z lakieru, nawet zabezpieczonego. Czy jest sens posiadania SHINY GARAGE BUGGER INSECT REMOVER albo tego z VP? Mocna piana średnio daje radę, nie próbowałem samym APC. Ale jeśli mam LSP i dalej te ślady są to fajnie jakby wosk jeszcze posiedział po użyciu ww. środków. Normalnie problemów nie mam ale jak żona wróci z trasy 500km to najciężej domyć ślady po pierwszej części trasy. Ktoś, coś?
jqb Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2015 Ja kupiłem Bug Off'a od SG do tego celu, ostatnio miałem dość sporo owadów na zderzaku / przedniej szybie. Niestety za pierwszym razem wszystkiego nie usunęło. Wydaje mi się, że na takie zaschnięte owady, trzeba by najpierw użyć Bug Offa, a potem jeszcze jakąś aktywną pianę i dopiero mycie. Mylę się?
Stilon2004 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2015 Ja również mam Bug Off. U mnie wszystko usuwa
Chat Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2015 Nie zjada wosku Auto Finesse Citrus Power, ale wychodzi słabo pod wzgl. ekonomicznym, teraz używam Sholla Insect Remover koncentrat (za 40 zł = 10 l).
Misior1993 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2015 Polecam bug off'a z KochChemie. W polączeniu z myjka fajnie usuwa owady i nie zauwazylem zeby wplywal negatywnie na wosk. APC zeżre wosk odrazu
neozone Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Dzięki za Insect Remover, rzeczywiście fajnie działa na srebrnym lakierze Może nie wygląda jak nowy ale jest znaczeni lepiej
blainemono Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 Witam, otóż jestem po swoim pierwszym "porządnym" myciu samochodu. Oczywiście nie jest idealnie, ale jak na pierwszy raz ślni auto i zawstydza inne samochody w okolicy Co do dążenia do ideału... Mam pytanie czy jest jakiś preparat na usuwanie owadów i smoły, który nie usuwa przy tym wosku i nie trzeba myć auta przy tym. Meguiar's Bug & Tar Remover - z tego co wyczytałem ten preparat jest bdb, ale nadaje się tylko i wyłącznie wtedy, gdy myjemy potem auto szamponami, AP itd.
/miodu/ Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 blainemono, takiego środka do owadów nie ma, co byś nie musiał auta umyć, czy przynajmniej spłukać preparat.
Rekomendowane odpowiedzi