Administrator Evo Posted April 16, 2012 Administrator Report Share Posted April 16, 2012 Firma ubezpieczeniowa delikwenta od wczorajszej stłuczki to TUW , ma ktoś jakieś doświadczenia związane z likwidowaniem szkód przez ww. firmę ? Z tego co słyszałem to jest raczej słabo, zwłaszcza przy wycenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wirus_kamil Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ja miałem kilka lat temu i pierwsza wycena strasznie licha ( koszt błotnika 17 zł ) Po odwołaniu, straszeniu sądem i kilku przygodach wycena akceptowalna czyli jak wszędzie Taki standardzik Zresztą pogadaj z Tomkiem Chłopak nabiera doświadczenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniels Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 O panie....ja sie poddalem bo wiecej by mnie prawnik kosztowal i oddalem auto do aso na robote bezgotowkowa, tyle ze to bym hoho czasu temu moze sie cos zmienilo...jakby mi wtedy auto nie bylo potrzebne to moze i sam bym sie szarpal... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted April 16, 2012 Administrator Report Share Posted April 16, 2012 Evo, masakra! Mój kolega sądzi się z nimi. Był poszkodowany , sprawca się przyznał i zeznaje na korzyść kumpla a oni twierdzą ,że uszkodzenia nie powstały w wyniku kolizji. Policja na miejscu była i są papiery. Koszmar jakiś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polo33 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 TUW fajnie bo tanio OC Lecz jeśli nie chcesz mieć problemów przy wycenie oddaj auto do ASO i niech oni się męczą i prawnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marco Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A później TU nie będzie chciało wypłacić firmie naprawiającej ubezpieczenia,a serwis nie wyda auta klientowi bo nie zapłacone. Takie sytuacje tez mają miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puch Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 ,a serwis nie wyda auta klientowi bo nie zapłacone To wtedy trzeba dzwonić na policję, bo nie mają prawa przetrzymać samochodu. Gorzej, że trzeba często podpisać papier, że w razie, gdy TU nie chce zapłacić to klient sam pokrywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 w ASO do którego jeżdżę mają zatrudnione specjalne osoby, które załatwiają ściągnięcie kwoty z ubezpieczalni, więc auto zawsze trafia z powrotem do klienta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Eryczek Posted April 16, 2012 Moderator Report Share Posted April 16, 2012 Justyna, zgadza się, ale: - ASO nie ma obowiązku przyjąć naprawy "na bezgotówkową" z ubezpieczalni z którą z różnych względów nie chcą współpracować - niektóre ubezpieczalnie w tym również TUW mają taki system, że przysyłają likwidatora, wstępnie niby przyklepują kosztorys ASO a na dzień przed zakończeniem naprawy przysyłają informację że jednak jakieś tam uszkodzenia nie powstały na skutek zdarzenia zgłoszonego przez poszkodowanego i tną połowę odszkodowania - ASO nie może nie wydać pojazdu - to zwykły zabór mienia, inna sprawa to jak napisał kolega mają prawo ściągać z właściciela pojazdu kwotę jakiej nie wypłaciła ubezpieczalnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Checio Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Evo, oczywiście wiesz, że masz prawo wypożyczyć pojazd zastępczy na koszt ubezpieczalni ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puch Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Niestety z ubezpieczycielami trzeba na wstępie z buta I nie odpuszczać, bo oni właśnie na to liczą. Niestety wielu z nas nie ma środków/czasu by z nimi walczyć, bo sprawy są praktycznie wygrane. Tak samo jak z autem zastępczym. Tylko wizja wyłożenia z własnej kieszeni kilku tysięcy na początek powoduje "lekkie" zawahanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Checio Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Od tego roku ubezpieczyciel ma obowiązek zwrócić koszt wynajmu pojazdu zastępczego bez żadnych dodatkowych formalności. Zresztą wypożyczalnie o tym bardzo dobrze wiedzą i wypożyczają pojazdy bezgotówkowo, rachunek idzie do ubezpieczyciela. EVO wrzuć może jakąś fotę samochodu po kolizji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Eryczek Posted April 16, 2012 Moderator Report Share Posted April 16, 2012 Checio, powiedz to ubezpieczycielowi a dla zainteresowanych: http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-pr ... prawcy__47 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Checio Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Eryczek, sam jestem w trakcie przeprawy o zwrot kosztów wynajmu pojazdu ale szkoda miała miejsce we wrześniu tamtego roku i ubezpieczyciel miał prawo odmówić albo żądać dodatkowych wyjaśnień . Od tego roku sprawa prosta- uszkodził Ci ktoś samochód, idziesz do wypożyczalni i bierzesz bezgotówkowo, ich personel wie jak ściągnąć należność z ubezpieczyciela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianeo Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A może ktoś udzielić jakieś informacji na temat TU Allianz? Bo dzisiaj miałem nie za miłe spotkanie z autem osoby ubezpieczonej właśnie w tym TU, na szczęście to ja jestem poszkodowany i tak się pytam jak jest z wypłacaniem odszkodowań itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wirus_kamil Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ja jak miałem szkodę z ubezpieczonym w Allianz to byłem zadowolony Zresztą z tego powodu mam wszystkie ubezpieczenia tam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Evo Posted April 16, 2012 Author Administrator Report Share Posted April 16, 2012 Checio, jutro postaram sie cyknąć foto. Auta zastępczego nie potrzebuje, więc tutaj nie będe walczył. Mój kolega sądzi się z nimi. Był poszkodowany , sprawca się przyznał i zeznaje na korzyść kumpla a oni twierdzą ,że uszkodzenia nie powstały w wyniku kolizji. Policja na miejscu była i są papiery. Koszmar jakiś. http://www.ubezpieczenie.com.pl/forum/zle_wyplaca_odszkodowania_/0,89,0,0,4,10686.html Nie wiem czy to ta sytuacja, ale jeśli nie jest to pierwszy taki przypadek to... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukwawa Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Evo, koszt pojedyńczej porady prawnej z ew. pisemkiem do Ubezpieczyciela zaczyna się w Warszawie od około 400zł w górę (zależy jak się ubierzesz na spotkanie i jaki zegarek założysz ). Jeżeli chciałbyś się umówić na kompleksową obsługę od A do Z to będzie to koszt od kilku do kilkunastu tysięcy, co raczej Ci się nie zbilansuje. Polecam skontaktowac się z http://www.das.pl/, to firma ,która zajmuje się sprawami transportowo-komunikacyjnymi i z tego co wiem nie zedrą z Ciebie skóry a jak zaczynasz rozmowy z ubezpieczycielem z wysokiego C, mając za sobą kogoś ogarniętego w temacie, wygląda to zupełnie inaczej niż sam byś się z nimi szarpał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilgt Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Jak dostaniesz wycene to przeslij ją do mnie, zobaczymy co da się zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Evo Posted April 17, 2012 Author Administrator Report Share Posted April 17, 2012 Byłem w ASO Seata - Maran, wstępna diagnoza to : -błotnik do wymiany -przednie drzwi do malowania -tylne drzwi do malowania -tylni błotnik do malowania -zderzak do malowania -felga do wymiany i malowania I tak z jednego malowanego elementu jaki był do tej pory zrobi się cały malowany bok Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukwawa Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 To, według stawek ASO tak z 5 tys zł IMO za zakres, ktory podałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
prezes99 Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Według ASO tyle wyjdzie ale według kosztorysu ubezpieczyciela dużo mniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
ENERGY_NET Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 IMHO, hieny wycenią na 800zł i bądź tu spokojny przy takiej informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puch Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Ja bym jeszcze pojechał sprawdzić geometrię na wszelki wypadek. Niby koło nie dostało pod kątem prostym, tylko "równolegle" - ale felgę mocno obdarło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilgt Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 najgorsze te drzwi do malowania : Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts